Χαιρετώ την ομάδα του bodybuilding.gr.

Είμαι 35 ετών έχω ασχοληθεί κατά καιρούς με bodybuilding, πυγμαχία και powerlifting. Χαρακτηριστικό μου ήταν ότι η πρόοδος που σημείωνα παντα στα κομμάτια της δύναμης και της μυϊκής μάζας ήταν πολύ πιο αργή σε σχέση με τους υπόλοιπους συναθλητές μου. Θεωρούσα πάντα ότι είχα κακά genes. Πάντως πρόοδος αν και αργή υπήρχε.
Είχα ζήτημα με γυναικομαστια που αντιμετώπιστηκε χειρουργικά 2 φορές. Την πρώτη φορά επειδή ήταν μεγάλο το ζήτημα, δεν αφαιρέθηκε ολος ο αδένας για αισθητικούς λόγους. Το πρόβλημα επανήλθε οπότε ξαναχειρουργηθηκα και λύθηκε ριζικά το θέμα. Τότε έκανα ένα ορμονολογικο έλεγχο με τα παρακάτω αποτελέσματα.
FSH 2.6 1.5-12.4 IU/L
LH 2.5 1.7-8.6 IU/L
Οιστραδιόλη 24 <60pg/ml
Τεστοστερόνη Ολική 655 249-836 ng/dL
S-DHEA 315 160-449 μg/dL
SHBG 76 10-80 nmol/L
Αυτό εγινε πριν 4 χρόνια. Ο ενδοκρινολόγος που είχα επισκεφτεί τότε με διαβεβαίωσε ότι όλα ήταν καλά και δεν το έψαξα παραπάνω.

Τα τελευταία 2 χρόνια όμως άρχισαν να υπάρχουν ζητήματα με την λίμπιντο, εξάντληση και έλλειψη συγκέντρωσης πιο έντονα σε σχέση με πριν. Συνέπεσαν και επαγγελματικές και συναισθηματικές δυσκολίες που με οδήγησαν να έχω κακό τρόπο ζωής. Υπήρχε ένα πιεστικό διάστημα ένα μισή χρόνου που δεν κοιμόμουν σωστά, έτρωγα σαβουρα και δεν αθλομουν. Αποτέλεσμα να βάλω βάρος και οι γενικες εξετάσεις που έκανα την άνοιξη να δείξουν αυξημενη χοληστερίνη (όχι σε πολύ υψηλά επίπεδα) και λιπωδες ήπαρ. Από τοτε αποφάσισα να αλλάξω τροπο ζωής. Ξεκίνησα crossfit 3-5 προπονήσεις την εβδομάδα, έφτιαξα διατροφή σταδιακά, ύπνος καλύτερος αλλά όχι πάντα σωστός λόγω υποχρεώσεων. Έχω χάσει 5 κιλά και η φυσική μου κατάσταση και δύναμη έχει βελτιωθεί πολύ. Το θέμα είναι ότι τα συμπτώματα χαμηλής τεστο παραμένουν. Οπότε αποφάσισα να αποτανθω σε άλλο ενδοκρινολόγο για εκ νέου έλεγχο. Διάβασα και λίγο παραπάνω και είδα πως η ελεύθερη τεστο παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ολική. Αυτός μου έγραψε τις παρακάτω εξετάσεις:
FSH 2.9 1.4-18
LH 1.89 1.5-9.3
Οιστραδιολη 34.46 <40 pg/ml
Προλακτίνη 3.96 2.1-16
Τεστοστερόνη Ολική 5.26 1.65-7.5 ng/ml
Μόνος μου έκανα και τις παρακάτω εξετάσεις:
Ελεύθερη τεστοστερόνη 10.01 15-50 pg/ml
Βιοδιαθεσιμη τεστοστερόνη 4.18. 2.14-13.8 nmol/L
Ο γιατρός ήταν κατηγορηματικός ότι η ολική τεστοστερόνη είναι αξιόπιστη και όχι η ελεύθερη και μου είπε ότι το θέμα μου είναι ψυχολογικό η ουρολογικο και να το ψάξω προς τα εκεί.
Βέβαια είναι σε αντίθεση σε σχέση με ότι διάβασα και εδώ και γενικά διαδικτυακά.
Όπως γράφω στον τίτλο του θέματος ψάχνω κάποιον ενδοκρινολόγο που να ειδικεύεται σε τέτοιου είδους θέματα ώστε αρχικά να διευρενησω την αιτία της χαμηλης ελεύθερης τεστοστερόνης και μετά να προβώ στην σχετική θεραπεία. Όσο και αν έψαξα διαδικτυακά δεν βρήκα κάποιον.