Σελίδα 1 από 7 123 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 15 από 97
 1. 20-11-16 20:35 #1
  Προεπιλογή Ανδρόπαυση-Ορμονική αποκατάσταση στον Άνδρα (HRT-TRT)
  Καθώς μεγαλώνουμε, το ορμονικό προφίλ μας ακολουθεί τη διαδικασία της γήρανσης.
  Και στα δύο φύλα, οι στεροειδείς ορμόνες (ανδρογόνα και οιστρογόνα) ελαττώνονται και η χαρακτηριστική κρίση της μέσης ηλικίας υφίσταται – η εμμηνόπαυση και η ανδρόπαυση.
  Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι: κατάθλιψη-μελαγχολία, έλλειψη ερωτικής επιθυμίας-libido, ελάττωση της οστικής πυκνότητας-οστεοπενία, μείωση της μυϊκής μάζας και δύναμης-σαρκοπενία και αύξηση του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους.
  Η ορμονική αποκατάσταση αποτελεί την ενδεικτικότερη αντιμετώπιση, που αποτελεί μια εκ των παραμέτρων της ορθολογιστικής αντιγήρανσης, συμβάλλοντας έτσι στην ορμονική ισορροπία του μεσήλικα.
  Για να γίνει ορθή εκτίμηση τόσο του υπογοναδισμού, όσο και του υποθυρεοειδισμού, είναι απαραίτητη όχι μόνο η ολική μέτρηση των αντίστοιχων ορμονών (τεστοστερόνη, θυροξίνη, τριωδοθυρονίνη), αλλά και των ελεύθερων τιμών τους.
  Οι ορμόνες αυτές είναι συνδεδεμένες και δεσμευμένες με μια πρωτεΐνη που τις μεταφέρει στο αίμα (TBG & SHBG), όμως η ενεργή τους μορφή είναι ουσιαστικά η αδέσμευτη που κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα.
  Γι’ αυτό, πριν βγάλουμε επιπόλαια και αυθαίρετα συμπεράσματα περί ορμονικής ανεπάρκειας, θα πρέπει να γίνει σφαιρική εκτίμηση και πλήρης ορμονικός έλεγχος.
  Στον πρωτοπαθή υπογοναδισμό έχουμε φυσιολογικές τιμές των LH,FSH, ενώ η ολική και ελεύθερη τεστοστερόνη είναι χαμηλές.
  Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε μικρότερο μέγεθος των όρχεων με φυσιολογική σπερματογένεση, που ανακτάται με τη χορήγηση βήτα χοριακής γοναδοτροπίνης.
  Στο δευτεροπαθή υπογοναδισμό όλες οι παραπάνω μετρήσεις είναι κάτω του φυσιολογικού ορίου και το άτομο έχει επηρεασμένο όλο τον άξονα (υποθάλαμος-υπόφυση-γονάδες).
  Εκεί απαιτείται και η χορήγηση κλομιφαίνης, που θα προκαλέσει την αύξηση της GnRH από τον εγκέφαλο.

  Στην περίπτωση όπου μετά τη θεραπευτική χορήγηση βήτα χοριακής γοναδοτροπίνης, κλομιφαίνης και ταμοξιφαίνης (ενίοτε αναστροζόλης) και μετά το πέρας 6-12 μηνών, εφόσον ο πρώην χρήστης ΑΑΣ ή ο μεσήλικας έχει ακόμη τα κλασικά συμπτώματα υπογοναδισμού (στυτική δυσλειτουργία, μυϊκή ατροφία-αδυναμία, έλλειψη ενεργητικότητας-κατάθλιψη, μυοσκελετικοί πόνοι-κακουχία και αύξηση της περιφέρειας λόγω κοιλιακού-σπλαχνικού λίπους), τότε και μόνο τότε θα υποχρεούται να υποβληθεί σε ισόβια ορμονική αποκατάσταση, γνωστή και ως ‘’Hormone Replacement Therapy’’.
  Ανασταλτικοί παράγοντες για την έναρξη ορμονικής αποκατάστασης, αποτελούν η πολυκυτταραιμία (αιμοσφαιρίνη>18), η υπνική άπνοια αποφρακτικού τύπου, η καλοήθης προστατική υπερτροφία (PSA>4) και η δυσλιπιδαιμία (HDL<40).
  Αφού γίνει παρακολούθηση από βιοπαθολόγο, ενδοκρινολόγο και ειδικό αθλητίατρο (σε περιπτώσεις αθλητών), τότε θα αποφασιστεί η ποσότητα της τεστοστερόνης είτε ενδομυϊκά-παρεντερικά, είτε με τη μορφή γέλης-εμπλάστρου(επιδερμικά), ή από το στόμα (per os).
  Oι εστέρες τεστοστερόνης που χρησιμοποιούνται, είναι συνήθως αργοί – με τον ενανθικό και σιπιονικό να έχουν τη μερίδα του λέοντος – ενώ ο δεκανοικός εφαρμόζεται σε μεγάλύτερη δοσολογία των 1000mg.
  Η περιοδικότητα των ενδομυϊκών – ή υποδόριων ενέσεων κυμαίνεται από καθημερινά, δύο φορές τη βδομάδα, ανά εβδομάδα, ανά δύο εβδομάδες, ή ανά τρίμηνο (testosterone undecaonate). Η υποδόρια χορήγηση καθυστερεί την απορρόφηση και προσφέρει μια πιο παρατεταμένη φαρμακοκινητική.
  Η υποψία ότι η χορήγηση τεστοστερόνης στο υποδόριο, θα αύξανε τις πιθανότητες για αρωματοποίηση, είναι βάσιμη σε χρήστες με υποδόριο με ποσοστό >15%.
  Το γεγονός όμως ότι, η τεστοστερόνη αποδεσμεύεται του εστέρα, αφότου εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, καταρρίπτει το συγκεκριμένο ισχυρισμό.
  Συνεπώς η αύξηση της βήτα οιστραδιόλης (Ε2), δεν είναι βάσιμη εκδοχή.
  Το υποδόριο επίσης, είναι φτωχότερο του μυϊκού ιστού σε αγγειοβρίθεια και ως εκ τούτου η φαρμακοκινητική θα είναι βραδύτερη.
  Η χρήση διαδερμικής τεστοστερόνης πλεονεκτεί σε θέμα γενετήσιας ορμής, καθότι η επιδερμίδα διαθέτει αυξημένη συγκέντρωση του ενζύμου 5α ρεδουκτάση που ως γνωστόν ανάγει την τεστοστερόνη, στο ανδρογόνο διυδροξυτεστοστερόνη.
  H DHT αυξάνει όμως και την επιθετικότητα, όπως και την αυτοπεποίθηση, μνήμη και οξυδέρκεια.
  Η χρήση του πεπτιδίου της βήτα χοριακής γοναδοτροπίνης (β-HCG) συμβάλλει στο να διατηρείται μια ικανοποιητική ενδογενής παραγωγή τεστοστερόνης (μέσω ωχρινοτρόπου ορμόνης LH), καθώς και η σπερματογένεση (μέσω θυλακιοτρόπου ορμόνης FSH).
  Έτσι και οι όρχεις δεν παθαίνουν σμίκρυνση, αλλά ούτε και το σπέρμα υφίσταται αλλοίωση (ολιγοσπερμία<20.000.000/ml). Επίσης η β-HCG συμβάλλει στην αύξηση της βιοσύνθεσης πρεγνενολόνης, προγεστερόνης και διυδροεπιανδροστερόνης.
  Αυτά τα στεροειδή μόρια μέσα σε ορμονική αποκατάσταση ελαττώνουν τη συγκέντρωση τους. Έτσι η χορήγηση της θα συμβάλλει στην αποκατάσταση αυτών. Η χρήση της β-HCG,καλό είναι να γίνεται την παραμονή της εβδομαδιαίας χορήγησης. Και αυτό διότι την παραμονή της ένεσης τα επίπεδα τεστοστερόνης ορού θα βρίσκονται στα κατώτερα.
  Συνεπώς μια χορήγηση της β-HCG θα έδινε μια ώθηση και αύξηση της ενδογενούς τεστοστερόνης.
  Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης επιβάλλεται η μηνιαία παρακολούθηση των τιμών της ολικής (TT) και ελεύθερης τεστoστερόνης (FT), της σφαιρίνης δέσμευσης φυλετικών ορμονών (SHBG), του αιματοκρίτη (Htc), των οιστρογόνων-βήτα οιστραδιόλης (Ε2), του αθηρωματικού κλάσματος (HDL/LDL) και μια φορά το χρόνο, του προστατικού αντιγόνου PSA/FREE PSA.
  Ο ασθενής που υποβάλλεται σε HRT,θα πρέπει να κάνει ετήσια δακτυλική εξέταση προστάτη, υπερηχογράφημα καρδιάς, ΗΚΓ και μέτρηση αρτηριακής πίεσης.
  Προληπτικά ο υπογοναδικός μεσήλικας που υποβάλλεται σε HRT , ενδέχεται να λάβει ακετυλοσαλυκιλικό οξύ (ασπιρίνη) και ιχθυέλαια Ω3 (DHA/EPA) ως αντιπηκτικά μέσα, αναστολέας αρωματάσης (αναστροζόλη) και φιναστερίδη (αναστολέας 5α ρεδουκτάσης) για τις αλληλεπιδράσεις της διυδροξυτεστοστερόνης (DHT) στο τριχωτό μαλλιών και τον προστατικό αδένα.
  Βέβαια, η χρήση της τελευταίας θα εξασθενήσει τη γενετήσια ορμή και ενδέχεται να επιφέρει μελαγχολία, αφού η DHT αποτελεί ένα ισχυρό ανδρογόνο με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες για το μεσήλικα άνδρα.
  Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις- από τη μια η κατάχρηση έχει τις συνέπειες της, από την άλλη οι χαμηλές υπογοναδικές τιμές ως αποτέλεσμα της χρόνια κατάχρησης έχουν κι εκείνες τις επιπτώσεις της.
  Αυξημένη ποσότητα τεστοστερόνης, επιφέρει ελάττωση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας που δρα καρδιοπροστατευτικά στο αρτηριακό ενδοθήλιο.
  Σε αυτό εμπλέκεται η αναγόμενη DHT, ανδρογόνο ισχυρότερο πέντε φορές της τεστοστερόνης. Αύξηση της ερυθροκυττάρωσης είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, αφού τα ανδρογόνα διεγείρουν τους νεφρούς για παραγωγή ερυθροποιητίνης (ΕΠΟ), όπως και αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον εντερικό σωλήνα.
  Η αρωματοποίηση αποτελεί ένα φυσικό επακόλουθο της χρήσης τεστοστερόνης και όταν η τιμή της βήτα οιστραδιόλης αυξηθεί >50ng/ml, συμβαίνει μαστοδυνία στις θηλές, αλλά και σε γυναικομαστία όταν η τιμή γίνει τριψήφια.
  Αύξηση των οιστρογόνων, αυξάνει τις πιθανότητες για θρομβοπάθειες.
  Η καλοήθης προστατική υπερτροφία (BPH), δεν είναι αναγκαία φυσικό επακόλουθο της αύξησης της DHT.
  Αυτό που έχει διαπιστωθεί σε άτομα μέσης ηλικίας με BPH,είναι μια κυριαρχία των οιστρογόνων έναντι των ανδρογόνων.
  Οπωσδήποτε όμως ο καρκίνος προστάτη αποτελεί αντένδειξη για έναρξη ορμονικής αποκατάστασης, όπως και μια αυξημένη οριακά τιμή του προστατικού αντιγόνου PSA.
  Τέλος να διευκρινιστεί πως, η χρήση τεστοστερόνης από μόνη της δεν οδηγεί σε καρκίνο προστάτη.
  Το μεγαλύτερο ποσοστό της τεστοστερόνης είναι δεσμευμένο με την πρωτεΐνη SHBG, που τη μεταφέρει μέσα στο αίμα.
  Ένα πολύ μικρό ποσοστό (2%) παραμένει ελεύθερη και αδέσμευτη από τη σφαιρίνη δέσμευσης φυλετικών ορμονών.
  Όσο μεγαλύτερο ποσοστό βιοδιαθέσιμης ελεύθερης τεστοστερόνης είναι ελεύθερο, τόση καλύτερη είναι η γενετήσια ορμή και η δύναμη μας.
  Μόνο η ελεύθερη τεστοστερόνη ενώνεται με τον ανδρογονικό υποδοχέα στο κυτταρόπλασμα. Συνεπώς οι τιμές ελεύθερης τεστοστερόνης και SHBG είναι αντιστρόφως ανάλογες.
  Όσο μεγαλώνουμε, η τιμή της SHBG αυξάνει (και της ελεύθερης τεστοστερόνης ελαττώνεται) και αυτό αποτελεί και έναν από τους λόγους της ανδρόπαυσης.
  Αυτό αιτιολογείται από τη σαρκοπενία και την αύξηση του υποδορίου, που συνεπάγεται αύξηση της βήτα οιστραδιόλης.
  Ως εκ τούτου, η αύξηση της βήτα οιστραδιόλης (Ε2), θα αυξήσει τη SHBG και θα ελαττώσει την FT. Ένας τρόπος για να αυξήσουμε την τιμή της ελεύθερης τεστοστερόνης είναι η χρήση συνθετικής μορφής DHT(μεστερολόνη, ντροστανολόνη), ή της δαναζόλης.Μ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η libido,αφού ελαττώνεται η SHBG.

  => ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ:
  H τεστοστερόνη αυξάνει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου και την αγγειοδιαστολή του ανδρικού μορίου. Η αιμάτωση και η στυτική λειτουργία βελτιώνονται δραματικά.
  Η τεστστερόνη,κάνει τον άνδρα δυνατότερο,οξυδερκή,σεξουαλικά δραστήριο,με βελτιωμένο αίσθημα αυτοπεποίθησης και επίπεδα σωματικής αντοχής.Η αρωματοποίηση και ο οιστοργονισμός της τεστοστερόνης από το ένζυμο αρωματάση,είναι συνδεδεμένη με τη σερ...οτονίνη,την ορμόνη της ευτυχίας.Τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη αυξάνουν,που είναι αλληλένδετα με την αποφασιστηκότητα και το αίσθημα ανταπόδωσης. Η τεσοτστερόνη αυξάνει την επαναπρόσληψη ασβεστίου από τα νεφρικά σωληνάρια και βελτιώνει την οστική πυκνότητα.Συνεπώς,καταπολεμάται η οστεοπενία και η οστεοπόρωση.
  Η τεστοστερόνη καταπολεμά την αναιμία και βελτιώνει τη φυσική αντοχή.
  Η παραγωγή ερυθροποιητίνης από τους νεφρούς αυξάνει,καθώς αυξάνει και η απορόφηση του αιμικού δισθενούς σιδήρου.
  Η τεστοστερόνη καταβολίζει τον υποδόριο ιστό,είτε μέσω αύξησης στη βήτα οξείδωση των λιπαρών οξέων,είτε μέσω αύξησης της άλιπης σωματικής μάζας.Βελτιώνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη (ελάττωση γλυκοζιωμένης αιμοσφαιρίνης Hg A1C) και καταπολεμά το μεταβολικό σύνδρομο.
  Η τεστοστερόνη βελτιώνει την αυτοπεποίθηση μέσω της αναγωγής της στη διύδροξυτεστοστερόνη,ένα μείζον ανδρογόνο.
  Η τεστοστερόνη είναι ο βασιλιάς των ορμονών στον άνδρα και αυτό που τον διαχωρίζει από τα αγόρια.
  Η χρήση τεστοστερόνης,αποτελεί την επιτομή της αντιγήρανσης (TRT) και τη βάση της ορμονικής αποκατάστασης στους ενήλικες (HRT)

  http://gtoul.com/%CE%BF%CF%86%CE%B5%...A%CE%B9%CE%B1/

  Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ,Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ, Η ΑΓΝΟΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.
  Απάντηση με παράθεση
   

 2. 20-11-16 21:15 #2
  Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ,Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ, Η ΑΓΝΟΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.
  Απάντηση με παράθεση
   

 3. 25-11-16 18:04 #3
  Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ,Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ, Η ΑΓΝΟΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.
  Απάντηση με παράθεση
   

 4. 04-12-16 19:13 #4
  Προεπιλογή
  Κλασική εικόνα β'παθούς (γοναδοτροπικού) υπογοναδισμού,με ανενεργή υπόφυση και θυλακιοτρόπο,ωχρινοτρόπο ορμόνη σε χαμηλά επίπεδα.

  Όνομα: 14877909_1320962877928158_637999392_n.jpg Εμφανίσεις: 3306 Μέγεθος: 61,0 KB
  Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ,Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ, Η ΑΓΝΟΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.
  Απάντηση με παράθεση
   

 5. 23-12-16 16:34 #5
  Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ,Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ, Η ΑΓΝΟΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.
  Απάντηση με παράθεση
   

 6. 20-08-18 23:59 #6
  Προεπιλογή
  Μετά από αποχή δύο σχεδόν ετών,επανέρχομαι στην ιστοσελίδα του Bodybuilding.gr και ευχαριστώ τον moderator Polyneikos για τη μεσολάβηση του αυτή.
  Θα ήθελα να παραθέσω κάποια βίντεο ομιλιών μου πάνω στο φλέγον θέμα της ορμονικής αποκατάστασης,που ταλανίζει το 100% τέως αγωνιστικών αθλητών.
  Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν το 2017,2018 σε Κολέγιο Αθηνών,Ζάππειο μέγαρο,Royal Olympic hotel,Athens Plaza hotel.
  Πλέον η ανδρόπαυση είναι μια υπαρκτή κατάσταση,όπου αφορά και τον συνηθισμένο μεσήλικα που δε γυμνάζεται.  Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ,Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ, Η ΑΓΝΟΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.
  Απάντηση με παράθεση
   

 7. 27-08-18 16:51 #7
  Moderator
  Το avatar του χρήστη TRIANTAFYLLOU

  Εγγραφή
  29-11-2007
  Περ.
  ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ
  Μηνύματα
  24.131
  Προεπιλογή
  Η Ανδρόπαυση είναι ενα σημαντικό θέμα που αφορα τον άντρα όπως και τις γυναίκες κατα την εμμηνόπαυση και επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής του και η αντιμετώπιση προσφέρει ποιότητα ζωής απο την μέση ηλικία και μετα
  Και στα χρόνια μας είναι ακόμη πιο σημαντική η αντιμετώπιση σε σχέση με παλιότερα , που ο άντρας όπως και η γυναίκα αναζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής στο θέμα αυτο
  Ηλιας Τριανταφυλλου
  Απάντηση με παράθεση
   

 8. 30-08-18 03:06 #8
  Προεπιλογή
  Η συνεισφορα σας Γιατρε ειναι γνωστη και τεραστιας χρηστικης αξιας ,ευχαριστουμε που επανηλθατε.

  Οπως σωστα επισημαινετε .... <<Στην περίπτωση όπου μετά τη θεραπευτική χορήγηση βήτα χοριακής γοναδοτροπίνης, κλομιφαίνης και ταμοξιφαίνης (ενίοτε αναστροζόλης) και μετά το πέρας 6-12 μηνών, εφόσον ο πρώην χρήστης ΑΑΣ ή ο μεσήλικας έχει ακόμη τα κλασικά συμπτώματα υπογοναδισμού (στυτική δυσλειτουργία, μυϊκή ατροφία-αδυναμία, έλλειψη ενεργητικότητας-κατάθλιψη, μυοσκελετικοί πόνοι-κακουχία και αύξηση της περιφέρειας λόγω κοιλιακού-σπλαχνικού λίπους), τότε και μόνο τότε θα υποχρεούται να υποβληθεί σε ισόβια ορμονική αποκατάσταση, γνωστή και ως ‘’Hormone Replacement Therapy’’. >>

  Καθως μεγαλωνουμε κ το ορμονικο μας προφιλ ακολουθει τη φυσιολογικη διαδικασια της γηρανσης αν ομως χωρις να εχει φτασει στα ''ταρταρα" , πιστευετε οτι ειναι ορθον να ξεκινησει καποιος την διαδικασια που σιγουρα θα εχει ωφελη σε ποιοτητα ζωης σε αυτα που αναφερετε , αλλα και το ρισκο των πιθανον παρενεργειων οπως υπερπλασια προστατη κλπ ;
  Απάντηση με παράθεση
   

 9. 30-08-18 20:14 #9
  Προεπιλογή
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο ΧΡΗΣΤΟΣ1961 Εμφάνιση μηνυμάτων
  Η συνεισφορα σας Γιατρε ειναι γνωστη και τεραστιας χρηστικης αξιας ,ευχαριστουμε που επανηλθατε.

  Οπως σωστα επισημαινετε .... <<Στην περίπτωση όπου μετά τη θεραπευτική χορήγηση βήτα χοριακής γοναδοτροπίνης, κλομιφαίνης και ταμοξιφαίνης (ενίοτε αναστροζόλης) και μετά το πέρας 6-12 μηνών, εφόσον ο πρώην χρήστης ΑΑΣ ή ο μεσήλικας έχει ακόμη τα κλασικά συμπτώματα υπογοναδισμού (στυτική δυσλειτουργία, μυϊκή ατροφία-αδυναμία, έλλειψη ενεργητικότητας-κατάθλιψη, μυοσκελετικοί πόνοι-κακουχία και αύξηση της περιφέρειας λόγω κοιλιακού-σπλαχνικού λίπους), τότε και μόνο τότε θα υποχρεούται να υποβληθεί σε ισόβια ορμονική αποκατάσταση, γνωστή και ως ‘’Hormone Replacement Therapy’’. >>

  Καθως μεγαλωνουμε κ το ορμονικο μας προφιλ ακολουθει τη φυσιολογικη διαδικασια της γηρανσης αν ομως χωρις να εχει φτασει στα ''ταρταρα" , πιστευετε οτι ειναι ορθον να ξεκινησει καποιος την διαδικασια που σιγουρα θα εχει ωφελη σε ποιοτητα ζωης σε αυτα που αναφερετε , αλλα και το ρισκο των πιθανον παρενεργειων οπως υπερπλασια προστατη κλπ ;
  Ωραία ερώτηση Χρήστο,όπου έχω τοποθετηθεί ξανά.
  Η ορμονική αποκατάσταση είναι μια θεραπεία νόσου και όχι μια μόδα.
  Έχω αποτρέψει μεσήλικες που ήθελαν να βελτιώσουν την τεστοστερόνη τους-μέσα στα φυσιολογικά ανώτερα όρια-αλλά δεν υπήρχε θέμα υπογοναδισμού (1ο παθή-2ο παθή)
  Βέβαια,οι τιμές είναι και σχετικές,που σημαίνει πως για έναν σωματώδη αθλητή με έντονη ερωτική ζωή μια τεστοστερόνη στο 50% 'ίσως να μην του έφτανε για τον τρόπο ζωής του.
  Σε σχέση με κάποιον που δε σηκώνει βάρη και δεν έχει έντονη σεξουαλική ζωή.
  Ο HPTA δηλαδή ο άξονας και η ενδογενή παραγωγή τεστοστερόνης είναι κάτι που ακολουθεί φθίνουσα πορεία ανάλογα και με τον τρόπο ζωής (ύπνος,άγχος,χρήση οποιοειδών,βαρβιτουρικών,κορτιζόνης,παχυσαρκία,έλλειψη σωματικής άσκησης).
  Εάν είναι ''ζωντανός'' και ενεργός,είναι κρίμα να τον ''κλείσουμε''.
  Η εξωγενής χρήση TRT σταματά τη δική μας παραγωγή,που λαμβάνοντας υπόψη τη φθίνουσα πορεία του ορμονικού συστήματος,δεν θα επανέλθει μετά τη διακοπή της χρήσης.
  Δηλαδή η ορμονική αποκατάσταση πρέπει να είναι ισόβια και όχι περιστασιακή.
  Αυτό σημαίνει ότι οι δείκτες υγείας θα πρέπει να παρακολουθούνται σε μια σταθερή περιοδικότητα μηνών.
  Η παραγωγή ερυθροκυττάρων,η μεγένθυση του προστατικού αδένα,η ανδρογονικού τύπου αλωπεκίαση,η υπνική άπνοια,η σμίκρυνση των όρχεων,η υπογονιμότητα,η ελάττωση της λιποπρωτείνης υψηλής πυκνότητας,η αρωματοποίηση.
  Βέβαια,ο υπογοναδισμός μπορεί να είναι οριακού τύπου (πρωτοπαθής),όπου εκεί δίνω μια ευκαιρία στον ασθενή να σηκώνει και να επανέλθει ορμονικά με ορμονική αποθεραπεία.
  Που όμως αυτή η ενδεχόμενη ανάταση δεν ξέρουμε εάν θα είναι μόνιμη,ή προσωρινή.
  Εκεί λοιπόν μπαίνει το δίλημμα και η υπεύθυνη απόφαση να ξεκινήσει η ορμονοαποκατάσταση για το υπόλοιπο της ζωής του.
  Υπάρχει όμως και η γκρίζα πλευρά,όχι δηλαδή άσπρο,ή μαύρο.
  Μπορούμε σε έναν φυσιολογικό άξονα να βελτιώσουμε κάποιες παραμέτρους με έντεχνο τρόπο και προσωρινή φαρμακευτική αγωγή,που θα δώσει καλύτερη ποιότητα ζωής στον χρήστη.
  Αυτές οι ρυθμίσεις με άλλα λόγια είναι σαν να ρυθμίζουμε κάποιους διακόπτες και ο άξονας να γίνει καλύτερος,χωρίς την εισαγωγή σε TRT/HRT.
  Σίγουρα πολλοί θα νομίζουν ότι είναι τυχερός ένας που κάνει χρήση 100mg του μείζονος ανδρογόνου εβδομαδιαίως.
  Αλλά σκεφτείτε πως αυτή η μικρή δόση δεν είναι τίποτε μπροστά στις μεγαδόσεις και τα γραμμάρια που καταχράζονται αγωνιστικοί,αλλά και όσοι επιθυμούν να φτιάξουν το σώμα τους.
  Το TRT μιμείται την καθημερινή παραγωγή φυσικής τεστοστερόνης και κρατά τις τιμές μας σε εφηβικά επίπεδα.
  Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε θέλει αιματολογική παρακολούθηση και χρήση κάποιων φαρμάκων σε σταθερή βάση (χοριακή γοναδοτροπίνη,αναστολείς αρωματάσης,συνθετική DHT).
  Συνεπώς έχει και κάποιο κόστος,αλλά κυρίως μια συνέπεια.
  Να παίρνεις τα φάρμακα σου σε περίοδο ταξιδιών και διακοπών,ανεξάρτητα τι σου λέει η φίλη σου,ή το περιβάλλον σου.
  Είναι σαν το διαβητικό ασθενή που μαθαίνει να ζει με την ινσουλίνη του.
  ΥΓ:Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,χαιρετισμούς στο γιο σου.
  Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ,Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ, Η ΑΓΝΟΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.
  Απάντηση με παράθεση
   

 10. 30-08-18 20:20 #10
  Προεπιλογή
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο TRIANTAFYLLOU Εμφάνιση μηνυμάτων
  Η Ανδρόπαυση είναι ενα σημαντικό θέμα που αφορα τον άντρα όπως και τις γυναίκες κατα την εμμηνόπαυση και επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής του και η αντιμετώπιση προσφέρει ποιότητα ζωής απο την μέση ηλικία και μετα
  Και στα χρόνια μας είναι ακόμη πιο σημαντική η αντιμετώπιση σε σχέση με παλιότερα , που ο άντρας όπως και η γυναίκα αναζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής στο θέμα αυτο
  Πράγματι Ηλία.
  Είναι καιρός πλέον ο Έλληνας άνδρας να απενοχοποιήσει και να απαλλαγεί από την ορμονοφοβία.
  Η ποιότητα σεξουαλικής ζωής και το δικαίωμα στην ομορφιά,είναι δικαίωμα και του άνδρα.
  Και δεδομένης της χρόνιας χρήσης ορμονών από τους αγωνιστικούς και μη του σιδερένιου αθλήματος,καταλαβαίνουμε πως αυτό είναι μια κατάσταση όπου σχεδόν όλοι θα αντιμετωπίσουν ύστερα από το τέλος μιας καριέρας.
  Πολλοί ξένοι ηγέτες υποβάλλονται σε HRT (Trump,Berlusconi,Clinton) και έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη νιότη.
  Γερνάμε γιατί οι ορμόνες μας βρίσκονται σε πτώση και η αποκατάσταση των τιμών τους,είναι η μισή αντιγήρανση.
  Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ,Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ, Η ΑΓΝΟΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.
  Απάντηση με παράθεση
   

 11. 31-08-18 11:11 #11
  Προεπιλογή
  ^^ Καλυφθηκα πληρως , ευχαριστω.
  Απάντηση με παράθεση
   

 12. 01-09-18 09:45 #12
  Προεπιλογή
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Γιώργος Ν. Τουλιάτος Εμφάνιση μηνυμάτων
  Ωραία ερώτηση Χρήστο,όπου έχω τοποθετηθεί ξανά.
  Η ορμονική αποκατάσταση είναι μια θεραπεία νόσου και όχι μια μόδα.
  Έχω αποτρέψει μεσήλικες που ήθελαν να βελτιώσουν την τεστοστερόνη τους-μέσα στα φυσιολογικά ανώτερα όρια-αλλά δεν υπήρχε θέμα υπογοναδισμού (1ο παθή-2ο παθή)
  Βέβαια,οι τιμές είναι και σχετικές,που σημαίνει πως για έναν σωματώδη αθλητή με έντονη ερωτική ζωή μια τεστοστερόνη στο 50% 'ίσως να μην του έφτανε για τον τρόπο ζωής του.
  Σε σχέση με κάποιον που δε σηκώνει βάρη και δεν έχει έντονη σεξουαλική ζωή.
  Ο HPTA δηλαδή ο άξονας και η ενδογενή παραγωγή τεστοστερόνης είναι κάτι που ακολουθεί φθίνουσα πορεία ανάλογα και με τον τρόπο ζωής (ύπνος,άγχος,χρήση οποιοειδών,βαρβιτουρικών,κορτιζόνης,παχυσαρκία,έλλειψη σωματικής άσκησης).
  Εάν είναι ''ζωντανός'' και ενεργός,είναι κρίμα να τον ''κλείσουμε''.
  Η εξωγενής χρήση TRT σταματά τη δική μας παραγωγή,που λαμβάνοντας υπόψη τη φθίνουσα πορεία του ορμονικού συστήματος,δεν θα επανέλθει μετά τη διακοπή της χρήσης.
  Δηλαδή η ορμονική αποκατάσταση πρέπει να είναι ισόβια και όχι περιστασιακή.
  Αυτό σημαίνει ότι οι δείκτες υγείας θα πρέπει να παρακολουθούνται σε μια σταθερή περιοδικότητα μηνών.
  Η παραγωγή ερυθροκυττάρων,η μεγένθυση του προστατικού αδένα,η ανδρογονικού τύπου αλωπεκίαση,η υπνική άπνοια,η σμίκρυνση των όρχεων,η υπογονιμότητα,η ελάττωση της λιποπρωτείνης υψηλής πυκνότητας,η αρωματοποίηση.
  Βέβαια,ο υπογοναδισμός μπορεί να είναι οριακού τύπου (πρωτοπαθής),όπου εκεί δίνω μια ευκαιρία στον ασθενή να σηκώνει και να επανέλθει ορμονικά με ορμονική αποθεραπεία.
  Που όμως αυτή η ενδεχόμενη ανάταση δεν ξέρουμε εάν θα είναι μόνιμη,ή προσωρινή.
  Εκεί λοιπόν μπαίνει το δίλημμα και η υπεύθυνη απόφαση να ξεκινήσει η ορμονοαποκατάσταση για το υπόλοιπο της ζωής του.
  Υπάρχει όμως και η γκρίζα πλευρά,όχι δηλαδή άσπρο,ή μαύρο.
  Μπορούμε σε έναν φυσιολογικό άξονα να βελτιώσουμε κάποιες παραμέτρους με έντεχνο τρόπο και προσωρινή φαρμακευτική αγωγή,που θα δώσει καλύτερη ποιότητα ζωής στον χρήστη.
  Αυτές οι ρυθμίσεις με άλλα λόγια είναι σαν να ρυθμίζουμε κάποιους διακόπτες και ο άξονας να γίνει καλύτερος,χωρίς την εισαγωγή σε TRT/HRT.
  Σίγουρα πολλοί θα νομίζουν ότι είναι τυχερός ένας που κάνει χρήση 100mg του μείζονος ανδρογόνου εβδομαδιαίως.
  Αλλά σκεφτείτε πως αυτή η μικρή δόση δεν είναι τίποτε μπροστά στις μεγαδόσεις και τα γραμμάρια που καταχράζονται αγωνιστικοί,αλλά και όσοι επιθυμούν να φτιάξουν το σώμα τους.
  Το TRT μιμείται την καθημερινή παραγωγή φυσικής τεστοστερόνης και κρατά τις τιμές μας σε εφηβικά επίπεδα.
  Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε θέλει αιματολογική παρακολούθηση και χρήση κάποιων φαρμάκων σε σταθερή βάση (χοριακή γοναδοτροπίνη,αναστολείς αρωματάσης,συνθετική DHT).
  Συνεπώς έχει και κάποιο κόστος,αλλά κυρίως μια συνέπεια.
  Να παίρνεις τα φάρμακα σου σε περίοδο ταξιδιών και διακοπών,ανεξάρτητα τι σου λέει η φίλη σου,ή το περιβάλλον σου.
  Είναι σαν το διαβητικό ασθενή που μαθαίνει να ζει με την ινσουλίνη του.
  ΥΓ:Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,χαιρετισμούς στο γιο σου.
  http://gtoul.com/%CE%B5%CE%B9%CE%BD%...%84%CE%BF-hrt/
  Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ,Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ, Η ΑΓΝΟΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.
  Απάντηση με παράθεση
   

 13. 02-09-18 21:49 #13
  Προεπιλογή
  Ο συνάδελφος,πατριώτης και φίλος γνωστός ψυχιάτρος Θάνος Ασκητής,αναλύει εξαιρετικά το θέμα από τη δική του οπτική γωνία.
  Όνομα: 29441887_1876907585667015_2179563368619180032_n.jpg Εμφανίσεις: 1596 Μέγεθος: 133,7 KB
  Με τους ομιλητές του Πανελλήνιου συνεδρίου της Ελληνικής Γηριατρικής εταιρίας (Παπαχαραλάμπους,Kαρατιανός,Ασκητής,Καρδάση,Κωνσταντινίδης)
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Γιώργος Ν. Τουλιάτος : 02-09-18 στις 21:55
  Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ,Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ, Η ΑΓΝΟΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.
  Απάντηση με παράθεση
   

 14. 07-12-18 11:01 #14
  Προεπιλογή
  "Τα Χριστούγεννα είναι εορτή αγάπης και σηματοδοτούν το κλείσιμο του έτους.
  Με τον εορτασμό της πρωτοχρονιάς μια εβδομάδα αργότερα, έχουμε μια νέα σελίδα στη ζωή μας και τους εκάστοτε στόχους μας.
  Ως τέως πρωταθλητής, θυμάμαι πως με το ξεκίνημα του χρόνου, έθετα ως ορόσημο κάποιους προσωπικούς στόχους, που ήταν η αρχή μιας νέας οδύσσειας, για την Ιθάκη μου.
  Ως νυν ιατρός και συγγραφέας,θέλω να δώσω ένα μήνυμα στους Έλληνες άνδρες που διάγουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.
  Προσδοκώ το 2019, να είναι η απαρχή της προσωπικής αναζήτησης κάθε Έλληνα της μέσης ηλικίας.
  Είναι καιρός πλέον ο 40ρης Έλληνας, να φροντίσει και να κάνει κάτι για τον εαυτό του, που θα του δώσει μια ανάταση, ποιότητα ζωής και ευεξία.
  Είναι καιρός πια ο Έλληνας μεσήλικας, να ενημερωθεί για την ανδρόπαυση που βιώνει, που συνεπάγεται τα ψυχικά και σωματικά προβλήματα της καθημερινότητας του.
  Κυρίως να μάθει για την ορμονική αποκατάσταση, που έχει αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων Αμερικανών και Ευρωπαίων την τελευταία πενταετία.
  Φτάσαμε στο κατώφλι του 2019, μισό αιώνα μετά την κατάκτηση της Σελήνης και αρκετό μέρος του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα, δεν έχει καταφέρει να ζήσει μια δεύτερη εφηβεία, με αξιοπρέπεια και ευ ζην.
  Εύχομαι στους Έλληνες τη νέα χρονιά να βρουν τη χαμένη τους νιότη και ευεξία, μέσα από την ορθή και έγκυρη εκτίμηση του ορμονικού τους συστήματος.
  Ζούμε μια φορά σε αυτό τον κόσμο και εάν είναι καλά τα χρόνια αυτά, είναι αρκετά.
  Η συνήθης στερεότυπη ευχή ''χρόνια πολλά'' που συχνά ανταλλάζουμε, φαίνεται να αποτελεί την ουσιαστικότερη ευχή για όλους μας, τελικά.
  Ας φροντίσουμε εμείς για τους εαυτούς μας, ώστε τα πολλά χρόνια να είναι και ποιοτικά, δημιουργικά, ωφέλημα κι εποικοδομητικά για εμάς και όλους όσους συναναστρεφόμαστε. Η πρόληψη αποτελεί το κλειδί της μακροβιότητας και το προλαμβάνω ισοδυναμεί με το θεραπεύω.

  Χρόνια πολλά και καλά σε όλους, με υγεία και ευημερία.
  Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ,Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ, Η ΑΓΝΟΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.
  Απάντηση με παράθεση
   

 15. 08-12-18 00:48 #15
  Moderator
  Το avatar του χρήστη TRIANTAFYLLOU

  Εγγραφή
  29-11-2007
  Περ.
  ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ
  Μηνύματα
  24.131
  Προεπιλογή
  πολύ ωραία η ευχή και το μήνυμα κυρίως που πέρασες Γιώργο και οχι μόνο άνδρες που διάγουν την τέταρτη δεκαετία , αλλα και την πέμπτη " γιατι η 4η πέρασε αξιοπρεπώς " και πραγματικά η ορμονική τακτοποίηση βοηθάει ψυχοσωματικά στον άντρα και λειτουργεί θετικά στη ποιότητα ζωής του !

  όλα ξεκινανε απο ένα υπόβαθρο και αυτο είναι η άθληση και σωστη διατροφή , αποβολή του στρές , οπου θα είναι τρόπος ζωής και μετα η ορμονική τακτοποίηση έρχεται και πραγματικα χαρίζει χρόνια ποιοτικά
  Ηλιας Τριανταφυλλου
  Απάντηση με παράθεση
   

Σελίδα 1 από 7 123 ... ΤελευταίαΤελευταία