PDA

Επιστροφή στο Forum : Το περπατημα αδυνατιζει περισσοτερο απο το τρεξιμοnikos_24
12-09-12, 18:14
Βρηκα ενα αρθρο που λεει οτι οταν περπαταμε αδυνατιζουμε περισσοτερο απο οταν κανουμε jogging. Δεν το ξερα αυτο. Νομιζα οτι η μετρια ενταση ειναι η καλυτερη για καυση λιπους. Να η σελιδα που βρηκα


Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος έχουν γίνει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στις δυτικές κοινωνίες ενώ οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχει ολοένα αυξανόμενη τάση.

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας οριοθέτησε ως βασικές στρατηγικές για τον έλεγχο του σωματικού βάρους α) την αποτροπή απόκτησης βάρους, β) την προώθηση της διατήρησης του σωματικού βάρους, γ) την διαχείριση των παθολογικών καταστάσεων της παχυσαρκίας και δ) την προώθηση της απώλειας βάρους (WHO, 1998).

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητιατρικής οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές παρέμβασης που μπορούν να βοηθήσουν στην σημαντική απώλεια βάρους (ACSM 2001). Αυτές οι στρατηγικές περιλαμβάνουν αλλαγές στην ενεργειακή πρόσληψη και κατανάλωση, αύξηση την ενεργειακή κατανάλωση μέσω της άσκησης και άλλες μορφές φυσικών δραστηριοτήτων.

Χρήση φαρμάκων και χειρουργικές επεμβάσεις που οδηγούν σε απώλεια λίπους, είναι παρεμβάσεις για τις οποίες εμείς οι Διαιτολόγοι διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας και οι οποίες πιστεύουμε ότι αποτελούν λύση μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις.

Χρόνια τώρα γίνεται μία σειρά ερευνών προκειμένου να δούμε πώς μπορεί να γίνει ενεργοποίηση του μεταβολισμού των λιπών. Η κατάλληλη διατροφή και η γυμναστική αποτελούν τις καλύτερες λύσεις. Πρόσφατα μετά από έρευνες βρέθηκε ότι η απώλεια λίπους έχει άμεση σχέση με την καρδιακή συχνότητα η οποία όμως έχει και άμεση σχέση με την άσκηση. Έτσι βρέθηκε ότι ο οργανισμός δουλεύοντας με ένα ποσοστό της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας ενεργοποιούταν ο μηχανισμός ενεργοποίησης του μεταβολισμού των λιπών. Έτσι πελάτες μας οι οποίοι συνδύαζαν κατάλληλη διατροφή με άσκηση της συγκεκριμένης Καρδιακής Συχνότητας η οποία όμως μπορούσε να ελέγχετε μέσω καρδιοσυχνομέτρων, βρέθηκαν να έχουν σαφώς καλύτερα αποτελέσματα τόσο στην απώλεια του βάρους τους, όσο και στην απώλεια του λίπους τους.
Αλλά ας δούμε αναλυτικότερα τη συσχέτιση της Καρδιακής Συχνότητας με την απώλεια λίπους.

Η καρδιά

Η καρδιά αποτελεί τον πιο σημαντικό μυ στο ανθρώπινο σώμα. Μεταφέρει αίμα στους πνεύμονες και άλλα ζωτικά όργανα μέσω μιας ρυθμικής συστολής και διαστολής. Ο αριθμός των καρδιακών κτύπων ανά λεπτό αποτελεί την καρδιακή συχνότητα. Ένα φυσιολογικό άτομο διαθέτει Καρδιακή συχνότητα που κυμαίνεται από 60-80 κτύπους ανά λεπτό. Με την άσκηση, καθώς η καρδιά μεταφέρει περισσότερο αίμα στα όργανα, η καρδιακή συχνότητα αυξάνεται. Η μέγιστη καρδιακή συχνότητα υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση με βάση τον «Ηλικιακό τύπο» ως εξής:

Μέγιστη καρδιακή συχνότητα (Μ.Κ.Σ) = 220 – ηλικία

Επομένως, ένας ενήλικας 40 ετών θα διαθέτει μέγιστη καρδιακή συχνότητα περίπου 180 κτύπων ανά λεπτό.

Καρδιά και φυσική κατάσταση

Η καρδιακή συχνότητα αποτελεί ένα αξιόπιστο δείκτη της φυσικής κατάστασης του ατόμου και της έντασης της προσπάθειας. Όσο πιο πολύ γυμνάζεται κάποιος τόσο βελτιώνεται η κατάσταση της καρδιάς. Ένας αθλητής για παράδειγμα διαθέτει κατά 25% υψηλότερο όγκο παλμού από ένα φυσιολογικό άτομο. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά χρειάζεται λιγότερους κτύπους για να μεταφέρει την απαραίτητη ποσότητα αίματος στο κυκλοφοριακό σύστημα και ότι μετά την άσκηση αναρρώνει πιο εύκολα επιστρέφοντας πιο γρήγορα στον φυσιολογικό ρυθμό της.

Μέτρηση της καρδιακής συχνότητας

Η καρδιακή συχνότητα ανά λεπτό μπορεί να μετρηθεί τοποθετώντας ένα δάχτυλο επάνω στη κερδική ή καρωτιδική αρτηρία για 15 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάζοντας το νούμερο των μετρημένων κτύπων επί 4. Παρόλα αυτά με αυτή την διαδικασία είναι δύσκολο να κάνουμε μια αξιόπιστη μέτρηση κυρίως κατά την διάρκεια της άσκησης. Ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος μέτρησης της Καρδιακής συχνότητας είναι η χρήση φορητού καρδιοσυχνομέτρου.

Καρδιακή συχνότητα και ένταση άσκησης

Όταν η καρδιά σας κτυπά στο 50 - 60% της Μ.Κ.Σ βρίσκεστε στην ζώνη της χαμηλής έντασης. Αυτή περιλαμβάνει εύκολες ασκήσεις όπως καθημερινές δραστηριότητες και ελαφρές δουλειές. Η ζώνη χαμηλής έντασης έχει κάποια οφέλη για την υγεία.

Αυξήστε στο 60 - 70% της Μ.Κ.Σ και θα βρεθείτε στην ζώνη της χαμηλής προς μεσαία έντασης. Αυτή είναι ωφέλιμη για την βελτίωση της υγείας, της φυσικής κατάστασης και για την απώλεια βάρους.

Στο 70 - 85% της Μ.Κ.Σ έχετε μετακινηθεί στην ζώνη της μεσαίας προς υψηλή έντασης. Αυτή απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια αλλά είναι αποτελεσματική για το χτίσιμο της αερόβιας ικανότητας και γενικής αντοχής ιδιαίτερα για άτομα που γυμνάζονται με μεγάλη συχνότητα.

Ένα υγιές άτομο μπορεί μόνο του να προσδιορίσει τα προσωπικά επιθυμητά όρια καρδιακής συχνότητας για άσκηση με τον ακόλουθο πίνακα.Πίνακας 1. Ένταση άσκησης και καρδιακή συχνότητα για κάθε ηλικιακή ομάδα

Καρδιακή συχνότητα και απώλεια βάρους

Ο υπολογισμός του ποσοστού του λίπους που καταναλώνεται βασίζεται στην φυσιολογική αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ένταση της άσκησης και στις ενεργειακές πηγές που χρησιμοποιούνται κατά την άσκηση.

Όπως φαίνεται στην γραφική παράσταση 1 η κατανάλωση λίπους ως ενεργειακή πηγή είναι μέγιστη όταν η ένταση της άσκησης αντιστοιχεί στο 50-70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Όσο μεγαλύτερη η ένταση της άσκησης, τόσο υψηλότερη η καρδιακή συχνότητα και τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση θερμίδων.

Όμως κατά την άσκηση με πολύ υψηλή ένταση το ποσοστό κατανάλωσης λιπών είναι μικρότερο από ότι αυτό κατά την άσκηση με χαμηλή ένταση.Γραφική παράσταση 1. Ενεργειακές πηγές κατά την άσκηση

Η γραφική παράσταση 2 δείχνει την κατανομή των ενεργειακών πηγών για το χαλαρό τρέξιμο (jogging) και το περπάτημα.
(McArdle, Katch and Katch, 1991)

Γραφική παράσταση 2. Σύγκριση στην κατανομή ενέργειας στο jogging και το περπάτημαΗ γραφική παράσταση δείχνει ότι 40 λεπτά περπάτημα είναι πιο αποτελεσματικό, σε ό,τι αφορά την «καύση» λίπους, από 30 λεπτά jogging.

Συμπεράσματα

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω όπως καταλαβαίνεται καταρρίπτεται αυτό που ακούτε συχνά ότι όσο περισσότερο ιδρώσεις τόσο περισσότερο λίπος θα χάσεις.

Ο κόσμος έχει πολλά ερεθίσματα από διαφόρους που τους τάζουν ταχεία απώλεια βάρους. Αποτέλεσμα ο κάθε άνθρωπος να προσπαθεί μία, δύο, τρείς φορές και να απογοητεύεται και είτε να καταφεύγει σε ακραίες λύσεις, είτε να είναι δύσπιστος για το ότι θα χάσει το επιπλέον βάρος του.

Η Σωστή Προσπάθεια … η Σωστή απώλεια βάρους – λίπους θέλει ένα οργανωμένο και πλήρες πρόγραμμα διατροφής εξατομικευμένο στο κάθε άνθρωπο, του οποίου η σύνταξη θα πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ από Επιστήμονα Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και όχι από τον κάθε αυτοαποκαλούμενο Διαιτολόγο ή Ειδικό Διατροφής, και μίας ήπιας μορφής άσκηση σε καθημερινή βάση.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει το επιπλέον λίπος του, διατηρώντας άρτια την σωματική του υγεία.

ΑΡΑ ME 40 ΛΕΠΤΑ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ 30 ΛΕΠΤΑ JOGGINGΔεν εμφανιζονται οι πινακες. Την σελιδα την βρηκα απο εδω

http://www.zougla.gr/ygeia/article/to-perpatima-adinatizi-perisotero-apo-to-treksimo-elegxos-varous-meso-metrisis-tis-kardiakis-sixnotitas

cuntface
12-09-12, 23:26
δεν ξερω κατα ποσο ισχυ αυτο ας μας απαντησουνε οι ειδικοι :green:

koukoutsaki
12-09-12, 23:28
Θα ήταν πολυ ωραίο για νά ναι αληθινό...πολυ πιο ευχάριστα περπατά κανεις για 40 λεπτα παρα τρέχει για μισή ώρα.... Για πολλούς λόγους ...
αλλα δεν φαίνεται και πολυ πειστικό....

ArgoSixna
13-09-12, 00:05
Εγω ξερω οτι θελεις 20-25 λεπτα για να ενεργοποιησεις τον οργανισμο και να καψει λιπος με το αεροβιο γι αυτο προτινεται 40+ λεπτα περπατημα.. με το τζοκινγκ και μαλιστα 30 λεπτα ποσους παλμους θα φτασεις??

Κατι ακομη , αεροβιο κανουμε για την καλη λειτουργια του οργανισμου/καρδια μας , οχι για να καψουμε πχ 100-200 θερμιδες .. Γι αυτο το οφελος απο το περπατημα ειναι πιστευω μεγαλυτερο απο πχ ενα 15λεπτο HIIT ή 30λεπτο τζοκινγκ..

robgr77
13-09-12, 13:09
Εγω ξερω οτι θελεις 20-25 λεπτα για να ενεργοποιησεις τον οργανισμο και να καψει λιπος με το αεροβιο γι αυτο προτινεται 40+ λεπτα περπατημα.. με το τζοκινγκ και μαλιστα 30 λεπτα ποσους παλμους θα φτασεις??

Κατι ακομη , αεροβιο κανουμε για την καλη λειτουργια του οργανισμου/καρδια μας , οχι για να καψουμε πχ 100-200 θερμιδες .. Γι αυτο το οφελος απο το περπατημα ειναι πιστευω μεγαλυτερο απο πχ ενα 15λεπτο HIIT ή 30λεπτο τζοκινγκ..

Αυτό αν δεν κάνω λάθος ισχύει μόνο στην περιπτωση που έχουμε φάει και υπάρχει αποθηκευμένη ενέργεια (γλυκογόνο).
Στην περίπτωση που κάνουμε αερόβιο το πρωί νηστικοί νομίζω ότι ο οργανισμός ξεκινάει σχεδόν άμεσα να καίει λίπος.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος. :)

pavlito10
13-09-12, 16:23
^ ^ ^
σε αυτο που λες για το πρωι νηστικος εχεις δικιο,αλλα ειναι ξεχωριστη περιπτωση

τωρα για την ερευνα,δυσκολο μου φαινεται γιατι αλλες θερμιδες καις οταν τρεχεις π.χ στα 9 χλμ στο διαδρομο και αλλα στο 5μιση που ειναι το περπατημα..
εγς παντως για να αρχισω να ιδρωνω με περπατημα θελω κανα μισαωρο,ενω στο τρεξιμο σε μιση ωρα εχω γινει λουτσα..(τωρα αυτο δεν ειναι επιστημονικη προσεγγιση αλλα στα ματια μου φαινεται καλυτερο το jogging

panakos
13-09-12, 16:50
και εγω ποτε δεν τρεχω...περπατημα 45 λεπτα γυρω στα 8 χλμ την ωρα...πολυ ιδρωμα και πολλα κιλα μειον!:thumbup::thumbup::thumbup:

ArgoSixna
13-09-12, 17:09
45 λεπτα 8χιλιομετρα την ωρα εννοεις σε διαδρομο??? αυτο εμενα μου κανει για αναεροβιο...

Εγω επειδη περπαταω εξω κανω σε μια ωρα 5 χιλιομετρα , χτες ειχα ταχυτητα 5.4 χιλιομετρα την ωρα περπατημα (απο το gps , sportstracker)..

koukoutsaki
13-09-12, 17:11
5,6 με 6 χμ το πολυ ταχυτητα παιζω εγω ....

panakos
13-09-12, 17:13
45 λεπτα 8χιλιομετρα την ωρα εννοεις σε διαδρομο??? αυτο εμενα μου κανει για αναεροβιο...

Εγω επειδη περπαταω εξω κανω σε μια ωρα 5 χιλιομετρα , χτες ειχα ταχυτητα 5.4 χιλιομετρα την ωρα περπατημα (απο το gps , sportstracker)..

ναι περπατημα....γιατι αναεροβιο??αφου εχω πανω απο 130 σφυγμους?:unsure:

ArgoSixna
13-09-12, 18:17
Αν ειναι 130 ειναι μια χαρα!!! απλα στο 8 μου φαινεται τοσο γρηγορο περισοτερο προς τζοκινγκ/βαδην ..

Για μεγιστα αποτελεσματα περπατηστε εξω , χαρειτε τον καιρο και γνωριστε κοσμο!! :green::green:

Εφοσον δεν μπορειτε να περπατατε εξω , ΑΝΗΦΟΡΑ στον διαδρομο παντα!!!!:bodybuilder1::wcourt:

panakos
13-09-12, 18:19
Αν ειναι 130 ειναι μια χαρα!!! απλα στο 8 μου φαινεται τοσο γρηγορο περισοτερο προς τζοκινγκ/βαδην ..

Για μεγιστα αποτελεσματα περπατηστε εξω , χαρειτε τον καιρο και γνωριστε κοσμο!! :green::green:

Εφοσον δεν μπορειτε να περπατατε εξω , ΑΝΗΦΟΡΑ στον διαδρομο παντα!!!!:bodybuilder1::wcourt:

σε περπατημα τοσο ειναι γυρω στο 120 140 αναλογα και το ανθρωπο παντα!!
συμφωνω οτι το εξω ειναι πολυ καλυτερο!!!:toast::toast:

NASSER
13-09-12, 18:33
Είναι καλό άρθρο :thumbup:
Φυσικά ο πίνακας 1 διαμορφώνεται ανάλογα και με τη φυσική κατάσταση του καθένα. Δεν είναι κάτι απόλυτο, αλλά ένας μέσος όρος.

nikos_24
13-09-12, 18:43
pavlito 10 κανεις λαθος

30 λεπτα jogging με 30 λεπτα περπατημα καις οντως παραπανω θερμιδες με το jogging
30 λεπτα jogging με 40 λεπτα περπατημα και ακριβως τις ιδιες θερμιες. Και αυτο επειδη αυξηθηκε η χρονικη διαρκεια στο περπατημα

Και δεν ειναι μονο αυτο. Οι θερμιδες που καιγονται στο jogging αποτελουνται κυριως απο υδατανθρακες ενω οι θερμιδες που καιγονται στο περπατημα αποτελουνται κυριως απο λιπος.

Γενικα απ οτι εχω καταλαβει οσο περισσοτερο αυξανουμε την ενταση μπορει να καιμε πολλες θερμιδες αλλα αποτελουνται απο υδατανθρακες ενω οσο χαμηλη ειναι η ενταση και αυξησουμε την χρονικη διαρκεια για να καψουμε τις ιδιες θερμιες με την υψηλη ενταση, τοτε καιμε κυριως λιπος. Αρα η καλυτερη λυση ειναι το περπατημα για πολυ ωρα

ArgoSixna
13-09-12, 22:11
Παιδια μην το ψαχνετε πολυ και μην το ψυριζεται!!

Περπατημα βαζουμε για την καλη λειτουργια της καρδιας και την ομαλη λειτουργια του οργανισμου , οχι για να καψουμε στιγμιαια Χ Ψ θερμιδες ! :welcome:

Ενα υγιες σωμα με κοιλιακους και γραμμωση θα φτιαχτει καθαρα και μονο στην κουζινα!

Γιώργος Ν. Τουλιάτος
13-09-12, 22:30
Η αεροβικη ασκηση=αντοχη εχει ωφελη για την καρδια και τα αγγεια. Επισης βελτιωνει τη φυσικη κατασταση και την οξυγονωση των μυων. Οταν γινεται σε χαμηλους ρυθμους 70% της μεγιστης καρδιακης συχνοτητος (ΜΚΣ), καιει σε μεγαλυτερο ποσοστο θερμιδες προερχομενες απο λιπος. Οταν γινεται στο 80% της ΜΚΣ, οι θερμιδες προερχονται κυριως απο υδατανθρακες-γλυκογονο, διοτι γινεται αναεροβια εν μερη και βελτιωνει την καρδιοαναπνευστικη ικανοτητα. Εκεινο όμως που μετρα ειναι το συνολικο ποσο θερμιδων που καταναλωνονται και οχι η ποσοστιαια αναλογια αυτων.Για παράδειγμα, σε μια ωρα περπατημα καιμε τις ιδιες θερμιδες απ’ οτι σε μιση ωρα τρεξιμο με τη διπλασια ταχυτητα. Εκτος αυτου εχει αποδειχθει, οτι η διαλειμματικη αεροβιωση αυξανει την τεστοστερονη, σε αντιθεση με την παρατεταμενη αντοχη που την ελαττωνει, αλλα παράγει και κορτιζολη.
Η καλυτερη ωρα να γινεται η αεροβικη ασκηση, ειναι μολις ξυπνησουμε το πρωι με αδειο στομαχι. Ο λογος ειναι οτι κατα το βραδυνο υπνο καιγεται ολο το σακχαρο του αιματος και ο ο οργανισμος κινητοποιει τα αποθηκευμενα λιπη για ενεργεια. Καλο ειναι να γινεται αφομοιωση διακλαδισμενων αμινοξεων ελευθερας μορφης(λευκινης,ισολευκινης,βαλινης) Bcaa's. Εάν αυτό δεν ειναι εφικτο, μια εναλλακτικη ωρα ειναι μετα τα βαρη, οπου και παλι εχει καταναλωθει το μυικο γλυκογονο. Ενας σκετος καφες πριν βοηθα στην τηξη του λιπους,μαζι με υγρη καρνιτινη(L-carnitine),η ακομη καλυτερα το γνωστο Eca stack(Efedrine 25mg-Caffeine 200mg-Aspirin 100mg). Σε αγωνιστικες περιοδους καλο ειναι να γινεται σε δυο μισαωρα, προκειμενου να αποφευχθει ο καταβολισμος των μυών. Ειναι γνωστο οτι η αεροβικη καταβάλει μυικα, αλλα ειναι ενας τροπος για βαθεια γραμμωση και φυσικη κατασταση.η καλυτερη ασκηση ειναι το τρεξιμο και το κολυμπι,ενω το ποδηλατο εκεινη με τη μικροτερη καταναλωση θερμιδων.ομως το ποδηλατο ειναι λιγοτερο καταβολικο απ οτι το τρεξιμο.ανηφορικο περπατημα ειναι μια εναλακτικη λυση. Βέβαια πιστευω ακραδαντα οτι η σκληρη διαιτα χαμηλων υδατανθρακων, ειναι πολυ αποτελεσματικοτερη. Όμως πολλες φορες ο μεταβολισμος κολλα με την ελλατωση των θερμιδων, οποτε χρειαζεται μια εντονη αεροβικη δραστηριοτητα για την κινητοποίησή του.

marvin
13-09-12, 22:37
Η εφεδρινη δεν κατατασσεται σε απαγορευμενη ουσια;:unsure:

panakos
13-09-12, 22:38
Η εφεδρινη δεν κατατασσεται σε απαγορευμενη ουσια;:unsure:

ναι.....

Γιώργος Ν. Τουλιάτος
13-09-12, 22:56
θα συμμετασχεις στους ολυμπιακους και αναρωτιεσαι;

panakos
13-09-12, 22:57
θα συμμετασχεις στους ολυμπιακους και αναρωτιεσαι;
λογικα οχι,αλλα αν ειναι απαγορευμενη ουσια δεν επηραζει κατι στον οργανισμο μας?αλλιως γιατι απαγορευτηκε?:unsure:

marvin
13-09-12, 23:07
θα συμμετασχεις στους ολυμπιακους και αναρωτιεσαι;

Δεν θα απαντουσα αλλα μιας και με ρωτατε να σας αναφερω οτι απαγορευεται να γραφουμε και μαλιστα να προτεινουμε ανοιχτα στο φορουμ φαρμακα και απαγορευμενες ουσιες!!Εσεις ειναι η δευτερη φορα που βλεπω να γραφετε για αυτα.

Polyneikos
13-09-12, 23:10
To forum δεν αναφέρεται αποκλειστικα σε αγωνιστικούς στοχους και αθλητές,οπότε εχουμε επιλεξει μια πιο ήπια οδό στο τι αναφερουμε ανοικτά και στο στι όχι..
Δεν αναφερουμε ουσίες ή σκευασματα που εχουν ταχθεί στις απαγορευμενες.Αναμεσα σε αυτα συγκαταλέγεται και το ECA.
Rules are rules and it's for all.

nikos_24
13-09-12, 23:41
Γιατι εχετε αμφιβολιες την στιγμη που εχει γινει ερευνα? Μηπως δεν διαβασατε ολο το αρθρο? Τα λεει η ερευνα ξεκαθαρα και το τεκμηριωνει

ArgoSixna
13-09-12, 23:53
Δεν νομιζω να εχει αμφιβολιες .. ισια ισια που συμπληρωσε μερικα ενδιαφεροντα πραγματα

lila_1
14-09-12, 09:29
Καταρχήν το άρθρο είναι αναρτημένο στη ζούγκλα.γρ με μία έρευνα του 1991 :turtle:
Κατά δεύτερον το θέμα είναι ότι θα κάψεις Χ θερμίδες με 30 λεπτά τζόγκινγ ενώ με περπάτημα θα χρειαστείς 1 ώρα.....σπατάλη χρόνου
Και αν κάνεις ΗΙΤ θα κάψεις αυτές τις Χ θερμίδες σε 10 λεπτά....

Το ότι καίς μόνο λίπος την ώρα εκείνη δεν σημαίνει βασικά τίποτα ιδιαίτερο αφού ούτως η άλλως στο τέλος της ημέρας εφόσον είσαι υποθερμιδικά πάλι το ίδιο λίπος θα κάψεις..
Και το έλλειμα το πετυχαίνεις με όποιο τρόπο θες.

Οσο ανεβάζεις την ένταση, σε τόσο λιγότερο χρόνο θα κάψεις ίδιες θερμίδες, ενώ τα οφέλη θα είναι σημαντικά περισσότερα.
Οπότε αντί να περπατάς σαν τη γιαγιά σου νομίζοντας ότι καις, κάνεις τίποτα πιο επικοδομητικό να μη χάνεις και το χρόνο σου...

beefmeup
14-09-12, 11:32
καποια ποστ πηγαν στα οφ...

Dejan
14-09-12, 14:11
Θεωρώ ότι σχεδόν όλη η έρευνα/αρθρο είναι λάθος. Ας αρχίσουμε από τα μικρά fault.

1) MKΣ. 220-ηλικία. Δεν ισχύει απλά δρα σαν προστατευτικό μέτρο στο μέσο αθλούμενο και μη. Συγκεκριμένα πάνω κάτω ισχύει με αποκλίσεις σε ένα 70% αθλουμένων και μόνο. Για αθλητές και ειδικότερα σε elite αθλητές αερόβιων αθλημάτων δεν υπάρχει συγκεκριμένη κλίμακα ή αλλιώς "όριο άνω και κάτω ταχύτητας". Προσωπικά στα 31 μου έχω 211 μέγιστους.

2) Αν τρέξω νωρίς το πρωί θα κάψω περισσότερο λίπος, έχει καταναλωθεί το βράδυ το γλυκογόνο μπλα μπλα μπλα. Ούτε καν. Εκτός του γεγονότος ότι εάν ο οργανισμός ξεμείνει από γλυκογόνο ξεκινάει η διαδικασία της γλυκογέννεσης και εκτός του γεγονότος ότι ούτως ή άλλως στο αργό τρέξιμο η βασική πηγή ενέργειας είναι τα ελεύθερα λιπαρά οξέα κατά κύριο λόγο και όχι το λίπος αυτό καθ' αυτό, ο οργανισμός έχει αποθηκευμένα 70-90γρ. υπατικού γλυκογόνου, περίπου 4x αυτού στους μύες (αλλά αυτό σχεδόν σπάνια εξαντλείται). Με το παραπάνω γλυκογόνο σε σωστά προπονημένους αθλητές αντέχουμε περίπου 1.30 ώρα συνεχόμενου τρεξίματος πάνω στο αναερόβιο κατώφλι (85% της VO2max). Είναι και ο βασικός λόγος που οι μαραθωνοδρόμοι (οι οποίοι λόγω carbo-loading 3ων ημερών έχουν περίπου 110-120γρ υπατικού γλυκογόνου) αν και νυστικοί αρκετές ώρες βγάζουν το μαραθώνιο περίπου στο 83% της VO2max και με την ανάλογη ανατροφοδοσία τους μέσα στον αγώνα ξεπερνούν το 1.30ωρο και τερματίζουν μεταξύ 2.05 ~ 2.25 (ναι υπάρχουν και "μαραθωνοδρόμοι" 4ων - 5 ωρών αλλά αυτοί δεν τρέχουν μεταξύ 80-83% VO2max ώστε να χαρακτηριστούν μαραθωνοδρόμοι). Οπότε.... φας δεν φας απλά χωρίς πρωινό έχεις μία καλύτερη ενεργοποίηση ελεύθερων λιπαρών οξέων (όχι υποδόριου λίπους) η οποία μαζί με το αποθηκευμένο γλυκογόνο μας θα μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια.

3) Το περπάτημα καίει περισσότερες θερμίδες. Από τα μεγαλύτερα fault που δείχνει το πόσο λάθος είναι το άρθρο. Αν πάει κάποιος σε ένα στίβο και δει τους περιπατητές και τους αερόβιους αθλητές θα καταλάβει και μόνος του το γιατί. Ο 8ος διάδρομος βρίθει από περιπατητές με κοιλίτσες που περπατούν 2ωρα αλλά... κάτι πάει στραβά καθώς οι αερόβιοι αθλητές με μόλις 1 ώρα τρέξιμο είναι... πιο fit... Γιατί? Γιατί πρώτα από όλα όταν μετράμε κάτι το μετράμε με την ίδια μονάδα χρόνου και στον ίδιο χρόνο. Δεν θα κάτσουμε να μετρήσουμε το πόσο πιο αποδοτικό στο χάσιμο λίπους είναι οι 7 ώρες περπατήματος εναντίον 30 λεπτών τρεξίματος. Εκτός από άδικο είναι και χαζό... Πρώτα από όλα αδυνατίζουμε εξαιτίας του αρνητικού ισοζυγίου θερμίδων και όχι αν κάναμε 1 ώρα περπάτημα, τρέξιμο, τάβλι ή τένις. Απλά αυτά αυξάνουν τις καύσεις αλλά αν είσαι υπερθερμιδικός ούτως ή άλλως απλά θα παχύνεις. Όσο αφορά τώρα τις θερμίδες που καις σε αυτά .... ο εμπειρικός κανόνας που χρησιμοποιείται από αερόβιους αθλητές όσο είσαι κάτω από το αναερόβιο κατώφλι είναι κιλά x χιλιόμετρα και με αυτό το κανόνα το μετράνε τα ρολόγια-gps και με αυτό μετράνε κατά κύριο λόγο τα θερμιδόμετρα, πεδόμετρα κτλ έχοντας σαν μέτρο περίπου τη διασκελισμό έχει το κάθε μας βήμα... Οπότε: Μέσος αθλούμενος σε 30 λεπτά κάνει περίπου 5-6χλμ και ένας αθλητής (αερόβιος) περίπου 7 οπότε για έναν αθλούμενο 75 κιλά = 375 ~ 450 θερμίδες ενώ ο ίδιος αθλητής αν περπατούσε τα 30 αυτά λεπτά θα διένυε στη καλύτερη των περιπτώσεων τα μισά από αυτά, δηλαδή 2,5 - 3 χλμ = 187 ~ 225 θερμίδες. Στα 40 λεπτά που αναφέρθηκε παραπάνω θα έκαιγε 300 θερμίδες... Ούτε πάλι έφτασε τις θερμίδες που έκαψε τρέχοντας 10 λεπτά λιγότερο.

και 4) Για γλυκό αφήνουμε την πολυαγαπημένη μας μετάκαυση ή αλλιώς EPOC. Ως γνωστών μετά την άθληση ακόμα και σε αερόβιο ρυθμό ο οργανισμός μετά το τέλος της εκτός ότι χρειάζεται ένα Χ χρονικό διάστημα για να επανέρθει στο φυσιολογικό του, ξεκινάει και τη διαδικασία "επισκευής" σε ότι "καταστράφηκε" (μυικές ίνες, ερυθρά αιμοσφαίρια λόγω αιμόλυσης κτλ.). Σε αυτή τη διαδικασία όπως και όλες οι διαδικασίες απαιτεί ενέργεια για να γίνει. Η λεγόμενη μετάκαυση η οποία μπορεί να χρειαστεί από μερικές ώρες έως μερικές μέρες (π.χ. μετά από ένα μαραθώνιο). Αυτή η μετάκαυση αναγκαστικά για να βρει ενέργεια θα καταναλώσει θερμίδες. Που θα τις βρει? Από τη στιγμή που είμαστε σε κατάσταση ηρεμίας θα επιστρατεύσει λιπώδη ιστό για την έναρξη της διαδικασίας, αμινοξέα/πρωτείνες για την επαναφορά ή την αύξηση της μυικής μάζας (αν δεν βρει ελεύθερη πρωτείνη θα ξεκινήσει η διαδικασίατης πρωτεινοσύνθεσης από αμινοξέα) και για για την αναπλήρωση του υπατικού και μυικού γλυκογόνου θα χρειαστεί υδατάνθρακες (αν δεν βρει ελεύθερο γλυκογόνο θα ξεκινήσει η διαδικασία της γλυκογέννεσης από λιπώδη ιστό κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό από διάσπαση πρωτεινών).

Ελπίζω να σας κάλυψα....

nikos_24
14-09-12, 23:52
lila_1
a)δεν το αμαφερει μονο αυτο το site. Αν ψαξεις στο google θα δεις οτι το γραφουν πολλα site.
b) γιατι αναφερεσαι για σπαταλη χρονου? Καποιοι προτιμουν την διαρκεια παρα την ενταση. Δεν σημαινει οτι ειναι βαρετο. Για μενα ειναι πιο κουραστικο το τρεξιμο για 10 λεπτα παρα το περπατημα για 1 ωρα. Σημασια εχει το ποσες θερμιδες καις.

Dejan η μετακαυση δεν πολυ ισχυει. Γενικα η γυμναστικη και ειδικα η εντονη δεν βοηθαει πολυ στην καυση λιπους. Ειχα φτιαξει ενα θεμα για την ερευνα που ειχα βρει στο ιντερνετ και ελεγε οτι η γυμναστικη δεν βοηθαει στο αδυνατισμα. Ισα ισα που μπορει να μειωσει και τον μεταβολισμο αμα δεν κανεις βαρη. Ο καλυτερος τροπος για να χασεις κιλα ειναι η διατροφη

Dejan
15-09-12, 07:50
lila_1
Dejan η μετακαυση δεν πολυ ισχυει. Γενικα η γυμναστικη και ειδικα η εντονη δεν βοηθαει πολυ στην καυση λιπους. Ειχα φτιαξει ενα θεμα για την ερευνα που ειχα βρει στο ιντερνετ και ελεγε οτι η γυμναστικη δεν βοηθαει στο αδυνατισμα. Ισα ισα που μπορει να μειωσει και τον μεταβολισμο αμα δεν κανεις βαρη. Ο καλυτερος τροπος για να χασεις κιλα ειναι η διατροφη

Δεν τίθεται θέμα αν ισχύει η όχι. Φυσικά και ισχύει. Όταν θα βρω χρόνο θα έχεις και τις έρευνες. Φυσικά και ο καλύτερος τρόπος είναι η διατροφή αλλά δεν εξετάζουμε αυτό. Εξετάζουμε πάνω στη βάση ότι με την ίδια διατροφή και με διαφορετικής έντασης προπόνησης ΊΔΙΟΥ χρόνου ότι οι απώλειες είναι μεγαλύτερες λόγω αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων. Όπως και να το κάνουμε αν ο ίδιος άνθρωπος τρέξει σε 15 λεπτά 5 km και εάν τρέξει σε 15 λεπτά 3 km στη πρώτη περίπτωση οι απαιτήσεις σε ενέργεια είναι σχεδόν διπλάσιες. Περισσότερη ενέργεια = περισσότερες θερμίδες = μεγαλύτερο ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ.

lila_1
15-09-12, 12:56
lila_1
a)δεν το αμαφερει μονο αυτο το site. Αν ψαξεις στο google θα δεις οτι το γραφουν πολλα site.
b) γιατι αναφερεσαι για σπαταλη χρονου? Καποιοι προτιμουν την διαρκεια παρα την ενταση. Δεν σημαινει οτι ειναι βαρετο. Για μενα ειναι πιο κουραστικο το τρεξιμο για 10 λεπτα παρα το περπατημα για 1 ωρα. Σημασια εχει το ποσες θερμιδες καις.ΚΑταρχήν είμαι πολύ επιφυλακτική με ελληνικά σιτε τύπου ζούγκλα, womenonly, βήμα, φοκους κλπ κλπ κλπ που ένας αρθρογράφος διάβασε μία έρευνα ή ακόμα χειρότερα ένα ξένο άρθρο και έκανε μία απόδοση όπως αυτός την κατάλαβε :turtle::turtle:

Καταδεύτερον, ναι είναι σπατάλη χρόνου αν λες ότι το κάνεις για να γυμναστείς, γιατί απλούστατα δε γυμνάζεσαι. Αν το κάνεις γιατί γουστάρεις να περπατάς ή φοβάσαι μη κουραστείς οκ πάσο, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολύ αποδοτικότεροι τρόποι και να χάσεις λίπος, και να φτιάξεις φυσική κατάσταση ειδικά αν ο χρόνος είναι περιορισμένος.
Το να φτιάξεις ένα κέικ και να σφουγγαρίσεις το σαλόνι τις ίδιες θερμίδες θα σου κάψει και θα έχεις κάνει και κάτι παραγωγικό ρε παιδί μου :green:

nikos_24
15-09-12, 15:56
Τελοςπαντων οτι πιστευει ο καθενας. Το να λετε εσεις την γνωμη σας κι εγω την δικη μου δεν υπαρχει λογος να συζηταμε την στιγμη που εχει βγει ερευνα. Επεισης αν το σκεφτω λογικα πιστευω ισχυει αυτο που λεει η ερευνα. Τωρα αν ειναι να μην πιστευουμε κανεναν παρα μονο ενα site που αφορα το bodybuilding διαφωνω. Οι ερευνες λενε οτι τα συμπληρωματα πρωτειηνης δεν κανουν καλο στην καρδια και στα νεφρα και εδω οι περισσοτεροι παιρνουν. Και ειμαι σιγουρος οτι παιρνουν κι αλλα. Τεσπα. Οτι πιστευει ο καθενας...

tolis93
15-09-12, 16:04
Τελοςπαντων οτι πιστευει ο καθενας. Το να λετε εσεις την γνωμη σας κι εγω την δικη μου δεν υπαρχει λογος να συζηταμε την στιγμη που εχει βγει ερευνα. Επεισης αν το σκεφτω λογικα πιστευω ισχυει αυτο που λεει η ερευνα. Τωρα αν ειναι να μην πιστευουμε κανεναν παρα μονο ενα site που αφορα το bodybuilding διαφωνω. Οι ερευνες λενε οτι τα συμπληρωματα πρωτειηνης δεν κανουν καλο στην καρδια και στα νεφρα και εδω οι περισσοτεροι παιρνουν. Και ειμαι σιγουρος οτι παιρνουν κι αλλα. Τεσπα. Οτι πιστευει ο καθενας...

μπορεις να μ στειλεις μια με πμ σε παρακαλω?

vaggan
15-09-12, 16:34
Τελοςπαντων οτι πιστευει ο καθενας. Το να λετε εσεις την γνωμη σας κι εγω την δικη μου δεν υπαρχει λογος να συζηταμε την στιγμη που εχει βγει ερευνα. Επεισης αν το σκεφτω λογικα πιστευω ισχυει αυτο που λεει η ερευνα. Τωρα αν ειναι να μην πιστευουμε κανεναν παρα μονο ενα site που αφορα το bodybuilding διαφωνω. Οι ερευνες λενε οτι τα συμπληρωματα πρωτειηνης δεν κανουν καλο στην καρδια και στα νεφρα και εδω οι περισσοτεροι παιρνουν. Και ειμαι σιγουρος οτι παιρνουν κι αλλα. Τεσπα. Οτι πιστευει ο καθενας...καλα εσυ προσεχε με το περπατημα μην ανοιξεις κανενα ρουθουνι και εγω ειμαι σιγουρος οτι οσοι τρεχουν και κανουν βαδιν παιρνουν κιαλλα αλλα τεσπα..αν δεν σου αρεσει το bb.gr μπορεις να γραψεις της αποψεις σου αλλου η πρωτεινη λεει δεν κανει καλο στη καρδια:rolf::rolf:keep walking

Dejan
15-09-12, 16:55
Dejan η μετακαυση δεν πολυ ισχυει.
Για να δεις πόσα πράγματα ακόμη δεν ξέρεις....:
Mean EPOC for the 3-hour post-exercise period for HIE (9.0 +/- 1.7 L, 41 kcals) was significantly greater than EPOC for low intensity exercise (4.8 +/- 1.6 L, 22 kcals). Oxygen consumption (VO2) following HIE, but not LIE remained elevated at the end of the 3-hour post-exercise period. Total carbohydrate oxidation (exercise plus postexercise period) was significantly higher for HIE (116 +/- 8.6 g) compared to LIE (85.0 +/- 5.2 g). Total fat oxidation was lower for HIE (27.7 +/- 3.3 g) compared to LIE (36.9 +/- 3.0 g), but this difference did not reach statistical significance (p = 0.07). At the end of the 3-hour recovery period, the rate of fat oxidation was higher following HIE compared to LIE.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9100214

Το παραπάνω ονομάζεται έρευνα. Όπως καταλαβαίνεις με το "η μετακαυση δεν πολυ ισχυει" ακυρώνεις ένα εργομετρημένο φυσιολογικό σύμπτωμα το οποίο δεν τίθεται αμφισβήτησης ότι υπάρχει και εδώ λυπάμαι αλλά δεν είναι θέμα "γνώμη του κάθε ενός". Το συγκεκριμένο ή το γνωρίζεις ή όχι. Δεν είναι κάποια θεωρία που ισχύει ή δεν ισχύει. Είναι ο ορισμός ενός συμπτώματος.ωΕίναι σαν να λες ότι "Δεν υπάρχει τρίγωνο" ή ότι αν σε σκίσουν με μαχαίρι ότι αυτό δεν ονομάζεται τραύμα. Ούτως ή άλλως έγραψα παραπάνω τα περί μετάκαυσης. Ελπίζω να κατάλαβες το πόσο παράλογο είναι αυτό που έγραψες και να αναθεωρήσεις....

Γιώργος Ν. Τουλιάτος
15-09-12, 17:16
οσο πιο βαρυς εισαι,τοσο περισσοτερο κουραζεται η καρδια για να στειλει αιμα στους μυες.συνεπως καποιοι με μεγαλο βαρος,ακομη και στεγνοι να ειναι,δε μπορουν να κανουν μεγαλη αντοχη με διαρκεια,παρα το γεγονος οτι εχουν φυσικη κατασταση.αυτος ειναι ο λογος που περπατανε γρηγορα και ανηφορικα.επισης,οσο περνουν τα χρονια,τοσο μυοσκελετικα αρχιζουν οι φθορες.συνεπως οι τενοντες,οι συνδεσμοι,οι αρθρικοι θυλακοι και οι αρθρικες επιφανειες εκφυλιζονται.φυσικα και οι μυικες ινες ειναι πιο επιρεπης σε θλασεις.καθε χρονος στον πρωταθλητισμο δρα επιβαρυντικα και δεν συγκρινεται με τον σηνηθισμενο ανθρωπο που απο τα 35>36 δε νιωθει καταπτωση.σημασια δεν εχει μονο η ηλικια μας,αλλα και τα χρονια καταπονησης που εχουμε στην πλατη μας.ετσι,αλλο να ξεκινας στα 35 κι αλλο να εχεις αρχισει απο τα 20.σχετικα με το empty stomach,το ηπατικο γλυκογονο αδειαζει σε 48 ωρες.αυτο γινεται σε περιοδους απο-γλυκογονωσης,που οδηγει στην κετωση.με την οκταωρη νηστεια του βραδινου υπνου,εχει μειωθει η γλυκοζη του αιματος.οταν κανουμε νηστικοι αεροβικη,αμεσως θα καψουμε το αποθηκευμενο λιπος(δηλαδη θα γινει κινητοποιηση των λιπαρων οξεων,απο τα οποια αποτελειται ο υποδοριος λιπωδης ιστος).το μυικο γλυκογονο εξαντλειται σε δυο ωρες ασκησης,πχ μαραθωνιο,ποδηλασια,τριαθλο.αυτος ειναι και ο λογος που λενε πως μετα απο μια σκληρη προπονηση ποδιων που μπορει να κρατησει μιαμιση ωρα,η αεροβικη μετα ειναι οπως με την πρωινη εγερση.βεβαια,τοτε καταβολιζεις και μυικο ιστο,διοτι μετα απο σκληρη ασκηση μεγαλης διαρκειας,παραγεται κορτιζολη για αντιφλεγμονωδη δραση,ο οποια ομως καταβολιζει.η ενταση στην αεροβιωση,εξασφαλιζει καλυτερη φυσικη κατασταση και καρδιοαναπνευστικη ικανοτητα,αλλα και αυξανει την τεστο,αφου μερος της γινεται αναεροβια,κατι σαν τα βαρη.(αυτος ειναι ο λογος που μετα απο ενα 100σταρι νιωθουμε πρησμενοι).απεναντιας,η παρατεταμενη αντοχη,παραγει κορτιζολη μετα απο μια ωρα.

Dejan
15-09-12, 17:43
οσο πιο βαρυς εισαι,τοσο περισσοτερο κουραζεται η καρδια για να στειλει αιμα στους μυες.συνεπως καποιοι με μεγαλο βαρος,ακομη και στεγνοι να ειναι,δε μπορουν να κανουν μεγαλη αντοχη με διαρκεια,παρα το γεγονος οτι εχουν φυσικη κατασταση.αυτος ειναι ο λογος που περπατανε γρηγορα και ανηφορικα.επισης,οσο περνουν τα χρονια,τοσο μυοσκελετικα αρχιζουν οι φθορες.συνεπως οι τενοντες,οι συνδεσμοι,οι αρθρικοι θυλακοι και οι αρθρικες επιφανειες εκφυλιζονται.φυσικα και οι μυικες ινες ειναι πιο επιρεπης σε θλασεις.καθε χρονος στον πρωταθλητισμο δρα επιβαρυντικα και δεν συγκρινεται με τον σηνηθισμενο ανθρωπο που απο τα 35>36 δε νιωθει καταπτωση.σημασια δεν εχει μονο η ηλικια μας,αλλα και τα χρονια καταπονησης που εχουμε στην πλατη μας.ετσι,αλλο να ξεκινας στα 35 κι αλλο να εχεις αρχισει απο τα 20.σχετικα με το empty stomach,το ηπατικο γλυκογονο αδειαζει σε 48 ωρες.αυτο γινεται σε περιοδους απο-γλυκογονωσης,που οδηγει στην κετωση.με την οκταωρη νηστεια του βραδινου υπνου,εχει μειωθει η γλυκοζη του αιματος.οταν κανουμε νηστικοι αεροβικη,αμεσως θα καψουμε το αποθηκευμενο λιπος(δηλαδη θα γινει κινητοποιηση των λιπαρων οξεων,απο τα οποια αποτελειται ο υποδοριος λιπωδης ιστος).το μυικο γλυκογονο εξαντλειται σε δυο ωρες ασκησης,πχ μαραθωνιο,ποδηλασια,τριαθλο.αυτος ειναι και ο λογος που λενε πως μετα απο μια σκληρη προπονηση ποδιων που μπορει να κρατησει μιαμιση ωρα,η αεροβικη μετα ειναι οπως με την πρωινη εγερση.βεβαια,τοτε καταβολιζεις και μυικο ιστο,διοτι μετα απο σκληρη ασκηση μεγαλης διαρκειας,παραγεται κορτιζολη για αντιφλεγμονωδη δραση,ο οποια ομως καταβολιζει.η ενταση στην αεροβιωση,εξασφαλιζει καλυτερη φυσικη κατασταση και καρδιοαναπνευστικη ικανοτητα,αλλα και αυξανει την τεστο,αφου μερος της γινεται αναεροβια,κατι σαν τα βαρη.(αυτος ειναι ο λογος που μετα απο ενα 100σταρι νιωθουμε πρησμενοι).απεναντιας,η παρατεταμενη αντοχη,παραγει κορτιζολη μετα απο μια ωρα.

Γιώργο δεν διαφωνώ σε κάτι σε αυτά που λες, όχι σε κάτι στο οποίο να είναι αρκετό ως προς συζήτηση εκτός από κάτι. Όταν παραπάνω μίλησα για υπατικό γλυκογόνο δεν ανέφερα πουθενά για αποχή από υδατάνθρακες κτλ. Δυστυχώς το υπατικό μας γλυκογόνο μας φτάνει μόλις για 1.30 ώρα τρέχοντας στο αναερόβιο κατώφλι (85% της VO2max) και είναι ένας από τους λόγους που τρέχουμε στο 80-83% παρατείνοντάς το για λίγο παραπάνω και γι' αυτό το λόγο έχουμε τροφοδοσία πάνω στον αγώνα με υδατανθρακούχα gels. Με το μυικό μας γλυκογόνο σε διαβεβαιώ δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. 400gr συνήθως και 800gr μετά το carboloading. μυικού γλυκογόνου όταν ένας μαραθωνοδρόμος καταναλώνει κατά μ.ο. κάτω από 4gr/min (π.χ. Κούρος 0,2gr/min, 1,1 ο αδερφός μου {2.41 Μαραθώνιο}, εγώ 2,2gr/min, 3.1gr/min η μία μου αθλήτρια και 4,2gr/min η δεύτερη μου αθλήτρια). Αν κάνεις τις διαιρέσεις θα δεις και ότι η πλέον αντιοικονομική μου αθλήτρια αν δεν υπήρχε το θέμα με το υπατικό γλυκογόνο θα έτρωγε τοίχο στις 3ώρες,10 λεπτά χωρίς εξωτερική τροφοδοσία. Το μοναδικό κατεγραμμένο περιστατικό τερματισμού που έτρεξε στο αναερόβιο κατώφλι ήταν ο Wanziru σε μαραθώνιο 2.06 και χρειάστηκε τροφοδοσία το 37,5km (στη 1ώρα και 53 λεπτά).

Αντιθέτως πρόβλημα με το μυικό γλυκογόνο έχουν αθλητές των δυναμικών αθλημάτων (Bodybuilders, sprinters, αθλητές του άλματος επι κοντώ όταν κάνουν βάρη) λόγω των βαριά ενεργοβόρων ινών ταχείας συστολής.

Πάνω κάτω αν το ψιλοψάξεις θα βγάλεις τα συμπεράσματά σου.

Γιώργος Ν. Τουλιάτος
15-09-12, 17:55
να σε ρωτησω,οι μαραθωνοδρομοι και οι ποδηλατες,δεν εχουν ενεργειακα ζελε και ισοτονικα ροφηματα ανα δεκα χιλιομετρα;

Γιώργος Ν. Τουλιάτος
15-09-12, 17:58
υγ-ειχα μιλησει με τον υπερμαραθωνοδρομο,γιαννη κουρο,σχετικα με τη διατροφη που εκανε και εμεινα εκπληκτος οτι δεν εστιαζοταν στην κλασικη διατροφη,δηλαδη φορτωμα με συνθετο υδατανθρακα.εγω οταν ετρεχα δεκα χιλιομετρα στο γυρο της αθηνας,εκανα ολο το σαββατο φορτωμα με ρυζι,πατατα,μακαρονι,ψωμι και την κυριακη πρωι παστελι.

Dejan
15-09-12, 18:12
να σε ρωτησω,οι μαραθωνοδρομοι και οι ποδηλατες,δεν εχουν ενεργειακα ζελε και ισοτονικα ροφηματα ανα δεκα χιλιομετρα;

Οι ποδηλάτες και οι μαραθωνοδρόμοι έχουν αρκετά gels επάνω τους. Λίγο πιο τυχεροί οι ποδηλάτες γιατί έχουν τη δυνατότητα να έχουν μπουκαλάκι με υγρό υδατάνθρακα ενώ στους μεγάλους αγώνες τύπου Tour de France έχουν και μηχανοκίνητη συνοδεία-υποστήριξη. Τώρα σε ότι αφορά το μαραθώνιο, αν ένας μαραθώνιος καταφέρει να πάρει κάποια από τα labels της ΑΙΜS (Gold, silver, κτλ.) θα πρέπει να διαθέτει για όλους τους αθλητές Τροφοδοσία νερού από το 5ο χλμ και μετά κάθε 2.5 χλμ καθώς και ισοτονικά/υποτονικά ποτά από το 10ο χλμ και κάθε 5. Στο 20ο δίνουν gel παχύρευστου υδατάνθρακα 25gr. Τώρα οι elite αθλητές καθώς και οι αθλητές του πανελληνίου πρωταθλήματος έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε δικά μας ποτά ότι φύσης και αν είναι αυτή σε 2 συνήθως σταθμούς.:unsure:

nikos_24
15-09-12, 18:31
Μετακαυση υπαρχει αλλα δεν ειναι ικανη να πουμε οτι πρεπει να βασιστουμε εκει για να αδυνατισουμε.

Λοιποιν επειδη δεν πιστευεται τιποτα:

Από άχρηστα έως επικίνδυνα τα συμπληρώματα πρωτεΐνης http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=5&articleID=8877&la=1

Ασκηση δεν σημαίνει αδυνάτισμα http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=28&articleID=15371&la=1

Χάσιμο χρόνου τα βάρη για το αδυνάτισμα! http://www.sterea.gr/news/greece/1659-2011-09-01-11-19-41.html

Τωρα αν δεν τα πιστευεται και λετε ΜΟΝΟ τα δικα σας νομιζω αδικως κανουμε διαολογο

beefmeup
15-09-12, 18:48
Τωρα αν δεν τα πιστευεται και λετε ΜΟΝΟ τα δικα σας νομιζω αδικως κανουμε διαολογο

ρε φιλε..
με ολο τον σεβασμο ετσι,γιατι δεν γνωριζομαστε..
παραθετεις κατι λινκ,χωρις να εχεις την δυνατοτητα απο πλευρας γνωσεων να τα κρινεις κ να δεις κατα ποσο ισχυουν αυτα που δαβαζεις..
απο κει κ περα,οπως λες κ συ,τι διαλογο μπορουμε να κανουμε?

Dejan
15-09-12, 18:50
Μετακαυση υπαρχει αλλα δεν ειναι ικανη να πουμε οτι πρεπει να βασιστουμε εκει για να αδυνατισουμε.

Λοιποιν επειδη δεν πιστευεται τιποτα:

Από άχρηστα έως επικίνδυνα τα συμπληρώματα πρωτεΐνης http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=5&articleID=8877&la=1

Ασκηση δεν σημαίνει αδυνάτισμα http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=28&articleID=15371&la=1

Χάσιμο χρόνου τα βάρη για το αδυνάτισμα! http://www.sterea.gr/news/greece/1659-2011-09-01-11-19-41.html

Τωρα αν δεν τα πιστευεται και λετε ΜΟΝΟ τα δικα σας νομιζω αδικως κανουμε διαολογο

Αυτά φίλε μου είναι άρθρα εφημερίδων και ΔΕΝ είναι έρευνες. Εκτός ότι έχουν παραπλανητικούς τίτλους στερούντο πλήρως από βιβλιογραφικές αναφορές...

tolis93
15-09-12, 19:13
καλα για να μη κλειδωθει τωρα το θεμα κ ειναι κριμα γιατι ειναι ενδιαφερον και οχι λιγο.ας αφησουμε τα σκευασματα του διαολου γνωστα και ως πρωτεινη απεξω και αν ειναι αρθρα απο εφιμεριδες η με βιβλιογραφια τα βλεπει καποιος και κρινει αναλογα..

οποτε συμφωνα με την παραπανω ερευνα.γινεται μετακαυση κ στις 2 περιπτωσεις αν καταλαβα καλα? και χαμηλη και ψηλη ενταση δλδ?

Dejan
15-09-12, 19:37
καλα για να μη κλειδωθει τωρα το θεμα κ ειναι κριμα γιατι ειναι ενδιαφερον και οχι λιγο.ας αφησουμε τα σκευασματα του διαολου γνωστα και ως πρωτεινη απεξω και αν ειναι αρθρα απο εφιμεριδες η με βιβλιογραφια τα βλεπει καποιος και κρινει αναλογα..

οποτε συμφωνα με την παραπανω ερευνα.γινεται μετακαυση κ στις 2 περιπτωσεις αν καταλαβα καλα? και χαμηλη και ψηλη ενταση δλδ?

Για να καταλάβεις πως δουλεύει η μετάκαυση πάνω κάτω, όσο μεγαλύτερες "βλάβες" έχει "πάθει" ο οργανισμός τόσο μεγαλύτερη και η μετάκαυση. Για παράδειγμα ο λόγος που οι BBes έχουν μεγαλύτερη μετάκαυση από ένα αερόβιο άθλημα μικρής χρονικής διάρκειας είναι λόγω της διαδικασίας της πρωτεινοσύνθεσης και της επισκευής των μυικών ινών, αναπλήρωσης γλυκογόνου κτλ. Προσοχή όμως ότι τέτοιες "φθορές" δεν επέρχονται μόνο με τα βάρη. Για παράδειγμα σε ένα Lοng Run 30-35km ο δρομέας αν και σε αερόβιο άθλημα ενδέχεται να έχει τεράστιες ανάγκες πρωτεινοσύνθεσης και φυσικά αναπλήρωσης γλυκογόνου και γι αυτό το λόγο θα έχει μία αρκετά μεγάλη μετάκαυση.

beefmeup
16-09-12, 13:10
η σαβουρα πηγε στα οφ τοπικ.

marinos83
16-09-12, 18:33
καλησπερα.μετα απο ενα 15 με επιασε λαγκονιτης.αυτο συναιβει πριν μια εβδομαδα.σημερα στο 10 παλι τα ιδια.ο ρυθμος ειναι ιδιος οπως και οι παλμοι.το 15 ηταν 7το απογευμα και τελευταιο γευμα ηταν 3.το δεκαρι πρωι και ημουν νηστικος.απο διατροφη δεν πιστευω να ειναι.οποιος γνωριζει σχετικα με το θεμα λαγκονιτη ας απαντησει.

Rocknrolla
17-09-12, 10:53
καλησπερα.μετα απο ενα 15 με επιασε λαγκονιτης.αυτο συναιβει πριν μια εβδομαδα.σημερα στο 10 παλι τα ιδια.ο ρυθμος ειναι ιδιος οπως και οι παλμοι.το 15 ηταν 7το απογευμα και τελευταιο γευμα ηταν 3.το δεκαρι πρωι και ημουν νηστικος.απο διατροφη δεν πιστευω να ειναι.οποιος γνωριζει σχετικα με το θεμα λαγκονιτη ας απαντησει.

Οταν λες λαγκονιτης ενοεις ενα πονο στην περιοχη της κοιλιας περιπου?

Αν ειναι αυτο το παθαινα και εγω οταν πρωτοξεκινησα τον διαδρομο.

Μετα απο μερικες φορες ομως σταματησε.

Ποσο καιρο κανεις?

tolis93
17-09-12, 10:59
Για να καταλάβεις πως δουλεύει η μετάκαυση πάνω κάτω, όσο μεγαλύτερες "βλάβες" έχει "πάθει" ο οργανισμός τόσο μεγαλύτερη και η μετάκαυση. Για παράδειγμα ο λόγος που οι BBes έχουν μεγαλύτερη μετάκαυση από ένα αερόβιο άθλημα μικρής χρονικής διάρκειας είναι λόγω της διαδικασίας της πρωτεινοσύνθεσης και της επισκευής των μυικών ινών, αναπλήρωσης γλυκογόνου κτλ. Προσοχή όμως ότι τέτοιες "φθορές" δεν επέρχονται μόνο με τα βάρη. Για παράδειγμα σε ένα Lοng Run 30-35km ο δρομέας αν και σε αερόβιο άθλημα ενδέχεται να έχει τεράστιες ανάγκες πρωτεινοσύνθεσης και φυσικά αναπλήρωσης γλυκογόνου και γι αυτό το λόγο θα έχει μία αρκετά μεγάλη μετάκαυση.

εχω την εντυπωση οτι καπου ειχα δει εδω μια ερευνα με μαραθωνοδρομους π ανεφερε οτι εχασαν μυικη μαζα και αυτη μονο απο τα ποδια.με χαμηλα ποσοστα πρωτεινης αν θυμαμαι καλα κ αρκετο υδατανθρακα. νομιζω μη τρεχεις θα γινεις χοντρος λεγοταν το θεμα δε θυμαμαι καλα τελος παντων το point μ εδω ειναι οτι ναι οντως το τρεξιμο καταστρεφει μυικο ιστο.επομενως ναι γινεται μετακαυση για επιδιορθωσεις κτλπ.αλλα μεγαλυτερη θα γινει με μια διαλλειματικη προπονηση των 15 λεπτων πχ η με σταθερο ρυθμο (αεροβια παντα) για πχ 20-30 λεπτα?(και ο παραπανω χρονος μονο και μονο επειδη δεν γινεται η προπονηση με ιδια ενταση επομενως στον ιδιο χρονο δε το συζητω ειναι απολυτα λογικο με τη διαλλειματικη να γινεται μεγαλυτερη μετακαυση).δηλαδη τι απο τα 2 οφελει τελικα περισσοτερο? σα μετακαυση αναφερομαι.οχι τι καιει λιπος η υδατανθρακα για ενεργεια κτλπ.(εφοσον στο τελος της μερας θα χουμε καποιο Α ελειμα παλι θα καψουμε λιπος,και γλυκογονο να καψουμε θα γινει κ διασπαση λιπους για να αναπληρωθει κτλπ)

marinos83
18-09-12, 13:53
κανω χρονια.τον τελευταιο καιρο με εχει πιασει.στην περιοχη της κοιλιας δεξια προς τα κατω.

Dejan
18-09-12, 18:25
εχω την εντυπωση οτι καπου ειχα δει εδω μια ερευνα με μαραθωνοδρομους π ανεφερε οτι εχασαν μυικη μαζα και αυτη μονο απο τα ποδια.με χαμηλα ποσοστα πρωτεινης αν θυμαμαι καλα κ αρκετο υδατανθρακα. νομιζω μη τρεχεις θα γινεις χοντρος λεγοταν το θεμα δε θυμαμαι καλα τελος παντων το point μ εδω ειναι οτι ναι οντως το τρεξιμο καταστρεφει μυικο ιστο.επομενως ναι γινεται μετακαυση για επιδιορθωσεις κτλπ.αλλα μεγαλυτερη θα γινει με μια διαλλειματικη προπονηση των 15 λεπτων πχ η με σταθερο ρυθμο (αεροβια παντα) για πχ 20-30 λεπτα?(και ο παραπανω χρονος μονο και μονο επειδη δεν γινεται η προπονηση με ιδια ενταση επομενως στον ιδιο χρονο δε το συζητω ειναι απολυτα λογικο με τη διαλλειματικη να γινεται μεγαλυτερη μετακαυση).δηλαδη τι απο τα 2 οφελει τελικα περισσοτερο? σα μετακαυση αναφερομαι.οχι τι καιει λιπος η υδατανθρακα για ενεργεια κτλπ.(εφοσον στο τελος της μερας θα χουμε καποιο Α ελειμα παλι θα καψουμε λιπος,και γλυκογονο να καψουμε θα γινει κ διασπαση λιπους για να αναπληρωθει κτλπ)

Με μπέρδεψες λίγο. Διαλλειματική και αερόβια είναι πράγματα αντίθετα μεταξύ τους. Εννοείται ότι η διαλειμματική έχει ιδιαίτερα μεγαλύτερη μετάκαυση (ειδικά εάν δεν σε νοιάζει από που θα καεί αυτό που θα καεί) ενώ ξοδεύεις και αρκετά λιγότερο χρόνο.

Ξεκαθάρισέ μου λίγο τι ακριβώς εννοείς και ευχαρίστως να το συζητήσουμε :)

tolis93
18-09-12, 20:37
Με μπέρδεψες λίγο. Διαλλειματική και αερόβια είναι πράγματα αντίθετα μεταξύ τους. Εννοείται ότι η διαλειμματική έχει ιδιαίτερα μεγαλύτερη μετάκαυση (ειδικά εάν δεν σε νοιάζει από που θα καεί αυτό που θα καεί) ενώ ξοδεύεις και αρκετά λιγότερο χρόνο.

Ξεκαθάρισέ μου λίγο τι ακριβώς εννοείς και ευχαρίστως να το συζητήσουμε :)

συγγνωμη για το μπερδεμα.στη προσπαθεια μ να εξηγησω τι θελω να ρωτησω τα κανω αχταρμα.θα το κανω οσο πιο απλο μπορω.

εστω πχ οτι κανουμε αεροβιο 20 λεπτα. καιμε πχ 400 θερμιδες και ακολουθουν αλλες 100 απο μετακαυση

αν κανουμε διαλλειματικο πχ 10 λεπτα θα καψουμε λογικα λιγοτερες.πχ 200. μετα ακολουθουν καποιες θερμιδες που κεγονται παλι απο μετακαυση. αυτο π ρωταω ειναι αν με διαλλειματικη δηλαδη σε λιγοτερο χρονο οπως πχ στο μισο (γιατι δε πιστευω οτι ενας που κανει γυμναστικη με βαρη κανει παραπανω αεροβιο απο 20-30 λεπτα)καιμε περισσοτερες θερμιδες στο τελος.λογω μετακαυσης. ελπιζω να εγινα κατανοητος βασικα:toast:

Dejan
19-09-12, 11:21
συγγνωμη για το μπερδεμα.στη προσπαθεια μ να εξηγησω τι θελω να ρωτησω τα κανω αχταρμα.θα το κανω οσο πιο απλο μπορω.

εστω πχ οτι κανουμε αεροβιο 20 λεπτα. καιμε πχ 400 θερμιδες και ακολουθουν αλλες 100 απο μετακαυση

αν κανουμε διαλλειματικο πχ 10 λεπτα θα καψουμε λογικα λιγοτερες.πχ 200. μετα ακολουθουν καποιες θερμιδες που κεγονται παλι απο μετακαυση. αυτο π ρωταω ειναι αν με διαλλειματικη δηλαδη σε λιγοτερο χρονο οπως πχ στο μισο (γιατι δε πιστευω οτι ενας που κανει γυμναστικη με βαρη κανει παραπανω αεροβιο απο 20-30 λεπτα)καιμε περισσοτερες θερμιδες στο τελος.λογω μετακαυσης. ελπιζω να εγινα κατανοητος βασικα:toast:

Xμμμ κοίτα, τα νούμερα που δίνεις για να έχεις κάποιο αποτέλεσμα είναι πολύ μικρά. Για να καταλάβεις ένας αθλητής 70κιλών σε 20 λεπτά αν πούμε ότι διανύει περίπου 3Κ, αυτό θα μας έκανε περίπου 210 θερμίδες και επειδή είναι τόσο μικρό το κομμάτι και τόσο αργό η μετάκαυσή του θα ήταν ελάχιστη έως και μηδενική και σε καμία των περιπτώσεων δεν θα έφτανε τις 100 θερμίδες (δηλαδή το 50% των θερμίδων της άσκησης). Νομίζω ότι το ανέφερα όπως και εσύ παραπάνω ανέφερες για μαραθωνοδρόμους. Μιλάμε δηλαδή για αθλητές/αθλούμενους που είναι πάνω στο δρόμο 2-4 ώρες και όχι για 20 λεπτά. Τι μυικό ιστό να χάσεις σε 20 λεπτά? Η ενέργεια που θα χρειαστείς από πρωτεόλυση πιθανότατα να είναι και λιγότερο από 1%.

Επίσης τώρα για HIIT. Εδώ εξαρτάται και τι είδους διαλειμματική θα κάνεις καθώς και για διαλείμματά ενδιάμεσα. Για παράδειγμα: 10x100m (στα 18'') με διάλειμμα 40''. Με το ζόρι θα διανύσεις περίπου 1000μ και θα κάψεις περίπου 130-40 θερμίδες (70kcal από τα μέτρα και περίπου άλλο τόσο μέχρι να επανέρθουν οι καρδιακοί παλμοί κτλ). Βέβαια η ενέργεια θα έρθει κυρίως από καύση φωσφοκρεατίνης και γλυκογόνου, κάτι λίγα από λιπίδια και ανάλογα την ένταση θα έχεις και κάποια καταστροφή μυικού ιστού. Εδώ η μετάκαυση εξαρτάται από την ένταση της HIIT και ενδέχεται να κρατήσει αρκετά (έχουν εμφανιστεί έρευνες κατά καιρούς που λένε για 2-4 ώρες EPOC και άλλη μία για 24-48 που δεν τη πιστεύω για κανένα λόγο). Εδώ ίσως και να έφτανες τις 100Kcal.

Όπως καταλαβαίνεις με τόσο μικρό όγκο η μετάκαυση δεν θα είχε κανένα δραστικό αποτέλεσμα και πάνω κάτω το σύνολο των θερμίδων θα είναι το ίδιο.

Οι elite bodybuilders οι οποίοι πρώτων είναι πολύ αυστηροί στη διατροφή τους αυτές οι 200 θερμίδες με 20 λεπτά αερόβιο ίσως και να τους είναι σημαντικές και εννοείται ότι τους είναι πολύ πιο δύσκολο όταν είναι 100-140 κιλά να ανέβουν σε ένα διάδρομο και να περπατοτρέξουν από το να βγουν για 100ρια all out.

Αντιθέτως οι elite fitness models που είναι σαφέστατα πιο ελαφρείς και ενδέχεται να μη "βαράνε" και τόσο στα βάρη τους είναι πολύ πιο άνετο να κάνουν μία HIIT και γι' αυτό αρκετοί από αυτούς το προτιμούν.

tolis93
19-09-12, 15:40
Xμμμ κοίτα, τα νούμερα που δίνεις για να έχεις κάποιο αποτέλεσμα είναι πολύ μικρά. Για να καταλάβεις ένας αθλητής 70κιλών σε 20 λεπτά αν πούμε ότι διανύει περίπου 3Κ, αυτό θα μας έκανε περίπου 210 θερμίδες και επειδή είναι τόσο μικρό το κομμάτι και τόσο αργό η μετάκαυσή του θα ήταν ελάχιστη έως και μηδενική και σε καμία των περιπτώσεων δεν θα έφτανε τις 100 θερμίδες (δηλαδή το 50% των θερμίδων της άσκησης). Νομίζω ότι το ανέφερα όπως και εσύ παραπάνω ανέφερες για μαραθωνοδρόμους. Μιλάμε δηλαδή για αθλητές/αθλούμενους που είναι πάνω στο δρόμο 2-4 ώρες και όχι για 20 λεπτά. Τι μυικό ιστό να χάσεις σε 20 λεπτά? Η ενέργεια που θα χρειαστείς από πρωτεόλυση πιθανότατα να είναι και λιγότερο από 1%.

Επίσης τώρα για HIIT. Εδώ εξαρτάται και τι είδους διαλειμματική θα κάνεις καθώς και για διαλείμματά ενδιάμεσα. Για παράδειγμα: 10x100m (στα 18'') με διάλειμμα 40''. Με το ζόρι θα διανύσεις περίπου 1000μ και θα κάψεις περίπου 130-40 θερμίδες (70kcal από τα μέτρα και περίπου άλλο τόσο μέχρι να επανέρθουν οι καρδιακοί παλμοί κτλ). Βέβαια η ενέργεια θα έρθει κυρίως από καύση φωσφοκρεατίνης και γλυκογόνου, κάτι λίγα από λιπίδια και ανάλογα την ένταση θα έχεις και κάποια καταστροφή μυικού ιστού. Εδώ η μετάκαυση εξαρτάται από την ένταση της HIIT και ενδέχεται να κρατήσει αρκετά (έχουν εμφανιστεί έρευνες κατά καιρούς που λένε για 2-4 ώρες EPOC και άλλη μία για 24-48 που δεν τη πιστεύω για κανένα λόγο). Εδώ ίσως και να έφτανες τις 100Kcal.

Όπως καταλαβαίνεις με τόσο μικρό όγκο η μετάκαυση δεν θα είχε κανένα δραστικό αποτέλεσμα και πάνω κάτω το σύνολο των θερμίδων θα είναι το ίδιο.

Οι elite bodybuilders οι οποίοι πρώτων είναι πολύ αυστηροί στη διατροφή τους αυτές οι 200 θερμίδες με 20 λεπτά αερόβιο ίσως και να τους είναι σημαντικές και εννοείται ότι τους είναι πολύ πιο δύσκολο όταν είναι 100-140 κιλά να ανέβουν σε ένα διάδρομο και να περπατοτρέξουν από το να βγουν για 100ρια all out.

Αντιθέτως οι elite fitness models που είναι σαφέστατα πιο ελαφρείς και ενδέχεται να μη "βαράνε" και τόσο στα βάρη τους είναι πολύ πιο άνετο να κάνουν μία HIIT και γι' αυτό αρκετοί από αυτούς το προτιμούν.

ωραια οποτε το συμπερασμα ειναι οτι για καποιον μεσο αθλουμενο με βαρη με ενα μεσο αεροβιο 20-30 λεπτα ειναι προτιμοτερο να κανει διαλλειματικη για αεροβια. και ειναι το ιδιο πανω κατω παντα αν κανει αεροβιο για 20 λεπτα και διαλλειματικη για 12-15 λεπτα.σωστα?

Dejan
20-09-12, 14:16
ωραια οποτε το συμπερασμα ειναι οτι για καποιον μεσο αθλουμενο με βαρη με ενα μεσο αεροβιο 20-30 λεπτα ειναι προτιμοτερο να κανει διαλλειματικη για αεροβια. και ειναι το ιδιο πανω κατω παντα αν κανει αεροβιο για 20 λεπτα και διαλλειματικη για 12-15 λεπτα.σωστα?
Ξεχνάς συνδέσμους ενδιάμεσα και προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω κάθε φορά :P

Λοιπόν αν ήθελες να πεις ότι ένας μέσος αθλούμενος που κάνει βάρη αντί για 20-30 λεπτά αερόβια να κάνει κάποιο ζέσταμα (ή χωρίς αν είναι μετά τα βάρη) και μετά μια διαλειμματική (η οποία όμως είναι αναερόβιας φύσης και όχι αερόβια) ναι είναι πάνω κάτω το ίδιο ειδικά σε τέτοια μεγέθη και ίσως λίγο προτιμότερο και αρκετά λιγότερο βαρετό έως συναρπαστικό.

Ούτως ή άλλως είτε 20 λεπτά αερόβιο είτε 7-8 λεπτά ζέσταμα + το υπόλοιπο αναερόβιο σε αυτή τη κλίμακα της χρονικής διάρκειας πάνω κάτω καις το ίδιο. Ναι μεν στο πρώτο η ποσόστοση του λίπους είναι μεγαλύτερη (αν και είπαμε είναι μικρής διάρκειας και μικρά οφέλη) αλλά στο δεύτερο ψιλοισοφαρίζεται (σε αυτή τη χρονική διάρκεια αφού μιλάμε για 10-12 λεπτά διαλειμματική) από την ένταση και από το EPOC.

Γενικότερα για τόσο μικρά μεγέθη προσέχεις λίγο παραπάνω τη διατροφή και τα έχεις ;)

tolis93
21-09-12, 10:47
Ξεχνάς συνδέσμους ενδιάμεσα και προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω κάθε φορά :P

Λοιπόν αν ήθελες να πεις ότι ένας μέσος αθλούμενος που κάνει βάρη αντί για 20-30 λεπτά αερόβια να κάνει κάποιο ζέσταμα (ή χωρίς αν είναι μετά τα βάρη) και μετά μια διαλειμματική (η οποία όμως είναι αναερόβιας φύσης και όχι αερόβια) ναι είναι πάνω κάτω το ίδιο ειδικά σε τέτοια μεγέθη και ίσως λίγο προτιμότερο και αρκετά λιγότερο βαρετό έως συναρπαστικό.

Ούτως ή άλλως είτε 20 λεπτά αερόβιο είτε 7-8 λεπτά ζέσταμα + το υπόλοιπο αναερόβιο σε αυτή τη κλίμακα της χρονικής διάρκειας πάνω κάτω καις το ίδιο. Ναι μεν στο πρώτο η ποσόστοση του λίπους είναι μεγαλύτερη (αν και είπαμε είναι μικρής διάρκειας και μικρά οφέλη) αλλά στο δεύτερο ψιλοισοφαρίζεται (σε αυτή τη χρονική διάρκεια αφού μιλάμε για 10-12 λεπτά διαλειμματική) από την ένταση και από το EPOC.

Γενικότερα για τόσο μικρά μεγέθη προσέχεις λίγο παραπάνω τη διατροφή και τα έχεις ;)

:thumbup::toast: οποτε για να δει καποιος διαφορα μονο με αεροβιο θελει πολυ παραπανω χρονο εννοω χωρις να πειραξει διατροφη. τωρα σιγουρα η διαλλειματικη σε σχεση με την απλη αεροβια σε περισσοτερο χρονο ειναι προτειμοτερη. καπου ειδα και ενα πινακακι π ανεφερε την οξυγονωση στο σωμα με διαλλειματικη κ με αεροβια ανα καποια χρονικα διαστηματα μεχρι και για 2 ωρες.θα το ψαξω να το βαλω κ αυτο εδω.ουσιαστικα το συγκεκριμενο πινακακι λυνει κ τις αποροιες μου