Θέμα: Θερμίδες

Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 3 από 3
 1. 11-08-18 12:00 #1
  Nutrition Specialist
  Το avatar του χρήστη NFanis

  Εγγραφή
  29-05-2018
  Περ.
  Athens Greece
  Μηνύματα
  27
  Προεπιλογή Θερμίδες
  Χαιρετίζω τα μέλη του φόρουμ!

  Αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας αποσπάσματα, και γιατί όχι, ενδεχομένως ολόκληρη την εργασία για το διδακτορικό μου (clinical nutrition and metabolism - adipocyte biology) στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης
  Η εργασία είναι φυσικά δημοσιευμένη στα αγγλικά αλλά εδώ θα την βρείτε μεταφρασμένη και τροποποιημένη σε κάποια σημεία ώστε να είναι εύπεπτη και όχι βαρετή.
  Ξεκινάμε λοιπόν με την εισαγωγή:

  ••••••••ΘΕΡΜΙΔΕΣ•••••••••••

  Συχνά μιλάμε για την ισορροπία θερμίδων που αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ της πρόσληψης θερμίδων (από τα τρόφιμα) και των θερμίδων (από μια ποικιλία συστατικών όπως ο μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης, η δραστηριότητα κλπ). Εάν η πρόσληψη θερμίδων υπερβαίνει τις δαπάνες θερμίδων, κερδίζουμε βάρος / λίπος. Αν η πρόσληψη θερμίδων ταιριάζει με τις θερμιδικές δαπάνες, δεν συμβαίνει καμία αλλαγή. Εάν η πρόσληψη θερμίδων είναι χαμηλότερη από τις δαπάνες θερμίδων, χάνουμε βάρος.
  Πιο τεχνικά το αναφέρουμε:
  Δαπάνες θερμίδων - Πρόσληψη θερμίδων = Η αλλαγή στην ενέργεια που αποθηκεύεται στο σώμα


  Όνομα: thermides.jpg Εμφανίσεις: 272 Μέγεθος: 90,8 KB

  Λάβετε υπόψη ότι δεν χρησιμοποιω τον όρο βάρος, αλλά αναφέρομαι στην αλλαγή της ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στο σώμα.
  Εννοιολογικά αν η πρόσληψη θερμίδων υπερβαίνει τις θερμιδικές δαπάνες κατά 500 θερμίδες, αυτές οι 500 θερμίδες θα αποθηκευτούν στο σώμα. Με την ίδια αντιστοιχία, εάν οι 500 θερμίδες υπόλοιπονται τις πρόσληψης, αυτές οι 500 θερμίδες πρέπει να χαθούν από το σώμα (ή το σώμα πρέπει να προσαρμόσει το μεταβολικό ρυθμό για να αντισταθμίσει).
  Είναι σαφές ότι αυτό δεν ισχύει με την έννοια ότι οι θερμίδες δεν είναι μια φυσική οντότητα που μπορεί να αποθηκευτεί ή να χαθεί από το σώμα. Δεν είναι σαν τα χρήματα που είναι μια φυσική οντότητα που μπορούν να αποταμιευτουν ή να ξοδευτούν.
  Η ιδέα ότι οι θερμίδες αποθηκεύονται ή χάνονται από το σώμα είναι απλώς μια σημασιολογική στενογραφία για αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα.
  Θυμηθείτε ότι στο τέλος της ημέρας τρώμε τρόφιμα. Τα τρόφιμα περιέχουν τα μακροθρεπτικά συστατικά σε κάποια αναλογία και ποσότητα.

  Τι συμβαίνει όταν τρώμε αυτά τα τρόφιμα;
  Κάποια μαζεύονται σε μικρότερα κομμάτια τα οποία αρχίζουν την πέψη πριν φτάσουν στο στομάχι όπου τα ένζυμα τα διασπούν στα συστατικά μόρια τους. Κάποια από τα τρόφιμα θα χαθούν στην πέψη και απλά θα εμφανιστούν σε μια ή και τρεις ημέρες αργότερα (αφόδευση), αλλά μόνο για το φαγητό που πραγματικά χωνεύεται και απορροφάται, μετά από μια διάσπαση αμινοξέων, έρχεται η γλυκόζη και η φρουκτόζη που πηγαίνουν στο συκώτι ενώ ο μεταβολισμός του λίπους είναι πολύ πιο πολύπλοκος από ό,τι θέλω να περιγράψω (απλά: τα περισσότερα αλλά όχι όλα τα λίπη εισέρχονται στο λεμφικό σύστημα Μετά την επανασυσκευασία και τελικά να καταλήξουν στην κυκλοφορία του αίματος).
  Αλλά βασικά τα τρόφιμα που τρώμε απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σώμα.
  Με την πιο γενική έννοια, υπάρχουν δύο μοίρες θρεπτικών ουσιών στο σώμα μόλις το κάνουν μέσω της πέψης, μπορούν να καούν για ενέργεια ή μπορούν να αποθηκευτούν κάπου (κάπου που σημαίνει μια ποικιλία θέσεων όπως το ήπαρ, οι μύες, τα λιπώδη κύτταρα Ή τα θρεπτικά συστατικά κάθονται στην κυκλοφορία του αίματος σε ένα μοτίβο συγκράτησης).

  Φανταστείτε ότι έχετε φάει ένα μήλο που περιέχει 25 γραμμάρια αφομοιώσιμων υδατανθράκων.
  Το μασάτε το διαλύετε και πηγαίνει στο στομάχι όπου χωνεύεται και, όταν όλα τελειώνουν και χωνευτούν, θα έχετε 25 γραμμάρια αξίας υδατανθράκων που επιπλέουν στο αίμα. Μερικά από αυτά θα μεταβολίζονται από το ήπαρ ή τους μύες και θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για την ενέργεια και κάποια θα αποθηκευτούν για μεταγενέστερη χρήση στο ήπαρ (ως γλυκογόνο), στους μυς (ως γλυκογόνο ή στο ενδομυϊκό τριγλυκερίδιο) ή στα λιπώδη κύτταρα (ως τριγλυκερίδιο). Λάβετε υπόψη ότι οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σπάνια σε λίπος για αποθήκευση (ναι δεν έχω κάνει λάθος!)
  Τώρα θα πρέπει να είναι προφανές ότι ακόμα και αν όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος, αλκοόλ) που καταναλώνουμε μπορούν να παράγουν θερμότητα κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού (μετρώντας σε θερμίδες) στο σώμα, δεν είναι ταυτόσημα με πολλούς τρόπους. Διαφέρουν στους πρωταρχικούς τους ρόλους στο σώμα (η πρωτεΐνη είναι κυρίως δομική από την άποψη της κατασκευής νέων ιστών με υδατάνθρακες και λίπη που είναι κυρίως εκεί για να παρέχουν ενέργεια στο σώμα), πώς μεταβολίζονται και ακόμη την τάση τους να αποθηκεύονται ή να καίγονται για ενέργεια. Και είναι, πράγματι, κάπως απλοϊκό να μιλάμε μόνο για θερμίδες για αυτόν τον λόγο.
  Πιο ακριβής από μακριά θα ήταν να μιλήσουμε όσον αφορά την ισορροπία θρεπτικών ουσιών και όχι την ισορροπία θερμίδων. Αυτό είναι εννοιολογικά ταυτόσημο με τη διαφορά μεταξύ της πρόσληψης και της καύσης μιας δεδομένης θρεπτικής ουσίας που καθορίζει τον τρόπο μεταβολής της ποσότητας αυτής της θρεπτικής ουσίας στο σώμα.
  Έτσι, θεωρήστε τους υδατάνθρακες για παράδειγμα:

  Υδατανθρακικό ισοζύγιο = πρόσληψη υδατανθράκων - οξείδωση υδατανθράκων

  Εάν η πρόσληψη υδατανθράκων είναι μεγαλύτερη από την οξείδωση, η ισορροπία των υδατανθράκων θα είναι θετική και οι υδατάνθρακες θα αποθηκεύονται στο σώμα και το ίδιο ισχύει και για τα άλλα θρεπτικά συστατικά περισσότερο ή λιγότερο.
  Λέω περισσότερο ή λιγότερο, καθώς υπάρχουν διαφορές ως προς το πόσο καλά ή κακώς τα θρεπτικά συστατικά αποθηκεύονται ή χρησιμοποιούνται για την ενέργεια (δηλ. Δεν υπάρχει αποθήκη αλκοόλ και όλα πρέπει να καούν) αλλά να έχετε κατά νου τη γενική ιδέα: Εάν η πρόσληψη είναι μεγαλύτερη από την καύση, έχουμε αποθεματοποίηση και αν η καύση είναι μεγαλύτερη από την πρόσληψη, παίρνουμε αφαίρεση. Εάν είναι ίσες, δεν υπάρχει καμία αλλαγή.
  Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα θρεπτικά συστατικά:

  Πρωτεϊνική ισορροπία = πρόσληψη πρωτεϊνών - οξείδωση πρωτεϊνών
  Ισορροπία λίπους = πρόσληψη λιπών - οξείδωση λίπους


  Αν αναρωτιέστε για το αλκοόλ, καλά, το αλκοόλ είναι περίεργο. Δεν υπάρχει αποθήκη αλκοόλ στο σώμα και πάντα θα καεί για ενέργεια.


  Όνομα: 29083thermides-666x399.jpg Εμφανίσεις: 190 Μέγεθος: 94,6 KB

  Ας τα βάλουμε τωρα όλα μαζί...
  Ας φανταστούμε ότι τρώτε 200 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα και καίτε / οξειδώνοντας 150 γραμμάρια την ημέρα.

  Με την έννοια της θρεπτικής ισορροπίας, αυτό σημαίνει ότι 50 γραμμάρια υδατανθράκων θα αποθηκευτουν κάπου στο σώμα. Και αυτό συμβαίνει: δεδομένου ότι υπάρχει πλεόνασμα 50γρ υδατανθράκων στην κυκλοφορία του αίματος που δεν είχε καεί, έπρεπε να αποθηκευτεί. Τώρα το σώμα έχει 50 ακόμη γραμμάρια υδατανθράκων αποθηκευμένα από ό, τι είχε πριν από μία ημέρα.
  Τώρα, την επόμενη μέρα πείτε ότι καίτε τα ίδια 150 γραμμάρια υδατανθράκων, αλλά τρώτε μόνο 100 γραμμάρια υδατανθράκων. Ο οργανισμός θα τραβήξει τώρα τα επιπλέον 50γρ υδατάνθρακα από την προηγούμενη ημέρα και θα τα βάλει σε μια ολόκληρη δέσμη μεταβολικών διεργασιών που παράγουν ΑΤΡ που παράγουν θερμότητα που μπορεί να μετρηθεί σε θερμίδες (εναλλακτικά μπορεί να μετατοπίσει το μεταβολισμό των καυσίμων για να κάψει περισσότερο από κάτι άλλο).
  Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αρκετή θερμότητα θα παράγεται από το μεταβολισμό / οξείδωση των 50γρ υδατανθράκων για τη δημιουργία 200 θερμίδων (και πάλι, calories)
  Έτσι μπορούμε να πούμε, με ακρίβεια τώρα, ότι την πρώτη ημέρα, το σώμα αποθηκεύει 200 θερμίδες αξίας υδατανθράκων. Και τη δεύτερη μέρα χρησιμοποίησαν υδατάνθρακες αξίας 200 θερμίδων. Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι κυριολεκτικά 200 θερμίδες αποθηκεύτηκαν δεδομένου ότι οι θερμίδες δεν είναι φυσικό πράγμα. Αντίθετα, όπως και με τον συνολικό όρο, η ομιλία σε θερμίδες είναι απλώς μια πληρεξούσια /σημασιολογική στενογραφία που αντιπροσωπεύει αυτό που συνέβη μεταβολικά. Το 1 γραμμάριο υδατάνθρακα αντιπροσωπεύει 4 θερμίδες ενέργειας που μπορούν να δημιουργηθούν όταν μεταβολίζεται σε κάποια μεταγενέστερη στιγμή.
  Αποθηκεύστε 10 γραμμάρια υδατανθράκων στο σώμα και έχετε αποθηκεύσει ενέργεια αξίας 40 θερμίδων, αν χρειαστεί, το σώμα μπορεί να τα σπάσει και να παράγει 40 θερμίδες. Είναι σημασιολογική βλακεία, για άλλη μια φορά, να επικεντρωθούμε στις λέξεις 'αποθηκεύστε 4 θερμίδες' ή 'καίτε 4 θερμίδες'.
  Όχι, δεν το κάνετε κυριολεκτικά, αλλά η αποθήκευση αυτών των 10 γραμμαρίων αντιπροσωπεύει τις 40 θερμίδες της δυνητικής θερμικής ενέργειας που μπορούν να δημιουργηθούν αν μετατοπιστούν μεταβολικά στον οργανισμό.

  Το ίδιο συμβαίνει αν ανεβαίνετε σε ένα επίπεδο και μιλάτε για τις πραγματικές αλλαγές στο κέρδος μυικης μάζας.
  Εξετάστε το σωματικό λίπος. Συνήθως λέμε ότι η πρόσληψη υπερβολικών θερμίδων των 7000 θερμίδων είναι το ισοδύναμο κέρδους βάρους ενός κιλού. Τώρα αυτό είναι λανθασμένο σε πολλά επίπεδα. Ενεργειακά, όσον αφορά τη δυνητική θερμική ενέργεια που αντιπροσωπεύεται, μόνο ένα κιλό καθαρού λίπους περιέχει ~ 7000 θερμίδες.
  Τα μαθηματικά λειτουργούν ως εξής: 1 κιλό σωματικού λίπους είναι 900 γραμμάρια ιστού, από τα οποία το 85-90% είναι πραγματικά αποθηκευμένο λιπαρό τριγλυκερίδιο (τα άλλα 10-15% είναι νερό και διάφορα κυτταρικά μηχανήματα, αλλά μην πιαστούν σε αυτό ). Με μαθηματικά, 900 * 0.85-0.9 = 765-810 γραμμάρια αποθηκευμένου τριγλυκεριδίου. Δεδομένου ότι κάθε γραμμάριο αντιπροσωπεύει 9 θερμίδες δυνητικής θερμικής ενέργειας, αυτό είναι 6800-7200 θερμίδες ή περίπου 7000 θερμίδες. Αντίθετα, ένα κιλό γλυκογόνου είναι μόνο περίπου 3600 θερμίδες (900 γραμμάρια * 4 θερμίδες ανά γραμμάριο δυνητικής ενέργειας), ενα κιλό μυών είναι περίπου 1200 θερμίδες δυνητικής θερμικής ενέργειας, εάν διασπαστεί για ενέργεια και ενα κιλό νερού είναι μηδενικές θερμίδες .
  Και αυτό είναι σημαντικό επειδή η αναλογία του γλυκογόνου, του λίπους και των μυών που κερδίζεται ή χάνεται κατά τη διάρκεια υπερβολικής ή κακής διατροφής μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με μια σειρά παραγόντων. Αν κάποιος κερδίσει 100% λίπος και υπερχειλίσει 7000 θερμίδες, θα κερδίσει ενα κιλό βάρους. Ο μυς είναι πολύ πιο περίπλοκος αφού, παρά το γεγονός ότι περιέχει μόνο 1200 θερμίδες μεταβολιζόμενης ενέργειας, χρειάζονται περίπου 5400 θερμίδες για να χτίσουν αυτή το κιλό.
  Στην απώλεια βάρους είναι λίγο πιο εύκολο να εξηγήσει αυτή την έννοια. Κάποιος που χάνει 100% λίπος με έλλειμμα 700 θερμίδων θα χάσει περίπου ένα κιλό βάρους. Αλλά κάποιος που χάνει 100% μυς με έλλειμμα 7000 θερμίδων θα χάσει σχεδόν 6 κιλά βάρους (7000 θερμίδες / 1200 θερμίδες μεταβολίσιμη ενέργεια = λίγο κάτω από 6 κιλά). Κάποιος που χάνει ένα ποσοστό λίπους και μυών θα πέσει κάπου μεταξύ αυτών των άκρων και μπορείτε να χάσετε ή να αποκτήσετε νερό χωρίς έλλειμμα ή πλεόνασμα.


  Όνομα: GettyImages-857840630-twomeows.jpg Εμφανίσεις: 183 Μέγεθος: 22,8 KB

  Αλλά για άλλη μια φορά, η αναφορά σε αυτό από την άποψη των θερμίδων είναι απλώς για να γίνεται ευκολότερα κατανοητό. Αποθηκεύουμε θρεπτικά συστατικά ή χτίζουμε ιστό που είναι χτισμένο από αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Και αυτά τα θρεπτικά συστατικά / ιστό που κατασκευάζονται από αυτά τα θρεπτικά συστατικά αντιπροσωπεύουν έναν ορισμένο αριθμό πιθανών θερμίδων θερμικής ενέργειας όταν και αν κατανέμονται για ενέργεια.
  Είναι απλώς γρηγορότερο και λιγότερο κουραστικό να γράψουμε ότι "Κάποιος έχει πλεόνασμα 500 θερμίδων" από ότι γράφει ότι "Κάποιος έχει ένα πλεόνασμα θρεπτικών ουσιών που έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση περίσσειας θρεπτικών ουσιών που αντιπροσωπεύει την ποσότητα αποθηκευμένης ενέργειας που θα αυξήσει μια ορισμένη ποσότητα νερού από Ένα ορισμένο αριθμό βαθμών C εάν το σώμα έπρεπε να το οξειδώσει για ενέργεια."

  Η πιθανή παραγωγή θερμίδων ενός δεδομένου πλεονάσματος χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο για το τι πραγματικά συμβαίνει. Τρώμε τρόφιμα που παράγουν θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να καούν ή να αποθηκευτούν στο σώμα και τα οποία αντιπροσωπεύουν τη δυνατότητα να παράγουν μια ποσότητα θερμότητας που μπορεί να μετρηθεί σε θερμίδες εάν και όταν αυτά τα θρεπτικά συστατικά καίγονται. Έτσι, όπως και με τη γενική ιδέα, ενώ οι θερμίδες δεν είναι τεχνικά μια φυσική ή πραγματική οντότητα, είναι ένα υποκατάστατο για κάτι που γίνεται στον οργανισμό!

  Φάνης Νηρός

  Βιβλιογραφία
  Boston health Publications
  Boston University

  Απάντηση με παράθεση
   

 2. 12-08-18 21:19 #2
  Administrator
  Το avatar του χρήστη Polyneikos

  Εγγραφή
  01-06-2008
  Μηνύματα
  33.263
  Προεπιλογή
  Φάνη σε ευχαριστούμε για την διάθεση του άρθρου, έχει μια πολύ καλή προσέγγιση .
  Θα θέλαμε αν υπάρχει και συνέχεια, να μπει ως συνέχεια αυτου του άρθρου.

  θα ήθελα να ρωτήσω κατι, όσον αφορά που λες το αλκοόλ ότι δεν αποθηκευεται και χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως ενέργεια.
  Σε αυτό δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψην κάποια συστατικά όπως π.χ. τα σάκχαρα που έχουν κάποια γλυκά ποτα, δλδ δεν θα κάνουν οποιαδήποτε κατακράτηση;
  Απάντηση με παράθεση
   

 3. 13-08-18 15:06 #3
  Nutrition Specialist
  Το avatar του χρήστη NFanis

  Εγγραφή
  29-05-2018
  Περ.
  Athens Greece
  Μηνύματα
  27
  Προεπιλογή
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Polyneikos Εμφάνιση μηνυμάτων
  Φάνη σε ευχαριστούμε για την διάθεση του άρθρου, έχει μια πολύ καλή προσέγγιση .
  Θα θέλαμε αν υπάρχει και συνέχεια, να μπει ως συνέχεια αυτου του άρθρου.

  θα ήθελα να ρωτήσω κατι, όσον αφορά που λες το αλκοόλ ότι δεν αποθηκευεται και χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως ενέργεια.
  Σε αυτό δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψην κάποια συστατικά όπως π.χ. τα σάκχαρα που έχουν κάποια γλυκά ποτα, δλδ δεν θα κάνουν οποιαδήποτε κατακράτηση;
  Στο άρθρο μου αναφέρθηκα καθαρά για το αλκοόλ. Σαφέστατα λοιπόν, τα ποτά που περιέχουν τυχόν υδατάνθρακες, αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα αντιλογιστούν στις αντίστοιχες ενεργειακές δαπάνες.
  Υπόψη το συκώτι θα μεταβολίσει με πρώτη προτεραιότητα το αλκοόλ διότι πολύ απλά το «βλέπει» ως δηλητήριο και γι’αυτό δεν αποθηκεύεται αλλά χρησιμοποιείται ως ενέργεια.


  Υ.Γ Ετοιμάζω ήδη την συνέχεια απλά πρέπει να κάνω αρκετές τροποποιήσεις αφού δεν προορίζεται σε πανεπιστημιακούς, πρέπει να είναι περισσότερο φιλικό προς τον μέσο αναγνώστη χωρίς να χάνει την αξία του.
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη NFanis : 13-08-18 στις 15:10
  Απάντηση με παράθεση