Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 5 από 5
 1. 14-08-18 08:41 #1
  Nutrition Specialist
  Το avatar του χρήστη NFanis

  Εγγραφή
  29-05-2018
  Περ.
  Athens Greece
  Μηνύματα
  27
  Προεπιλογή Θερμογένεση εκτός άσκησης (ΝΕΑΤ)
  Αποφάσισα να αφήσω τα περισσότερα τεχνικά κομμάτια έξω, μιας και δεν αφορούν τους αναγνώστες και να επεκταθώ σε έννοιες όπως TDEE,AT,NEAT,BMR, με ιδιαίτερη έμφαση στην ΝΕΑΤ μιας και είναι η πρωταρχική μεταβλητή που καθαρίζει τις ενεργειακές δαπάνες. Τελειώνοντας την ανάγνωση θα καταλάβατε ότι (βγάζοντας ιατρικά θέματα έξω) δεν υπάρχει αυτό που λέμε καλός ή κακός μεταβολισμός, τουλάχιστον όχι στην συντριπτική πλειοψηφία!


  Θερμογένεση εκτός άσκησης (ΝΕΑΤ)

  (NEAT) είναι η ενεργειακή δαπάνη όλων των σωματικών δραστηριοτήτων εκτός από την βόλτα και την αθλητική άσκηση. Περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που μας καθιστούν ζωντανά, μοναδικά και ανεξάρτητα όντα όπως η εργασία, το παιχνίδι και ο χορός.
  Επειδή άτομα με το ίδιο βάρος έχουν σημαντικά μεταβλητά επίπεδα δραστηριότητας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η NEAT διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ανθρώπων κατά έως και 2500 kcal ημερησίως!
  Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να εμφανιστεί χαμηλή NEAT στην παχυσαρκία, αλλά με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Τα παχύσαρκα άτομα εμφανίζουν μια έμφυτη τάση να κάθονται για 3 ώρες την ημέρα περισσότερο από ό,τι τα καθιστικά άπαχα ομόλογα τους. Εάν οι παχύσαρκοι άνθρωποι υιοθετούσαν τον άπαχο τύπο "NEΑTΟ", θα μπορούσαν ενδεχομένως να δαπανήσουν επιπλέον 500 kcal ανά ημέρα.
  Η παχυσαρκία ήταν σπάνια πριν από έναν αιώνα και ο ανθρώπινος γονότυπος δεν άλλαξε από την εποχή εκείνη. Έτσι, η επιδημία της παχυσαρκίας μπορεί να αντικατοπτρίζει την εμφάνιση ενός περιβάλλοντος, καθιστικής ζωής, στο οποίο οι άνθρωποι με μια έμφυτη τάση να κάθονται, το έπραξαν, και έγιναν παχύσαρκοι. Για να αντιστρέψουμε την παχυσαρκία, πρέπει να αναπτύξουμε μεμονωμένες στρατηγικές & συνήθειες ώστε να αυξήσουμε το χρόνο ορθοστασίας έως επιπλέον 3 ώρες την ημέρα, αλλά και να ανασχεδιάσουμε το περιβάλλον εργασίας, το σχολείο και το σπίτι για να κάνουμε τον ενεργό τρόπο ζωής ως την μοναδική επιλογή μας.

  Ο πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής είναι η θερμοδυναμική έκφραση της αρχής της διατήρησης της ενέργειας και δηλώνει ότι όταν προστίθεται ενέργεια σε ένα σύστημα, είτε αποθηκεύεται είτε χρησιμοποιείται για την εκτέλεση της εργασίας. Η εφαρμογή αυτού του φυσικού νόμου σε ζώντες οργανισμούς, όπως τα ζώα, μας δίνει το συμπέρασμα ότι όταν η συνολική ενεργειακή πρόσληψη είναι μεγαλύτερη από την ενεργειακή δαπάνη, η πλεονάζουσα ενέργεια θα αποθηκευτεί ως σωματικό λίπος. Οι φυσιολογικές καταστάσεις των υπέρβαρων και παχύσαρκων είναι συνέπεια των σωρευτικών υπερβολών στην θερμιδική πρόσληψη.
  Μια πανδημία παχυσαρκίας έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και τώρα εμφανίζεται σε μεσαίες και ακόμη και χαμηλού εισοδήματος χώρες. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν αιτίες πρόληψης του θανάτου και πολλών νοσημάτων συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου, χολολιθίασης , εκφυλιστική αρθρίτιδα, άπνοια ύπνου και καρκίνο. Με την επικράτηση της παχυσαρκίας ανά τον κόσμο, γίνεται επιτακτική η ανάγκη να κατανοηθεί ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι κερδίζουν βάρος.


  Όνομα: Components-and-approximate-proportions-of-total-daily-energy-expenditure-Source-The.png Εμφανίσεις: 466 Μέγεθος: 19,1 KB

  Η κατανόηση των συγκεκριμένων λεπτομερειών αυτής της πανδημίας είναι σημαντική. Τα περισσότερα άρθρα που αναφέρουν την αύξηση της παχυσαρκίας χρησιμοποιούν σημεία αναφοράς του δείκτη μάζας σώματος.
  Όλοι έχουν αναφέρει σημαντικές αυξήσεις στην πανδημία αυτή.
  Πολύ πιο βαθιές όμως είναι οι μεταβολές των μέσων όρων των βαρών σε όλες τις ηλικίες. Για παράδειγμα, από τη δεκαετία του 70, ενώ το μέσο ύψος των ανδρών και γυναικών αυξήθηκε, το μέσο βάρος αυξήθηκε κατά 20 κιλά. Είναι δελεαστικό να αποδίδεται η αύξηση του μέσου βάρους στις μεταβολές της πληθυσμιακής δημογραφίας, δηλαδή της "μέσης ηλικιακής εξάπλωσης", από τη γήρανση των παιδιών. Ωστόσο, καμία κατηγορία ατόμων δεν διέφυγε χωρίς αύξηση βάρους, όπως αντικατοπτρίζεται στην τάση του μέσου βάρους τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται σε δεδομένα από παιδιά και εφήβους. Έτσι, δεν είναι απλώς ότι περισσότεροι άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, όλος ο πληθυσμός κερδίζει βάρος!
  Υπήρξε διαμάχη ως προς το αν η αύξηση της πρόσληψης ενέργειας συνδέεται με την επιδημία της παχυσαρκίας. Παραδείγματος χάρη, από τη δεκαετία του 80 τα ποσοστά παχυσαρκίας διπλασιάστηκαν, αλλά η κατανάλωση ενέργειας φαίνεται να έχει μειωθεί. Διάφορες έρευνες που έγιναν είναι δύσκολο να ερμηνευθούν επειδή η μέθοδος ανάκλησης που χρησιμοποιήθηκε για την εξέταση της πρόσληψης τροφής μεταβλήθηκε σημαντικά. Η ενεργειακή πρόσληψη αυξήθηκε. Αυτό δείχνει ότι οι αυξήσεις που σημειώθηκαν ενδεχομένως να ήταν μεθοδολογικές. Επιπλέον, εξετάζοντας αυτά τα δεδομένα στο σύνολό τους, δεν φαίνεται ότι ο δείκτης μάζας σώματος παρακολουθεί την κατανάλωση ενέργειας. Το πρόβλημα είναι ότι οι εκτιμήσεις πρόσληψης ενέργειας αυτής της φύσης συνδέονται με σφάλματα μέτρησης έως και 100% και έτσι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η διατροφική πρόσληψη παρέμεινε αμετάβλητη με την εμφάνιση της παχυσαρκίας.

  Ελλείψει σταθερών δεδομένων που συνδέουν θετικά την αυξημένη πρόσληψη ενέργειας με την παχυσαρκία, ο ρόλος των ενεργειακών δαπανών στην ισορροπία της ανθρώπινης ενέργειας έχει εξεταστεί περισσότερο.

  Κλασικά, υπάρχουν 4 συνιστώσες του συνόλου ημερησίως:

  1. Ενεργειακή δαπάνη (TDEE), 2. Βασικός μεταβολισμός (BMR) 3. Θερμική επίδραση της τροφής (TEF) & 4. Θερμογένεση από δραστηριότητα (AT)

  BMR: είναι η ενεργειακή δαπάνη όταν βρισκόμαστε σε απόλυτη ηρεμία (κατάσταση ύπνου), μπορεί να υπολογιστεί με αρκετή ακρίβεια με υψηλής ακρίβειας ειδικά μηχανήματα. Σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή η BMR είναι περίπου 70% της TDEE.
  Η TEF είναι η αύξηση της ενεργειακής δαπάνης που έχει να κάνει με την χώνεψη, την απορρόφηση και την αποθήκευση της τροφής και είναι περίπου 8-10% της TDEE.
  Τέλος η AT είναι το ποσό ενέργειας που προκύπτει αν προσθέσουμε BMR+TEF και το αφαιρέσουμε από την TDEE. Τέλος η ένταση της άσκησης μπορεί πολύ εύκολα να υπολογιστεί με τον λόγο TDEE/BMR

  Μεταβολές στην καθημερινή ενεργειακή δαπάνη

  Όταν προσπαθούμε να κατανοήσουμε αν η ενεργειακή δαπάνη μπορεί να είναι σημαντική στην παχυσαρκία και τη διαμόρφωση σωματικού βάρους, θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τη μεταβλητότητα της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης.
  Εάν το TDEE είναι πολύ παρόμοιο μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων, τότε η διαμόρφωσή του είναι απίθανο να είναι κρίσιμη.
  Έτσι, το πρώτο ερώτημα είναι, πόσο μεταβλητή είναι η TDEE;
  Αρκετές μελέτες έχουν πραγματοποιήσει μετρήσεις διπλού σημείου TDEE όταν το βάρος, η δραστηριότητα και η φυσιολογική κατάσταση ήταν σταθερές. Ο εκτιμώμενος συντελεστής διακύμανσης μεταξύ των μετρήσεων είναι 8% .
  Περιορισμός της ανάλυσης σε μετρήσεις με διπλή επισήμανση, το TDEE διαφέρει πολύ μεταξύ των ατόμων. Οι νεαροί άνδρες μπορεί να έχουν τριπλάσια TDEE από τους ηλικιωμένους. Η διακύμανση στο TDEE μπορεί είναι ακόμη μεγαλύτερη. Συνοπτικά, για 2 ενήλικες παρόμοιου μεγέθους, το TDEE μπορεί να κυμαίνεται έως και 2500 kcal ανά ημέρα.
  Όπως αναφέρθηκε, το BMR αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό (80%) το μέγεθος του σώματος και το TEF είναι ένα μικρό συστατικό του TDEE (8% με 10%), οπότε η διακύμανση στο TDEE μεταξύ ανθρώπων παρόμοιου μεγέθους μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τη διακύμανση της AT.
  Το AT περιλαμβάνει 2 συστατικά που μπορούν να οριστούν: Το πρώτο είναι η ενεργειακή δαπάνη της άσκησης και το υπόλοιπο της ΑΤ είναι θερμογένεση μη άσκησης (NEAT).
  Η άσκηση ορίζεται πιο εύκολα ως η σκόπιμη σωματική άσκηση που ασκείται για την υγεία και ορίζεται ως "σωματική άσκηση χάριν ανάπτυξης και διατήρησης της σωματικής ικανότητας". δεν επανεξετάζουν την αθλητική άσκηση εδώ.
  Ωστόσο, η πλειοψηφία των κατοίκων του κόσμου δεν συμμετέχουν στην άσκηση όπως ορίζεται έτσι. Ως εκ τούτου, γι 'αυτούς, η θερμογένεση από την άσκηση είναι μηδέν. Ακόμη και για την πλειοψηφία των "ασκούμενων" που συμμετέχουν στην άσκηση για 2 ώρες την εβδομάδα, η άσκηση αντιπροσωπεύει μια μέση ενεργειακή δαπάνη 300 kcal ημερησίως. Έτσι, για την πλειοψηφία των ανθρώπων, δεν είναι μεταβλητά επίπεδα άσκησης αλλά μάλλον η διακύμανση στην NEAT που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της μεταβλητότητας στην ΑΤ.
  Επομένως, είναι πιθανό η NEAT να είναι πολύ μεταβλητή;
  NEAT είναι η ενεργειακή δαπάνη όλων των σωματικών δραστηριοτήτων, εκτός από την βόλτα & την αθλητική άσκηση. Το NEAT περιλαμβάνει όλες αυτές τις δραστηριότητες που μας κάνουν ζωντανούς, μοναδικούς και ανεξάρτητους οργανισμούς: η δουλειά, κάποια δεξιότητα, όπως κιθάρα, πιάνο, χορός κλπ. Το NEAT δαπανάται καθημερινά και μπορεί να είναι ευκολότερο να γίνει αντιληπτό λαμβάνοντας υπόψη τις δραστηριότητες κατά τις ώρες εργασίας και τις ώρες αναψυχής.

  Διακύμανση στην NEAT από επαγγελματική ενασχόληση

  Το μεγαλύτερο μέρος της διακύμανσης στην NEAT ανάμεσα στους ανθρώπους συνδέεται με τις διαφορές στο επάγγελμα. Εδώ, τα δεδομένα εκφράζονται πιο συχνά ως τιμές PAL (σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν ασκούνται τακτικά). Το PAL είναι TDEE / BMR και αντιπροσωπεύει μια διόρθωση του TDEE για το σωματικό βάρος. Οι τιμές PAL διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των επαγγελμάτων. Για να φανταστεί κανείς αυτό το σημείο, σκεφτείτε έναν εργαζόμενο γραφείου με συνολική ημερήσια ενεργειακή κατανάλωση 2400 kcal ημερησίως, BMR 1500 kcal ημερησίως και PAL 1,6. Εάν επρόκειτο να αλλάξει το επάγγελμα για να επιτύχει PAL 2,4, για παράδειγμα εργαζόμενος στην οικοδομή, το NEAT θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1400 kcal την ημέρα. Έτσι το επάγγελμα επηρεάζει σημαντικά την NEAT και την TDEE.

  Διακύμανση στην ΝΕΑΤ κατά τον χρόνο αναψυχής

  Η ενέργεια που καταναλώνεται σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων διαφέρει αρκετά από δραστηριότητα σε δραστηριότητα.
  Ας πάρουμε πάλι, τον ίδιο εργαζόμενο γραφείου. Έστω ότι επιστρέφει στο σπίτι από την εργασία, με αυτοκίνητο, στις 5 μ.μ. Από τότε μέχρι την ώρα του ύπνου στις 11:00 μ.μ., η κύρια δραστηριότητα είναι να λειτουργήσει το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης σε ξαπλωτή θέση. Για αυτές τις 6 ώρες, η μέση τιμή της EE πάνω από την ανάπαυση θα ήταν 5% και η NEAT θα είναι περίπου 20 kcal για το βράδυ [0.05 * 1500BMR * (6/24) ώρες]. Τώρα φανταστείτε ότι γυρίζει και έχει να πλύνει τα πιάτα, να απλώσει τα ρούχα και να σιδερώσει τα στεγνωμένα. Η αύξηση της ενεργειακής δαπάνης θα ισοδυναμούσε με το περπάτημα 2 με 3 χλμ./ώρα για την ίδια περίοδο ελεύθερου χρόνου (5:00 έως 11:00 μ.μ.).
  Το NEAT στη συνέχεια αυξάνεται στα 750 έως 1125 kcal για το βράδυ [2 ή 3 * 1500BMR * (6/24) ώρες]. Έτσι, για αυτόν το άνθρωπο η διακύμανση του χρόνου αναψυχής NEAT έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την TDEE έως και 1000 kcal ανά ημέρα. Η δυνητική διακύμανση στην NEAT είναι επομένως σημαντική και μπορεί να διαφέρει για ένα δεδομένο άτομο έως και 2500 kcal ανά ημέρα. Επομένως, η NEAT θα μπορούσε να είναι σημαντική στην παχυσαρκία.

  NEAT στην αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία

  Στον άνθρωπο, ο χειρισμός του ενεργειακού ισοζυγίου συνδέεται με τις αλλαγές στην NEAT. Με θετική ενεργειακή ισορροπία, η NEAT αυξάνεται. Επιπλέον, η αλλαγή στην NEAT είναι πρόβλεψη της αύξησης του λίπους. Όσοι με υπερβολική λήψη τροφής αυξάνουν περισσότερο το NEAT τους, κερδίζουν το λιγότερο λίπος. Εκείνοι που με υπερβολική τροφή δεν αυξάνουν το NEAT, κερδίζουν το περισσότερο λίπος. Επομένως, είναι σημαντικό να εξεταστεί ο ρόλος της NEAT στην παχυσαρκία.
  Ο ρόλος της NEAT στην παχυσαρκία επισημάνθηκε πρόσφατα από την παρατήρηση ότι οι ενεργοί άνθρωποι στέκονται όρθιοι για 152 λεπτά περισσότερο ημερησίως από ό, τι οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες. Οι παχύσαρκοι κάθονται για 164 λεπτά την ημέρα περισσότερο από τους ενεργούς. Αν τα παχύσαρκα άτομα υιοθέτησαν την ίδια κατανομή στάσης με τα άπαχα άτομα, θα μπορούσαν να καταναλώσουν επιπλέον 500 kcal ημερησίως λόγω του ενεργειακού κόστους της στάσης / περιπατητικής. Είναι ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι το μέγεθος αυτού του ελαττώματος αντιστοιχεί σχεδόν εξίσου σε αυτό που προσδιορίστηκε στην ανάλυση του Schoeller του τυπικού επιπέδου άσκησης που χρειάζονται οι παχύσαρκοι άνθρωποι για να προωθήσουν την αρνητική ενεργειακή ισορροπία και την απώλεια βάρους.
  Έτσι, η NEAT και ο συγκεκριμένος χρόνος ορθοστασίας, έχουν σημαντική ενεργειακή σημασία στην παχυσαρκία. Έτσι, η NEAT ποικίλλει μέχρι και 2500 kcal ανά ημέρα μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων. Η διαμόρφωση του NEAT φαίνεται να είναι σημαντική στην αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τα άτομα με παχυσαρκία εμφανίζουν χαμηλό NEAT. Συγκεκριμένα, τα παχύσαρκα άτομα έχουν μια έμφυτη προδιάθεση να κάθονται για 3,5 ώρες την ημέρα περισσότερο από τα καθιστικά άπαχα ομόλογά τους. Επειδή ο ανθρώπινος γενετικός κώδικας δεν έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια και η παχυσαρκία έχει καταστεί επιδημική, μπορεί εν μέρει, να αντιπροσωπεύει μια κατάσταση αυξημένης ανταπόκρισης στο περιβάλλον. Επομένως, είναι απαραίτητο να επανεξεταστούν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που σχετίζονται με το χαμηλό NEAT.

  Περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν το NEAT

  Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία περιβαλλοντικών παραγόντων που επηρεάζουν την NEAT.
  Το αστικό περιβάλλον και η βιομηχανοποίηση.
  Η καθιστική ζωή και το περιβάλλον που προωθείται καθιστικά είναι διαδεδομένα χαρακτηριστικά του 21ου αιώνα στις χώρες με υψηλό και μεσαίο εισόδημα. Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας έχουν μειωθεί καθώς τα άτομα μετακινούνται από τις αγροτικές κοινότητες σε αστικά περιβάλλοντα και η βιομηχανοποίηση είναι πιο συνηθισμένη. Οι καθιστικές συμβουλές είναι αδιαμφισβήτητες στις ανεπτυγμένες χώρες συχνά μέσω υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση της ευκολίας και της απόδοσης σε βάρος της μετακίνησης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν εστιατόρια και τράπεζες, τηλεοράσεις, κυλιόμενες σκάλες στα εμπορικά κέντρα, μηχανοκίνητα πεζοδρόμια και πλυντήρια ρούχων. Τα σχολεία μπορούν να κατασκευαστούν σε κοντινή απόσταση από την εξυπηρετούμενη κοινότητα, τα προάστια είναι χτισμένα χωρίς πεζοδρόμια, οι δρόμοι της πόλης θεωρούνται ανασφαλείς για το περπάτημα αναψυχής ή οι παιδικές χαρές δεν είναι ασφαλείς για τα παιδιά να παίζουν. Μια σύγκριση μεταξύ του ενεργειακού κόστους των μηχανοκίνητων εργασιών με τα ίδια καθήκοντα που εκτελούνται με το χέρι όπως θα συνέβαινε πριν από έναν αιώνα, δείχνει ότι το κόστος ενέργειας για την μηχανική είναι 120 kcal ανά ημέρα. Αυτό συμφωνεί με μια ανεξάρτητη εκτίμηση του κόστους της μηχανοποίησης.
  Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις συσκευών εξοικονόμησης εργατικού δυναμικού ακολουθούν τα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ τα δεδομένα πρόσληψης τροφής δεν είναι. Η αστικοποίηση και η μηχανοποίηση είναι πιθανό να έχουν επηρεάσει δραματικά την ΝEAT.

  Αν και το φύλο προσδιορίζεται βιολογικά, υπάρχουν περιβαλλοντικές παράμετροι, που επηρεάζουν το φύλο και επηρεάζουν την NEAT. Συνολικά, οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες αναφέρουν παρόμοια επίπεδα συνολικής σωματικής δραστηριότητας, αν και οι γυναίκες γίνονται όλο και πιο δραστήριες. Στα παιδιά, υπάρχουν σταθερές διαφορές μεταξύ των φύλων, με τα αγόρια να είναι πιο ενεργά από τα κορίτσια. Το φύλο μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σωματική δραστηριότητα με πιο λεπτούς τρόπους.
  Για παράδειγμα, η κοινωνία και ο πολιτισμός μπορούν να υπαγορεύσουν ότι οι γυναίκες εργάζονται τόσο στο κοινό τομέα όσο και στο σπίτι. Όταν συμβαίνει αυτό στις αγροτικές κοινότητες, οι ενεργειακές ανάγκες των γυναικών βρέθηκαν να είναι κατά 30% μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες. Δεν υπάρχουν δεδομένα για το NEAT για γυναίκες με παρόμοιους κοινωνικούς ρόλους σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρξουν περιβαλλοντικές προσπάθειες στην NEAT που επηρεάζουν τα φύλα διαφορετικά σε πολλές κοινότητες.
  Οι ομάδες με μεγαλύτερη εκπαίδευση αναφέρουν σταθερά περισσότερη σωματική άσκηση αναψυχής σε σχέση με τις ομάδες με λιγότερη εκπαίδευση. Οι ομάδες υψηλής εκπαίδευσης έχουν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να δραστηριοποιηθούν από ό, τι οι ομάδες χαμηλής εκπαίδευσης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου η παιδική εργασία είναι συνηθισμένη. Σε αυτή την κατάσταση, η φτώχεια είναι πρόβλεψη της μεγαλύτερης παιδικής εργασίας και τα πλέον φτωχά παιδιά έχουν έτσι τα μεγαλύτερα επίπεδα της NEAT
  Περιορισμένα στοιχεία είναι διαθέσιμα σχετικά με τις διαφορές στο NEAT κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων. Ποιος φεύγει βόλτα στη βροχή; Τα στοιχεία δηλώνουν μεγάλες διαφορές στο χρόνο που αφιερώνεται στη σωματική δραστηριότητα λόγω της εποχής. Ο χρόνος που αφιερώνεται σε δραστηριότητες ήταν διπλάσιος κατά τους θερινούς μήνες σε σύγκριση με τους χειμερινούς μήνες. Η κοινή λογική υπαγορεύει και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η NEAT που σχετίζεται με την απασχόληση επηρεάζεται από την εποχή στις αγροτικές κοινότητες όπου ο φόρτος εργασίας κυμαίνεται κυκλικά
  Είναι αυτονόητο ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν το NEAT (εξετάστε την άνεση της καρέκλας στην οποία κάθεστε καθώς διαβάζετε αυτό), παρόλο που υπάρχουν λίγα στοιχεία που ποσοτικοποιούν αυτά τα αποτελέσματα (ή τα διακρίνουν από τη σκόπιμη άσκηση). Ανεξάρτητα από αυτούς τους περιορισμούς, τα δεδομένα υποστηρίζουν έντονα τη θεωρία ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες προάγουν την καθιστική ζωή.
  Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η αύξηση του χρόνου άσκησης 2,5 ωρών ανά ημέρα θα μετατρέψει τον παχύ τύπο στον άπαχο τύπο. Έτσι, εάν μια παχύσαρκη γυναίκα στέκεται για 350 λεπτά την ημέρα κατά μέσο όρο, ο στόχος της θα γίνει να σταθεί για 500 λεπτά την ημέρα. Κατανοώντας ότι οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι για 16 ώρες την ημέρα, είναι σαφές ότι η αύξηση του χρόνου κατά 2,5 ώρες την ημέρα είναι δύσκολο. Επί του παρόντος, υπάρχουν λίγες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αύξησης του NEAT και επομένως πρέπει να εξετάσουμε τις υφιστάμενες υποδομές και να εξετάσουμε νέες προσεγγίσεις. Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, συζητούμε πρώτα τις στρατηγικές βελτίωσης της NEAT. Ωστόσο, υποστηρίζουμε επίσης ότι, επειδή οι περιβαλλοντικές επιρροές μας έδωσαν τις υπερβολικές συμβουλές για να καθίσουμε, θα πρέπει να εξετάσουμε νέες προσεγγίσεις για να ανασχεδιάσουμε το περιβάλλον μας για να προωθήσουμε την κίνηση στην ζωή μας.
  Η συμπεριφορά της οικονομικής θεωρίας παρέχει ένα χρήσιμο πλαίσιο για το πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν και να αναπτυχθούν εξατομικευμένες παρεμβάσεις για την αύξηση της NEAT. Όπως εφαρμόζεται στην NEAT, η οικονομική θεωρία ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις για το πώς επιλέγουν να κατανείμουν το χρόνο τους από τις πολυάριθμες επιλογές δραστηριότητάς τους.

  Όνομα: a82b52c51211fbc1b5faa5a3d300a49f_L.jpg Εμφανίσεις: 198 Μέγεθος: 52,0 KB

  Τα ζητήματα περιλαμβάνουν: (1) γιατί, όταν δοθεί μια επιλογή, οι άνθρωποι συνήθως επιλέγουν καθιστικές δραστηριότητες αντί πιο ενεργών; (2) υπό ποιες προϋποθέσεις θα διατεθούν οι άνθρωποι διαφορετικά; και (3) πώς μπορεί να επηρεαστεί το περιβάλλον και οι απρόβλεπτες συνέπειες της συμπεριφοράς έτσι ώστε οι άνθρωποι να επιλέξουν συμπεριφορές μόνιμης / αναδυόμενης συμπεριφοράς σε αντίθεση με τις καθιστικές συμπεριφορές;

  Αρκετές βασικές αρχές βασισμένες στη συμπεριφορά οικονομικής θεωρίας μπορούν να καθοδηγήσουν την παρέμβαση με βάση την NEAT για την αύξηση του χρόνου ενεργητικότητας. Πρώτον, η επιλογή μεταξύ των εναλλακτικών δραστηριοτήτων βασίζεται εν μέρει στο κόστος. Αυτό αναφέρεται στο κόστος συμπεριφοράς που συνδέεται με μια συγκεκριμένη δραστηριότητα (π.χ., πόσο δύσκολο θα πρέπει ένα άτομο να "εργάζεται" για να αποκτήσει πρόσβαση σε μια δραστηριότητα ). Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να επιλέξουν δραστηριότητες που είναι πιο προσιτές, όπως ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που βασίζεται στο γραφείο και δεν απαιτεί αλλαγή ρούχων. Δεύτερον, η επιλογή μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων εξαρτάται εν μέρει από τις διαθέσιμες εναλλακτικές δυνατότητες. Είναι δυνατόν να μετατοπιστεί η επιλογή των συμπεριφορών ενός ατόμου παρέχοντάς του πρόσβαση σε μια ανταγωνιστική συμπεριφορά που εκτιμάται ιδιαίτερα (π.χ., ένα άτομο μπορεί να προτιμά να περιηγείτο στο Διαδίκτυο ενώ καθίσταται όταν οι στάσιμες / περιπατητικές επιλογές του περιορίζονται σε πράγματα που δεν του αρέσουν, όπως μια επίσκεψη στο γυμναστήριο. Ωστόσο, εάν δοθεί πρόσβαση σε μια δραστηριότητα που πραγματικά του αρέσει (π.χ. περπατώντας με έναν φίλο), μπορεί να επιλέξει να είναι ενεργός αντί για την περιήγηση στο Διαδίκτυο. Τρίτον, είναι σημαντικό να προσφέρουμε στους ιδιώτες την δυνατότητα επιλογής. Ο εξαναγκασμός ενός ατόμου να επιλέξει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα (π.χ. ένα ποδήλατο γυμναστικής σε ένταση X για Y λεπτά, Z ημέρες την εβδομάδα ή υποχρεωτικό πρόγραμμα άσκησης στο χώρο εργασίας) είναι πιθανό να έχει αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα • οι άνθρωποι βλέπουν αυτή τη δραστηριότητα ως λιγότερο ενισχυτική και την επιλέγουν λιγότερο συχνά όταν τους δίνονται ελεύθερες επιλογές. Τέταρτον, η επιλογή μεταξύ των δραστηριοτήτων εξαρτάται εν μέρει από την καθυστέρηση ανάμεσα στην επιλογή της συμπεριφοράς και του αποτελέσματος. Πολλές καθιστικές συμπεριφορές που απολαμβάνουν οι άνθρωποι έχουν ενισχύσει αμέσως τις συνέπειες, ενώ τα οφέλη υγείας και φυσικής κατάστασης της ενεργητικότητας μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να συγκεντρωθούν. Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξετε διαρκείς συμπεριφορές που είναι ευχάριστες (π.χ., περπατήστε και μιλήστε ή περπατήστε ενώ ακούτε μουσική).
  Μπορούν αυτές οι θεωρητικές έννοιες να μετατραπούν σε συγκεκριμένες στρατηγικές συμπεριφοράς:
  Για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση ενός ατόμου για τη συμπεριφορά του, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να αποκτήσουν τη συνήθεια να αναζητούν και να ανταποκρίνονται στις σχετικές συμπεριφορές στόχων. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καταγράψουν την πρόοδό τους σε σχέση με τις παρεμβάσεις του NEAT. Ο απολογισμός, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ευρέως, όπως με τη χρήση ενός καταλόγου ελέγχου που επισυνάπτεται στο ψυγείο. Τα βηματόμετρα μπορούν μερικές φορές να είναι χρήσιμα για την παρακολούθηση της προόδου σε ένα πρόγραμμα περπατήματος, το οποίο είναι το πιο κοινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων που επιλέγεται από τους ανθρώπους. Ο χρόνος που δαπανάται για καθιστικές συμπεριφορές (π.χ. τηλεοπτική παρακολούθηση, παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή) πρέπει επίσης να αξιολογούνται ως μέρος της διαδικασίας παρακολούθησης.
  Τροποποιήστε συγκεκριμένες καθιστικές συμπεριφορές έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν ενώ στέκεστε:
  Για παράδειγμα, εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να παρακολουθήσετε μια ορισμένη ποσότητα τηλεόρασης, τότε μπορείτε να επιλέξετε να το κάνετε μόνο όταν στέκεστε η όταν κάνετε διάδρομο, ποδήλατο κλπ.(αν και θα ήταν προτιμότερο να περιοριστεί η τηλεοπτική προβολή).
  Για παράδειγμα, εάν επιθυμείτε να παίξετε παιχνίδια στον υπολογιστή, μπορείτε να υιοθετήσετε μια προσέγγιση διαχείρισης έκτακτης ανάγκης, ώστε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή (ψυχαγωγικά) αφού έχετε εκπληρώσει τους στόχους σας για την ημέρα. Αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στα παιδιά.
  Αυτό συνεπάγεται ότι οι συμμετέχοντες επιλέγουν μεταξύ των διαφόρων διαφορετικών δραστηριοτήτων που απολαμβάνουν που θα χρησίμευαν για την "αντικατάσταση" των καθιστικών συμπεριφορών.Διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να παρεμποδίσουν ένα άτομο να αυξήσει την στάση / περιπατητική του. Εμπόδια όπως η κόπωση, ο πόνος, οι απαιτήσεις εργασίας, η καταθλιπτική διάθεση, οι κοινωνικές πιέσεις και ο καιρός πρέπει να αναμένονται και να αντιμετωπίζονται εκ των προτέρων.Παρόλο που ο τελικός στόχος συμπεριφοράς μπορεί να είναι καλά καθορισμένος (π.χ. ο χρόνος εκκίνησης / περιπατητικού χρόνου 2,5 ώρες την ημέρα) και παρόλο που η αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί να μην φαίνεται περίπλοκη, η αύξηση του χρόνου ασκησης 2,5 ωρών ανά ημέρα είναι αποθαρρυντική και δύσκολη σε πολλούς παχύσαρκους ανθρώπους. Πρέπει να καθοριστούν ειδικοί στόχοι, όταν ο στόχος είναι βιώσιμος.
  Από τη σκοπιά της οικονομικής συμπεριφοράς, ο στόχος είναι να υιοθετήσουμε προσεγγίσεις που θα καταστήσουν πιο προσιτές και καθιστικές συμπεριφορές μόνιμες και άλλες ενεργές συμπεριφορές λιγότερο προσιτές (και επομένως πιο δαπανηρές), π.χ. μετακινώντας την τηλεόραση από το σαλόνι. Τα άτομα επιθυμούν να λαμβάνουν ανταμοιβές πέρα από τη συνεχή θετική ενίσχυση και γνωρίζοντας ότι είναι πιθανό να λάβουν μια παρέμβαση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην υγεία και ενδεχομένως με απώλεια βάρους.). Έτσι, επιλέγοντας τις δραστηριότητες επιλογής και εφαρμόζοντας καλά δοκιμασμένες συμπεριφοριστικές έννοιες ένα άτομο μπορεί να αυξήσει το NEAT τους θεωρητικά. Το κρίσιμο επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί κατά πόσο αυτές οι έννοιες μπορούν να μεταφραστούν σε αυξημένο NEAT, αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο και απώλεια βάρους.

  Περιβαλλοντολογικές στρατηγικές αύξησης της ΝΕΑΤ

  Υπάρχουν 4 λόγοι για να εξεταστεί ο περιβαλλοντολογικός ανασχεδιασμός για την προώθηση της NEAT παρά τις σημαντικές επενδύσεις στην προσπάθεια και το κόστος. Πρώτον, κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, οι περιβαλλοντικές ενδείξεις ήταν τόσο συντριπτικές ώστε τα περιπατητικά άτομα παρασύρθηκαν να καθίσουν. Επομένως, πρέπει να επανασχεδιάσουμε το ίδιο το περιβάλλον για να αντιστρέψουμε αυτό το αποτέλεσμα. Δεύτερον, το έλλειμμα NEAT αντιπροσωπεύει 2,5 ώρες στασης και περιπλάνησης ανά ημέρα. Προκειμένου ένα άτομο να αυξήσει τον χρόνο αυτό, το περιβάλλον του θα πρέπει να είναι δελεαστικό ή τουλάχιστον NEAT-επιτρεπτικό. Επομένως, είναι λογικό να εξεταστεί το περιβάλλον καθαυτό. Τρίτον, το δημοσιονομικό κόστος του υπερβολικού σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας είναι αρκετά μεγάλο ώστε τα αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας είναι πιθανό να είναι οικονομικά αποδοτικά για τους ενήλικες και τα παιδιά, οι ιατρικές δαπάνες που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι τεράστιες! Επομένως, είναι εφικτό να εξεταστεί η περιβαλλοντική μηχανική ως δημοσιονομική επένδυση. Τέλος, οι επιπτώσεις του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στην υγεία είναι συντριπτικές τόσο για τα άτομα όσο και για τις κοινωνίες. Η κακή διατροφή και η σωματική αδράνεια συνδέονται με εκατομμύρια θανάτους ετησίως και η παχυσαρκία αναδεικνύεται ως μείζον πρόβλημα υγείας στις χώρες μεσαίου εισοδήματος και ακόμη και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Ως εκ τούτου, από την άποψη της δημόσιας υγείας, που ενδέχεται να επηρεάσουν ένα επαρκές ποσοστό του πληθυσμού για να το κάνουν αξίζει τον κόπο.
  Συνολικά, το μέγεθος του προβλήματος του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας απαιτεί μια ανταπόκριση της αντιστοίχισης της έντασης και της επίλυσης. είναι πλέον καιρός να επανασχεδιάσουμε θεμελιωδώς το περιβάλλον μας έτσι ώστε η ενεργός ζωή να είναι ο κανόνας. Ένας εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει να παραμείνει καθισμένος όλη την εργάσιμη μέρα. Ο λόγος για τον οποίο αυτό είναι τόσο ενεργητικά ισχυρός μπορεί να διακρίνεται από την αναθεώρηση των υφιστάμενων δεδομένων Όταν ένα άτομο περπατά σε 3 χλμ. / ώρα, τριπλασιάζει την ενεργειακή του δαπάνη, έτσι ώστε ένα άτομο 80 κιλών να δαπανήσει επιπλέον 200 kcal ανά ώρα. Έτσι, ακόμη και αν κάποιος «περπάτησε και δούλευε» για το μισό της κάθε εργάσιμης ημέρας, θα δαπανούσε επιπλέον 600 kcal ανά ημέρα και θα υπερέβαινε το έλλειμμα NEAT στην παχυσαρκία. Το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο αυτού του μεγέθους θα συνδέεται με απώλεια βάρους κατά μέσο όρο 10 κιλών ετησίως. Τέτοιες αλλαγές είναι πιθανό να προωθήσουν άλλες δραστηριότητες που προωθούν την NEAT στο χώρο εργασίας, οι οποίες περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή συσκέψεων και τηλεδιάσκεψης ενώ περπατάτε, γιορτάζοντας τα γενέθλια με "μελωδία για μέρα" αντί για κέικ και τεντώνοντας ζώνες και γιόγκα που εκτείνεται ως ομάδα δυναμική για να ξεκινήσει κάθε εργάσιμη ημέρα. Απαιτούνται επειγόντως μελέτες για να εκτιμηθεί η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και αν η παραγωγικότητα βελτιώνεται με παρόμοιες παρεμβάσεις, όπως υποδηλώνει η υποκειμενική αναφορά.
  Εάν η παιδεία είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της NEAT στους ενήλικες και αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για την προώθηση της NEAT σε έναν πληθυσμό, θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε το σχολείο ως ένα περιβάλλον προώθησης των NEAT για τα παιδιά. Η παιδική παχυσαρκία βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδό της παγκοσμίως και για πρώτη φορά οι μεταβολικές επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία καθίστανται συνηθισμένες σε παιδιά. Θα μπορούσαν να διερευνηθούν διάφορες έννοιες. οι σχολικές διαδρομές μπορούν να σταθμιστούν με επιτυχία, τα σχολικά λεωφορεία θα μπορούσαν να σταθμεύσουν μακριά από το σχολείο, η τάξη θα μπορούσε να κατασκευαστεί για να γεμίσει με γραφεία - διαδρομους, τα μαθήματα θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας προηγμένες επικοινωνίες, όπου ένας δάσκαλος αλληλοεπιδρά με τους μαθητές του
  Το περιβάλλον αναψυχής υπόκειται επίσης σε ανασχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων που προωθούν τη δραστηριότητα στο σπίτι, όπως ένα ξυπνητήρι που ξεκινάει τον διάδρομο, βελτιωμένο παιχνίδι βίντεο που προάγει την κίνηση ενώ παίζει (Xbox Kinect κλπ.) /και τηλεοράσεις που μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο όταν χρησιμοποιείται διάδρομος.. Οι ευκαιρίες είναι ευρείες, αλλά περιλαμβάνουν και το περιβάλλον γραφείου που περιγράφεται παραπάνω, επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού αναμένεται να εργάζεται από το σπίτι
  Μπορεί να θεωρηθεί ως υπερβολικό και δαπανηρό να σχεδιάσει περιβάλλοντα για να προωθήσει το NEAT living. Ωστόσο, υπάρχουν τεχνολογικές δυνατότητες που καθιστούν αυτό αμέσως εφικτό. Επιπλέον, οι συνέπειες της παχυσαρκίας από τη φορολογία και την υγεία μπορούν να καταστήσουν οικονομικά αποδοτικό και αποτελεσματικό για την υγεία να επανεξετάσει την καθιστική διαβίωση ως τον κανόνα.

  Συμπέρασμα

  Συμπερασματικά, η NEAT κυμαίνεται έως και 2500 kcal ημερησίως μεταξύ ατόμων παρόμοιου μεγέθους εν μέρει λόγω της σημαντικής διακύμανσης στο ποσό δραστηριότητας που εκτελούν. Η παχυσαρκία συνδέεται με το χαμηλό NEAT. Οι παχύσαρκοι στέκονται και περπατάνε 2,5 ώρες την ημέρα λιγότερο από τους φυσιολογικού βάρους ανθρώπους. Επειδή το περπάτημα ακόμα και στις χαμηλές ταχύτητες είναι εξαιρετικά εξωθερμικό, το έλλειμμα NEAT στην παχυσαρκία είναι πιθανό να είναι ενεργειακά σημαντικό. Είναι προφανές ότι τόσο οι βιολογικές όσο και οι συντριπτικές περιβαλλοντικές επιρροές διευκόλυναν έναν καθιστό τρόπο ζωής.


  Φάνης Νηρός

  Βιβλιογραφία:
  World Health Organization
  Harvard University
  University of Athens
  University of Baltimore
  Towson University
  Boston health Publications
  Boston University
  Απάντηση με παράθεση
   

 2. 17-08-18 10:21 #2
  Administrator
  Το avatar του χρήστη Polyneikos

  Εγγραφή
  01-06-2008
  Μηνύματα
  33.263
  Προεπιλογή Θερμογένεση εκτός άσκησης (ΝΕΑΤ)
  Ευχαριστούμε για το άρθρο Φάνη, το έκανα split από το άρθρο των Θερμιδών, καλό είναι να υπάρχει ως ξεχωριστή αναφορά!
  Απάντηση με παράθεση
   

 3. 18-08-18 10:40 #3
  Moderator
  Το avatar του χρήστη beefmeup

  Εγγραφή
  15-03-2010
  Περ.
  ZeroTolerance
  Μηνύματα
  27.171
  Προεπιλογή
  ωραιο αρθρο, χρειαζοταν!
  Απάντηση με παράθεση
   

 4. 19-08-18 13:56 #4
  Nutrition Specialist
  Το avatar του χρήστη NFanis

  Εγγραφή
  29-05-2018
  Περ.
  Athens Greece
  Μηνύματα
  27
  Προεπιλογή
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο beefmeup Εμφάνιση μηνυμάτων
  ωραιο αρθρο, χρειαζοταν!
  Ευχαριστώ πολυ, το επόμενο άρθρο θα έχει να κάνει με μια έρευνα που τρέχει αυτή την περίοδο πάνω στην αυτοφαγία ως αποτελέσμα διαλλειματικής νηστείας.
  Απάντηση με παράθεση
   

 5. 19-08-18 17:58 #5
  Administrator
  Το avatar του χρήστη Polyneikos

  Εγγραφή
  01-06-2008
  Μηνύματα
  33.263
  Προεπιλογή
  Φάνη είναι κάτι που μου ανέπτυξες την διάρκεια ενός γεύματος (δικού μου, εσύ δεν έτρωγες ) σε μια κοινή κοινωνική υποχρέωση, νομίζω οτι θα αρέσει
  Απάντηση με παράθεση