Σελίδα 1 από 4 123 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 15 από 49
 1. 12-01-10 22:09 #1
  Administrator
  Το avatar του χρήστη Polyneikos

  Εγγραφή
  01-06-2008
  Μηνύματα
  31.501
  Προεπιλογή Βότανα (by Flinstone)
  Βότανα (by Flinstone)

  Η αποτελεσματικότητα των βοτάνων έχει αποδειχθεί περίτρανα, όπως και το ότι είναι ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε άνθρωπο. Το αποτέλεσμα της χρήσης τους είναι μια ήπια μορφή θεραπείας, με σαφή αποτελέσματα χωρίς τις παρενέργειες των συγχρόνων φαρμάκων.


  ΟΙ ΔΕΚΑ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ
  • Χαλαρώνουν τους ιστούς και τα όργανα που βρίσκονται σε υπερένταση, ιδίως τους μυς και το νευρικό σύστημα.
  • Διεγείρουν τους ιστούς και τα όργανα με ατονία, οπός το νωθρό έντερο η συκώτι
  • Έχουν στυπτική δράση. Προκαλούν τη συστολή των υπερβολικά χαλαρών ιστών, όπως οι μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και βλεννώδης μεμβράνες.
  • Έχουν ηρεμιστική επίδραση σε περιοχές με σε περιοχές με υπερδιέγερση, όπως το έντερο και το νευρικό σείσμα.
  • Αποτoξινονουν. Ενισχύουν την αποβολή αχρήστων υλικών και δηλητηρίων από το σκότη, το έντερο, τα νεφρά, τους πνεύμονες και το δέρμα.
  • Βοηθούν στην καταπολέμηση τον λήξεων χάρη στις αντισηπτικές, αντιβιοτικές και μυκητοκτονες ιδιότητες τους, καθώς και μέσο της διέγερσης των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού.
  • Ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου στον οργανισμό.
  • Υποβοηθούν την όρεξη και την πέψη και διεγείρουν την απορρόφηση και αφομιοση των θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά.
  • Καταπραΰνουν τις βλενοδης μεμβράνες και επομένως μειώνουν τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές.
  • Ρυθμίζουν την παραγωγή ορμονών, καθώς και τη δραστών ορμονών στον οργανισμό.
  Πώς θα ετοιμάσετε τα ροφήματα

  Έγχυμα: Αφού βράσει το νερό στο μπρίκι, το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη συνισταμένη δόση του βοτάνου και το αφήνετε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Το σουρώνετε και το πίνετε.

  Αφέψημα: Το αφέψημα ενδείκνυται για τα σκληρά φύλλα και τις ρίζες των βοτάνων. Στην περίπτωση αυτή, βράζετε το βότανο μαζί με το νερό για 5 λεπτά, το σουρώνετε και το πίνετε.

  Πότε πίνουμε τα ροφήματα: 20 λεπτά πριν το γεύμα μας.

  Πόσα: Συνήθως 1-2 φλιτζάνια την ημέρα.

  Για πόσον καιρό: Πίνετε τα ροφήματα για 1-2 μήνες, κάνετε ένα διάλειμμα 2 εβδομάδων και συνεχίζετε με πιο χαλαρό ρυθμό, π.χ. για ένα μήνα, προτού κάνετε πάλι διάλειμμα. Το αρχικό διάστημα της λήψης τους μπορεί να παραταθεί κατά ένα ή δύο μήνες, εάν τα κιλά που θέλετε να χάσετε είναι πολλά.  ΤΡΟΠΟΙ ΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ

  ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΛΗΨΗ
  Το μονό που έχετε να κάνετε με πολλές βοτανοθεραπιες είναι να τις φάτε!!!! Τόσο απλά!!! Μερικά βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατ’αυτόν τον τρόπο είναι, το σκόρδο, η βρόμη, η ρίγανη, η κανέλα, το τζιντζερ, φιλά πικραλίδας κ.α. Όπως βλάπτουμε από τα παραπάνω, χορδής να το καταλάβουμε καταναλώνουμε καθημερινός βότανα μέσο της διατροφής μας.

  ΡΟΦΗΜΑΤΑ
  Το ρόφημα από βότανα παρασκευάζετε με δυο τρόπους: ως έγχυμα ή ως αφέψημα. Τα εγχύματα παρασκευαζωντε από τα τμήματα που φυτρώνουν πάνω από το έδαφος, όπως α φυλά και τα άνθη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα ή φρέσκα βότανα. Στα αποξηραμένα η αναλογία είναι 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι νερό. Για φρέσκα 2 κουταλάκια. Η αναλογία είναι 28 γρ. βοτάνου σε 600 ml. νερό.


  ΒΑΜΜΑΤΑ
  Αν και απαιτούν πολύωρη πρωετιμασια, τα βάμματα συντηρούνε ευκολότερα από τα ροφήματα και διατιρουντε για αόριστο χρονικό διάστημα ( καλό θα ήταν να καταναλονοντε μέσα σε 2 χρόνια ). Παρασκευάζονται με την εμβαπτηση του φυτού σε μίγμα αλκοόλης και νερού. Η αναλογία εξαρτάτε από το συστατικό που θέλετε να εκχυλίσετε, αλλά συνήθως είναι ένα μέρος βοτάνου προς δυο έως δέκα μέρη υγρού. Όσον αφορά το υγρό αυτό, αν θέλετε να εκχυλίσετε πάνινες, χρησιμοποιήστε μονό 25% αλκοόλη, αλλά, για να εκχυλίσετε ρητίνες ή κομμοί, μπορείτε να χρισημοποιησετε μέχρι και 90% αλκοόλη. Μπορείτε να παρασκευάσετε τα περισσότερο βάμματα με μπράντι ή βότκα, καθώς η περιεκτικότητα τους σε αλκοόλ είναι περίπου 45% - που αρκεί για την εκχύλιση των πιο κείνων βοτάνων.

  ΣΠΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΙΜΟ, ΓΑΡΓΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ
  Για να παρασκευάσετε σπρέι για το λαιμό, γαργάρες ή στοματικά διαλύματα, διαλύστε 1 κουταλάκι βάμμα σε ½ φλιτζάνι νερό ή χρησιμοποιήστε ½ φλιτζάνι κρυι ρόφημα βοτάνων ( οποίο ρόφημα είναι κατάλαλο για την πάθηση σας ). Φτιαξτε επίσης σπρέι για το λαιμό βάζοντας 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ½ φλιτζάνι νερό.

  ΕΙΣΠΝΟΕΣ ΜΕ ΑΤΜΟ
  Για αν παρασκευάσετε εισπνοές με ατμό, γεμίστε μια λεκάνη με ζεστό νερό, οπού έχετε προσθέσει 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ή γεμίστε τη λεκάνη με συνηθισμένο έγχυμα ή αφέψημα. Βάλτε μια πετσέτα στο κεφάλι σας και μείνετε πάνω από την λεκάνη για 5 – 10 λεπτά.

  ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΨΟΥΛΕΣ
  Ορισμένα βότανα εξαιτίας της γεύσης και της μιροδιας τους, για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολη η κατανάλωση τους. Μια καλή λύση είναι η λήψη τους σε ταμπλέτες ή κάψουλες.


  ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΛΗΨΗ
  Η εξωτερική λήψη γίνετε μέσο του δέρματος. Το δέρμα μπορεί να απορροφήσει τις περισσότερες από τις θεραπευτικές ουσίες των βοτάνων. Τρόπους εξώτερης λήψης θα δούμε αμέσος παρακάτω.

  ΛΟΥΤΡΟ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ
  Αυτός ο τρόπος λήψης επιτρέπει στις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων να εισδύσουν γρηγορότερα στον οργανισμό μέσο των πόρων του δέρματος που έχουν ανοίξει με το ζεστό νερό παρακάμπτοντας έτσι το πεπτικό σύστημα. Τα λουτρά αυτά είναι ιδιαιτέρα χρήσιμα για τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, της πνευματικής και συνεσθιματικης έντασης. Ορισμένα βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι η λεβαντα,το χαμομήλι βασιλικός και το ρόδο.

  ΧΕΙΡΟΛΟΥΤΡΑ ΚΑΙ ΠΟΔΟΛΟΥΤΡΑ
  Παραδοσιακά, τα ποδόλουτρα με μουστάρδα χρησιμοποιούνταν για παθήσεις που είναι ενδημικές σε κρύα και υγρά κλήματα ( από κρυολογήματα και γρίπη ως κυκλοφορικό και αρθρίτιδα ). Τα άκρα είναι γεμάτα νευρώνες απολήξης , οπότε, παρά την πάχυνση του δέρματος ως αποτέλεσμα της χρίσης των ακρών μας, το δέρμα στις περιοχές αυτές παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητο και έτσι τα συστατικά των βοτάνων εισχωρούν εύκολα στο σώμα μέσα από το δέρμα.

  ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΥΤΡΑ
  Επιτρέπουν στα μάτια να επωφεληθουν από τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και ενδικνετε για κάθε λογής οφθαλμικές παθεισης ( καταπονημένα μάτια, μέχρι κριθαράκι), αφού ο υμένας που καλύπτει τα μάτια απορροφά τα ενεργά συστατικά των βοτάνων. Να χρεισιμοποιητε πάντα καθαρά οφθαλμολουτρα ( διατίθενται στα φαρμακεία ) και φρέσκο διάλυμα για το κάθε μάτι.

  ΑΛΟΙΦΕΣ ΚΡΕΜΕΣ ΚΑΙ ΛΟΣΙΟΝ
  Δεν είναι μόνο για τα δερματικά προβλήματα ευεργετική η εφαρμογή αλοιφής, κρεμάς και λοσιόν. Μπορεί να είναι επωφελής, μετάξι άλλων, για τους πονοκεφάλους και τις ερεθισμένες αρθρώσεις.

  ΚΟΜΠΡΕΣΕΣ
  Μια κομπρέσα με βότανα είναι θαυμάσιος τρόπος καταπράυνσης πονοκεφάλων, στομαχόπονων και πόνων στην πλάτη και τις αρθρώσεις, ενώ βωιθαει στον καθαρισμό από σπυράκια και εξανθήματα.

  ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ
  Το κατάπλασμα μοιάζει με τις κομπρέσες, μόνο που εδώ εφαρμόζουμε το ίδιο το βότανο και όχι το εκχύλισμα του πάνω στην πασχουσα περιοχή. Αν χρισημοποιησετε φρέσκα φιλά, μίσχους ή ρίζες, πρέπει να τα στύψετε για να ελευθερώσουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Αν χρησιμοποιήσετε κονιοποιημένα ή ψιλοκομμένα αποξηραμένα βότανα, προσθέστε λίγο νερό για να φτιάξετε πολτό. Βαλτέ τα βότανα σε ανάμεσα σε δυο κομμάτια γάζα και στη συνεχεία χρισημοποιοντας έναν ελαφρύ βαμβακερό επίδεσμο δέστε το κατάπλασμα και κράτιστε το ζεστό με ένα μπουκάλι ζεστό νερό.


  ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
  Τα αιθέρια ελαία διατίθενται σε φαρμακεία και σε καταστήματα υγιεινών ειδών. Εκχιλιζοντε από αρωματικά φυτά και είναι πολύ συμπικνομενα. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες διάλυσης πριν έρθουν σε επαφή με το δέρμα σας.


  Παρακάτω θα δούμε κάποια βότανα τα οποία θα μπορούσαν να μας φανούν πολύ χρήσιμα.


  Φασκόμηλο:
  Βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Βράζετε μία χούφτα φασκόμηλο σε 4 φλιτζάνια νερό. Πίνετε ένα ποτήρι από το ρόφημα πρωί, μεσημέρι και βράδυ, πριν από το φαγητό. Εκτός του ότι βοηθά στο αδυνάτισμα, είναι αρωματικό, ελαφρώς διουρητικό και έχει ευχάριστη γεύση. Μπορείτε να το πίνετε για πολύ καιρό, χωρίς να αντιμετωπίσετε παρενέργειες.  Χαμομήλι:

  Είναι ένα ελαφρύ ρόφημα, που συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Διαλύστε 1 κ.γ. χαμομήλι σε σκόνη σε βραστό νερό. Πίνετε 1-2 ποτήρια την ημέρα, πριν από το φαγητό.

  Λουίζα:

  Περιγραφή: Είναι θάμνος ύψους 1- 1,5 μ. ή ψηλότερος, φύλλα οδοντωτά ή λειόχειλα σε τριμερείς ή τετραμερείς σπονδύλους, λογχοειδή με βραχύ μίσχο, λεία στην άνω επιφάνεια και αδενώδη στην κάτω. Άνθη λευκά, μικρά που σχηματίζουν μασχαλιαίους σπονδύλους ή επάκριους βότρυς. Τα φύλλα συνθλιβόμενα αναδίδουν οσμή λεμονιού.
  Θεραπευτικές Ιδιότητες: Χρησιμοποιείται ευρύτατα για νοσήματα του στομάχου, σταματά τη διάρροια και είναι τονωτικό, αντιπυρετικό και διουρητικό. Συνιστάται, μάλιστα, σε περιπτώσεις νεφρολιθιάσεως. Βοηθά στο αδυνάτισμα, στην αποτοξίνωση και στην αποβολή περιττών υγρών και κυτταρίτιδας.
  Χρήση: Απολαύστε τη ως αφέψημα ζεστό ή κρύο (1-2 κουταλιές, 7-10 Λεπτά, 100° Κελσίου) αφού φημίζεται για τις αφροδισιακές της ιδιότητες.


  Λεμόνι:

  Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, στύψτε 10 σταγόνες από ένα φρεσκοκομμένο λεμόνι. Πίνετε αυτό το βιταμινούχο ρόφημα κάθε πρωί. Βοηθά στη διάλυση του συσσωρευμένου λίπους.


  Μέντα:  Είναι διουρητική. Ρίχνετε 1 κ.γ. μέντα σε βραστό νερό. Πίνετε από το αφέψημα κάθε πρωί. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα μέντας στο τσάι, σε άλλα ροφήματα, στους χυμούς, αλλά και στις κομπόστες.


  Ιβίσκος:  Εκτός από διακοσμητικό φυτό, ο ιβίσκος έχει και θεραπευτικές ιδιότητες: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. O ιβίσκος ενδείκνυται για τους υπέρβαρους με πρόβλημα δυσκοιλιότητας και αυξημένων λιπιδίων.
  Δοσολογία : Eτοιμάζετε έγχυμα με 1 κουταλάκι ιβίσκου σε 1 φλιτζάνι νερό.


  Σέλινο:

  Σε ένα λίτρο νερό βράστε 5 ρίζες και φύλλα σέλινου. Πίνετε 3-4 ποτήρια την ημέρα. Είναι ένα πολύ καλό διουρητικό, το οποίο βοηθάει ιδιαίτερα στο αδυνάτισμα.

  Σένα:

  Την βρίσκετε στα φαρμακεία. Μουσκέψτε λίγα φύλλα σ’ ένα ποτήρι βραστό νερό, για 5 ώρες περίπου. Το σουρώνετε και το πίνετε το βράδυ κατά προτίμηση πριν κοιμηθείτε.

  Φυτολάκα:

  H φυτολάκα είναι ένα δέντρο τα φύλλα του οποίου έχουν κυρίως λιποδιαλυτική και εν μέρει διουρητική δράση. H φυτολάκα βοηθά ανθρώπους με έντονο πρόβλημα τοπικού πάχους.
  Δοσολογία : Ετοιμάζετε έγχυμα με 1 κουταλάκι φυτολάκα σε 1 φλιτζάνι νερό. Επίσης, τη φυτολάκα θα τη βρείτε και σε πόσιμη μορφή, σε φαρμακεία με ομοιοπαθητικά. Διαλύετε 10 σταγόνες φυτολάκα σε ένα φλιτζανάκι νερό και πίνετε μέχρι 3 φλιτζανάκια την ημέρα.


  Σπιρουλίνα:

  H σπιρουλίνα είναι ένα βότανο των ποταμών και της θάλασσας (καλλιέργειες σπιρουλίνας υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα). H σπιρουλίνα ενδείκνυται για όσους συνηθίζουν να καταφεύγουν στο φαγητό, όταν δεν έχουν καλή διάθεση. Θα τη βρείτε σε μορφή σκόνης.
  Δοσολογία : Διαλύετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σπιρουλίνας σε 1 ποτήρι νερό ή σε 1 ποτήρι φρέσκο χυμό (π.χ. γκρέιπφρουτ). Αποφύγετε το ρόφημα, επειδή η σπιρουλίνα δεν έχει ευχάριστη γεύση. H σπιρουλίνα διατίθεται και σε κάψουλες.

  Γιοχίμπ :

  Περιγραφή :Το γιοχίμπε είναι τροπικό δέντρο της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής γνωστό για τις αφροδισιακές και διεγερτικές του ιδιότητες, εξαιτίας της γιοχιμπίνης, ενός αλκαλοειδούς, που υπάρχει στο φλοιό του.
  Θεραπευτικές Ιδιότητες :Είναι ισχυρότατο τονωτικό και αφροδισιακό και φαίνεται να καταπολεμά την ανδρική ανικανότητα. Η Γιοχημπίνη διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία των γεννητικών οργάνων, αυξάνοντας την ροή του αίματος και διεγείρει τα νεύρα.
  Χρήση:Χρησιμοποιείται το εκχύλισμα από το φλοιό του για παρασκευή ροφημάτων. Ωστόσο, η υπερδοσολογία αυτού του βοτάνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οφθαλμολογικές επιπλοκές και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.


  Γκουαράνα :
  Περιγραφή: Το Γκουαράνα είναι ένας εξωτικός αναρριχώμενος θάμνος που προέρχεται από την Νότια Αμερική και κυρίως τη Βραζιλία(Αμαζόνιος), γνωστό και ως βραζιλιάνικο κακάο έχει έντονα κόκκινους καρπούς και υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες από τους Ινδιάνους του Αμαζονίου για τις ζωηρές, αναζωογονητικές ιδιότητες του.
  Θεραπευτικές Ιδιότητες: Το γκουαρανά περιέχει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης και κυρίως δρα σαν διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, θεωρείται ότι βελτιώνει την αντοχή και την απόδοση των αθλητών, μειώνει την όρεξη και ευνοεί τη μείωση του σωματικού βάρους και λίπους, ενώ χρησιμοποιείται με σκοπό την πνευματική διέγερση και διαύγεια. Έχει επίσης αφροδισιακές δράσεις. Οι Ινδιάνοι του Αμαζονίου έπιναν ένα πότο από Γκουαράνα κάθε μέρα ως τονωτικό και μεγαλύτερη ποσότητα όταν ήθελαν να τεκνοποιήσουν. Το χρησιμοποιούσαν, επίσης, για να θεραπεύσουν τη διάρροια, τους πονοκεφάλους και το πυρετό. Είναι επίσης διουρητικό και συντελεί στην απώλεια βάρους.
  Χρήση: Χρησιμοποιούνται οι σπόροι του φυτού στην παρασκευή διάφορων τονωτικών ροφημάτων.

  Βαλεριάνα:
  Περιγραφή :
  Ανήκει στην οικογένεια των Βαλεριανιδών Η βαλεριάνα είναι φυτό με ρίζωμα πολυετές που μένει ζωντανό όταν ξεραίνονται οι βλαστοί και τα φύλλα. Το ύψος της κυμαίνεται από 40 εκατοστά έως 2 μέτρα . Έχει φύλλα σύνθετα πτεροειδή και τα άνθη της είναι μικρά άσπρα ή ρόδινα που σχηματίζουν πυκνές ταξιανθίες. Προτιμά τα υγρά και ψυχρά κλίματα και είναι αυτοφυές σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος. Ανθίζει το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούμε την ρίζα του φυτού, αλλά και τα ξεραμένα φύλλα που με αυτά φτιάχνουμε τσάι.
  Θεραπευτικές Ιδιότητες :
  Συνιστάται για την αρθρίτιδα, την κολίτιδα, τη διάρροια, τον πονοκέφαλο και την υπέρταση, το σύνδρομο του ευερέσθιτου εντέρου, την εμμηνόπαυση, την ψωρίαση, τους ρευματισμούς, τη νευρική υπερένταση, τον πονόδοντο, την ισχιαλγία, τους πόνους περιόδου. Η βαλεριάνα έχει χρησιμοποιηθεί για υστερικές καταστάσεις, υπερδιέγερση, αϋπνία, ημικρανία, κράμπες, κολικούς του εντέρου, ρευματικούς πόνους, δυσμηνόρροια, νευρικές καταστάσεις. Οι κύριες χρήσεις της είναι για ηρεμιστικούς και υπνωτικούς λόγους, ενώ χρησιμοποιείται παράλληλα σαν αντισπασμωδικό και ηρεμιστικό. Προτείνεται επίσης για ανησυχία και νευρολογικές διαταραχές του ύπνου. Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιπτώσεις υπερέντασης.
  Χρήση:
  Σαν ήπιο κατευναστικό, η βαλεριάνα πρέπει να λαμβάνεται 30-45 λεπτά πριν τον ύπνο. Με τη μορφή αφεψήματος ξηρής ρίζας, σε δοσολογία 1-2γραμ. ανά φλιτζάνι, προσέχοντας την υπερβολική θέρμανση γιατί είναι πολύ πτητική. Πρέπει να προστατεύεται από το φώς. Με το αφέψημά της επίσης γίνονται μπάνια κατά των σπασμών των νεογέννητων βρεφών. Αποφεύγετε τις μεγάλες δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Κάβα Κάβα:

  Περιγραφή:
  Το Κάβα(-Κάβα) ή αλλιώς πιπέρι το μεθυστικό ανήκει στην οικογένεια των Πιπεροειδών. Είναι ιθαγενές φυτό στα νησιά του Ειρηνικού, Χαβάη, Μικρονησία, Βανουάτου, Φίτζι, Σαμόα, Τόνγκα και τα νησιά του Σολόμωντα. Θεωρείται είδος συγγενές με το μαύρο πιπέρι. Είναι θάμνος που αναπτύσσεται σε ελαφρά, καλά στραγγιζόμενα χώματα. Έχει σαρκώδεις μίσχους και τα φύλλα του είναι στρογγυλά, καρδιόσχημα. Τα άνθη του είναι πολύ μικρά. Η αναπαραγωγή του γίνεται με μοσχεύματα που βγαίνουν από το μητρικό φυτό. Τις θεραπευτικές ιδιότητες τις έχουν η ρίζα και τα ριζίδια του φυτού. Αντίστοιχες αλλά λιγότερο δραστικές ιδιότητες έχουν οι καρποί, τα φύλλα και ο φλοιός του φυτού.
  Θεραπευτικές Ιδιότητες:
  Είναι μυοχαλαρωτικό, αντισπασμωδικό, ηρεμιστικό και αναλγητικό. Το βότανο δρα εναντίον του στρες, της αϋπνίας και της ανησυχίας. Βελτιώνει την πνευματική απόδοση και βελτιώνει τη διάθεση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προβλήματα όπως είναι η αγχώδης διαταραχή, κατάθλιψη, αϋπνία, πόνος στην πλάτη, διαστρέμματα, πονοκέφαλοι και ημικρανία. Μπορεί να βοηθήσει σε πονόδοντο και στοματικά έλκη καθώς και για την αντιμετώπιση μυϊκών πόνων. Ηρεμεί τα νεύρα, αυξάνει τη σεξουαλική ορμή και ενισχύει την κοινωνικότητα του ατόμου. Είναι επίσης, διουρητικό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες του ουροποιητικού συστήματος και συστήνεται και σε περιπτώσεις κυστίτιδας και προστατίτιδας.
  Χρήση:
  Καταναλώνεται ως ρόφημα (χτυπάμε στο μπλέντερ πολύ καλά, ένα κουτάλι της σούπας από το ξηρό βότανο (σκόνη) με ένα φλιτζάνι νερό και το πίνουμε αμέσως). Επίσης χρησιμοποιείται ως τοπικό κατάπλασμα αλλά και ως στοματόπλυμα. Δεν ενδείκνυται η χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απαγορεύεται η χρήση του κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού. Αντενδείκνυται για όσους έχουν νόσο του Πάρκινσον. Δεν πρέπει να το παίρνουν όσοι λαμβάνουν φάρμακα για κατάθλιψη ή νευρικότητα, έχουν ηπατικά προβλήματα ή πάσχουν από αλκοολισμό. Η υπερβολική χρήση, μπορεί να προκαλέσει κίτρινο χρωματισμό του δέρματος, της τρίχας και των νυχιών. Δεν πρέπει να λαμβάνεται σε συνδυασμό με οινόπνευμα ή βαρβιτουρικά. Η παρατεταμένη χρήση καθώς και η υπερβολική δοσολογία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά ηπατικά προβλήματα.

  Αγκινάρα:  Περιγραφή:
  Πολυετές λαχανικό σε σχήμα θάμνου, ανήκει στην οικογένεια των συνθέτων (compositae). Καλλιεργείται σε μέρη προφυλαγμένα από το δυνατό ψύχος και χωρίς πολύ υγρασία, τα φύλλα της είναι μεγάλα με βαθιές σχισμές, πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες κατά την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, νιασίνη και C, ασβέστιο και φώσφορο. Εκτός από εξαιρετικό λαχανικό, αποτελεί επίσης και ένα πολύτιμο φάρμακο.
  Θεραπευτικές Ιδιότητες:
  Τα φύλλα της αγκινάρας είναι χολαγωγά, τονωτικά και διουρητικά, τα φύλλα της θεωρείται ότι έχουν ιδιότητες κατά της αρτηριοσκλήρωσης, της χοληστερίνης και της ανεπάρκειας συκωτιού, των ρευματισμών, της πέτρας των νεφρών, του ίκτερου, των διαλειπόντων πυρετών, του τερτατέου πυρετού, κατά της ιδρωπικίας, και είναι επίσης καρδιοτονωτική και καθαριστική του αίματος. Επίσης το μασάζ με νερό από ζεσταμένα φύλλα αγκινάρας βοηθά στην τόνωση των μαλλιών.
  Χρήση: Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική αλλά μπορεί να καταναλωθεί και ως συστατικό σε χυμούς ή ροφήματα.

  Γκρίνγκο Μπιλόμπα:
  Περιγραφή :
  Γυμνόσπερμο, πανάρχαιο φυτό, είναι το μοναδικό επιζών φυτό της τάξης γκινγκοώδη, οικογένεια γκινγκοΐδες. Τα πρώτα γκίγκο εμφανίστηκαν την παλαιοζωική εποχή. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, όμορφο, φυλλοβόλο δέντρο, με πρασινοχρυσαφιά φύλλα μεγάλα και πλατιά. Φτάνει σε ύψος τα 50 μέτρα και ο κορμός του είναι κυλινδρικός, έχοντας διάμετρο μέχρι και 3 μέτρα . Τα φύλλα είναι το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται.
  Θεραπευτικές Ιδιότητες :
  Χαρακτηρίζεται για τις αντιπηκτικές του ιδιότητες, τη δράση του υπέρ της βελτίωσης της περιφερικής κυκλοφορίας και της εγκεφαλικής αγγειακής επάρκειας αλλά και της καλής κυκλοφορίας της γλυκόζης στο αίμα. Άλλες ευεργετικές επιδράσεις που έχουν διαπιστωθεί είναι κατά της εξασθένησης της μνήμης, κατά της κατάθλιψης, κατά των παρενεργειών της χημειοθεραπείας και κατά της μειωμένης λίμπιντο, των ιλίγγων, των κιρσωδών φλεβών, των αιμορροΐδων και των ελκών στα πόδια, έχει αντιαλλεργική δράση σε άσθμα, φλεγμονές και άλλες αλλεργίες και ασφαλώς σαν αντιοξειδωτικό.
  Χρήση:
  Χρησιμοποιείται το εκχύλισμα του πρωτίστως αλλά και ως τσάι μόνο του ή με σε συνδυασμό με άλλα βότανα.

  Τσάι Πράσινο:

  Περιγραφή:
  Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται μετά από αποξήρανση των φύλλων που συλλέγονται από το φυτό Camelia sinensis, και διαφέρει από το τσάι του βουνού, με το οποίο συγχέεται συχνά. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) και τεΐνη (αλκαλοειδές).
  Θεραπευτικές Ιδιότητες:
  Αποτελεί ένα πραγματικό ελιξίριο υγείας και νεανικότητας, αφού μας προσφέρει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία, υποστηρίζει την πέψη, βοηθάει την καρδιά και το κυκλοφορικό, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου, δυναμώνει τα οστά, προστατεύει το σμάλτο των δοντιών, επιβραδύνει τη γήρανση της επιδερμίδας, επιταχύνει τις καύσεις, διευκολύνει το αδυνάτισμα, μειώνει το σωματικό λίπος, αυξάνει την αντοχή.
  Χρήση:
  Οργανοληπτικά το ρόφημα είναι πολύ εύγευστο και αρωματικό, ενώ μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο, με ζάχαρη, μέλι ή και σκέτο.

  Βεβαια πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως κάποια βότανα δεν είναι και τόσο αθωα όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε ,τα οποία θα πρέπει η κατανάλωση τους να γίνετε με πολύ προσοχή και κάτω από καθοδιγιση κάποιου γνώστη. Ένα από αυτά τα βοτανα είναι ο μανδραγοράς για το οποίο έχουν ειπωθεί πόλοι μύθοι και δοξασίες που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Αυτό το βότανο μπορεί να γίνει πολύ τοξικό εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά . Τα φυλά του εάν καταναλωθούν φρέσκα σε μη επιτρεπτή ποσότητα προκαλούν παρεσθισεις που μπορεί να κρατήσουν μέρες. Λέγετε ότι, Σπαρτιάτες πολεμιστές πριν από τη μάχη έτρωγαν φυλά μανδραγορά για να μην φοβούνται τον εχθρό.
  Συνημένες Εικόνες Συνημένες Εικόνες          
  Απάντηση με παράθεση
   

 2. 12-01-10 22:13 #2
  Administrator
  Το avatar του χρήστη Polyneikos

  Εγγραφή
  01-06-2008
  Μηνύματα
  31.501
  Προεπιλογή (ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ)
  (To δευτερο μερος του άρθρου του Flinstone)


  Ο μύθος και η μαγεία

  Στους αρχαίους καιρούς πιστεύονταν ότι ο Μανδραγοράς είχε μαγικές δυνάμεις. Η διχαλωτή ρίζα του παρομοιάζονταν με ανθρώπινο σώμα και πίστευαν ότι είχε δυνάμεις από τα σκοτεινά πνεύματα της γης. Για να ξεριζώσουν το μανδραγόρα έπρεπε να το κάνουν μόνο μεσάνυχτα και μετά από απαραίτητες προσευχές και τελετουργίες. Κάποιος ζωγράφιζε τρεις κύκλους γύρω από το φυτό με ένα μυτερό κλαδί ιτιάς και μετά έδεναν ένα μαύρο σκύλο στο φυτό με ένα σπάγκο. Ανθρώπινα χέρια δεν έπρεπε να έρθουν σε επαφή με το φυτό. Πιστεύονταν πως όταν ο μανδραγόρας έβγαινε από το έδαφος έβγαζε μια στριγκλιά που σκότωνε ή τρέλαινε όποιον δεν είχε προφυλαγμένα τα αυτιά του εκείνη την ώρα. Όταν το φυτό είχε πια αποκοπεί από την γη μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ευεργετικούς σκοπούς. Ακόμα από την εποχή της βίβλου στην Γένεση υπάρχουν αναφορές για την χρήση του Μανδραγόρα σαν αφροδισιακό και σαν βοτάνι για τεκνοποιία. Η Ραχήλ απελπισμένη που δεν έκανε παιδιά με τον Ιακώβ κατέφυγε στον μανδραγόρα για να γεννήσει τον Ιωσήφ. Στο μεσαίωνα το φυτό ονομάζονταν "μήλο του σατανά" και πίστευαν ότι προκαλούσε τρέλα. Πίστευαν ότι κάτω από τα δέντρα που γίνονταν απαγχονισμοί φύτρωνε μανδραγόρας από το σπέρμα των κρεμασμένων. Ο μανδραγόρας ήταν βασικό συστατικό για τα μαντζούνια των μαγισσών της εποχής και το πιο κοινό παράδειγμα της κατάχρησης των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των φυτών από αυτούς που είχαν εμμονές με τις μαγικές και οργιαστικές τελετουργίες με τις οποίες μερικά παραισθησιογόνα ναρκωτικά φυτά είχαν στενά συνδεθεί. Ο μανδραγόρας συνδέθηκε στενά με τον μεσαίωνα και πλήθος προλήψεων και αναφορών σχετικά με τις δυνάμεις του φυτού υπάρχει από εκείνα τα σκοτεινά χρόνια.

  Περιγραφή
  Το γένος του μανδραγόρα περιλαμβάνει φυτά πολυετή ενδημικά της Μεσογείου και των Ιμαλαΐων. Το πιο γνωστό είδος είναι το Mandragora officinalis. Ο μανδραγόρας έχει μια μακριά καφέ ρίζα σαν παντζάρι που μπορεί να φτάσει σε βάθος ένα μέτρο. Η ρίζα είναι μερικές φορές μονή και μερικές φορές διακλαδώνεται σε δύο ή τρεις βραχίονες. Ακριβώς από την κορυφή της ρίζας εμφανίζονται μερικά σκουροπράσινα φύλλα που αρχικά είναι όρθια αλλά όταν φτάσουν στο κανονικό τους μέγεθος ( 30 εκατοστά μήκος και 10 εκατοστά πλάτος) απλώνονται προς τα έξω και προς τα κάτω. Είναι μυτερά στις άκρες και έχουν μια δυσάρεστη οσμή. Μέσα από τα φύλλα ξεπετάγονται τα άνθη του φυτού το καθένα από ξεχωριστό μίσχο μεγέθους 8- 10 εκατοστών . Στο σχήμα και στο μέγεθος μοιάζουν λιγάκι με τα άνθη της πρίμουλας και έχουν υπόλευκο χρώμα και αρκετές φορές με μοβ παραλλαγές. Τα άνθη παράγουν ένα σφαιρικό λείο καρπό σαν μικρό μήλο που γίνεται κίτρινος όταν ωριμάσει. Η σάρκα του καρπού είναι γεμάτη και έχει ένα δυνατό άρωμα σαν του μήλου.

  Οι πραγματικές ιδιότητες
  Σήμερα, η σύγχρονη επιστήμη έχει αποφανθεί ότι οι ρίζες του μανδραγόρα περιέχονται στην κατηγορία των αναλγητικών όπως η μπελαντόνα και η τα φύλλα της κόκας. Δύο από τα ενεργά χημικά συστατικά του μανδραγόρα είναι η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη δύο ισχυρά κατευναστικά. Ο μανδραγόρας έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε μανδραγορίνη, ένα ισχυρό υπνωτικό και ναρκωτικό. Είναι έτσι εύκολο να καταλάβουμε γιατί αποδίδονται στο φυτό αφροδισιακές ιδιότητες όπως και επίσης ο κίνδυνος να προκαλέσει τρέλα η και θάνατο. Είναι επίσης εμετικό και καθαρτικό προξενώντας συστολές στο στομάχι. Ίσως και αυτός να είναι ο λόγος που είχε συνδεθεί αρχικά με την τεκνοποιία. Αλλά σε κάθε περίπτωση η απευθείας λήψη της ρίζας δεν συνιστάται. Τα αποτελέσματα από την χρήση του μανδραγόρα είναι είναι εξαιρετικά απρόβλεπτα και πολύ τοξικά.


  Εφέδρα:

  Περιγραφή και προέλευση

  Γνωστή και σαν Ma Huang, η Εφέδρα (Ephedra sinica) είναι μέλος της βοτανικής οικογένειας των Εφεδροειδών. Το φυτό είναι ένας θάμνος που φυτρώνει στις έρημες περιοχές τις Κίνας και της Ανατολικής Ασίας. Χρησιμοποιείται σαν βοτανικό φυτό στην Κίνα εδώ και 4000 χρόνια για να θεραπεύσει συμπτώματα άσθματος και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Παραλλαγές του φυτού φυτρώνουν επίσης στην Ευρώπη, την Ινδία, την Αυστραλία και το Αφγανιστάν. Η αμερικανική εφέδρα (Ephedra nevadensis) είναι ενδημική στις νοτιοδυτικές Η.Π.Α. Χρησιμοποιήθηκε σαν τσάι από τους πρώτους αποίκους και ήταν γνωστή σαν το "τσάι των Μορμόνων" ή "τσάι της Ερήμου". Χρησιμοποιήθηκε επίσης και για να θεραπεύει πονοκεφάλους, πυρετό, κρυολόγημα και αλλεργικό συνάχι. Σήμερα, συστατικά που προέρχονται από αυτό το φυτό βρίσκονται συνήθως σε πολλά παρασκευάσματα καταπολέμησης του κρυολογήματος και των αλλεργιών. Αν και τα χημικά συστατικά στην αμερικανική εφέδρα περιέχονται σε μικρότερες αναλογίες, χρησιμοποιείται κι αυτή φαρμακευτικά και λέγεται ότι έχει λιγότερες παρενέργειες.

  Αμερικανική έφεδρα:
  (Ephedra nevadensis)

  Δείγματα καμένης Εφέδρας βρέθηκαν σε ένα νεολιθικό τάφο στη Μέση Ανατολή. Αυτό σημαίνει ότι το φυτό χρησιμοποιούταν φαρμακευτικά τουλάχιστο πριν 60,000 χρόνια. Πιστεύεται ότι οι ρίζες του φυτού έχουν αντίθετα αποτελέσματα με τα κλαδιά του αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί. Οι αρχαίοι ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τη δύσκολη εμμηνόρροια και σαν κατάπλασμα για την σύφιλη. Το χρησιμοποιούσαν επίσης και σαν ναρκωτικό στις τελετές του κυνηγιού. Το κάρβουνο από το ξύλο του έφτιαχνε μια τέλεια βαφή για τατουάζ.

  Ιδιότητες
  Η εφέδρα περιέχει δύο αλκαλοειδή την εφεδρίνη και την ψευδοεφεδρίνη. Η εφεδρίνη το κύριο συστατικό, είναι ένας βρογχοδιαστολέας και διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Έχει ισχυρές αντισπασμωδικές ιδιότητες, ενεργώντας μέσα από τις διόδους του αέρα, ανακουφίζοντας το πρήξιμο στον βλεννογόνο υμένα. Η ψευδοεφεδρίνη είναι μια ρινική αποσυμφορητική ουσία και έχει λιγότερα διεγερτικά αποτελέσματα στην καρδία και στην πίεση του αίματος. Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν αυτά τα αλκαλοειδή για να θεραπεύσουν το βρογχικό άσθμα, την βρογχίτιδα, το εμφύσημα, τον επίμονο βήχα, τα αγκομαχητά και την αναπνευστική ανεπάρκεια.. Η εφέδρα μπορεί να ρίξει τον πυρετό στο σώμα και να καθαρίσει τα βουλωμένα ρινικά κοιλώματα. Τα αλκαλοειδή είναι επίσης αποτελεσματικά σε δερματικές αλλεργίες, στους ρευματισμούς και στην χαμηλή πίεση του αίματος.

  Εξ αιτίας της επιστημονικά αποδεδειγμένης δράσης της στο αναπνευστικό σύστημα είναι γνωστό ότι η εφέδρα έχει σώσει πολλές ζωές. Αν και δεν θεραπεύει το άσθμα ωστόσο είναι αρκετά αποτελεσματική στα συμπτώματά του και κάνει τους ασθενείς να υποφέρουν λιγότερο.

  Εξαιτίας της επίδρασης που έχει στο νευρικό σύστημα η εφέδρα μπορεί να βρεθεί και σε μερικά δημοφιλή προϊόντα αδυνατίσματος ή "ενέργειας". Στις δίαιτες η εφέδρα μειώνει την όρεξη και επιδρά στον θυρεοειδή αδένα ο οποίος επηρεάζει τον μεταβολισμό. Πρόσφατα η εφέδρα έγινε αντικείμενο επιστημονικής έρευνας για την παχυσαρκία εξ αιτίας των θερμογενικών αποτελεσμάτων καψίματος του λίπους που επιφέρει η χρήση της.

  Η εφέδρα μπορεί επίσης να βρεθεί και σε προϊόντα "ενέργειας", τα οποία δίνονται σε αθλητές για να έχουν περισσότερη ενέργεια χωρίς να εξαντλούν τα σωματικά τους αποθέματα.

  Παρενέργειες
  Ωστόσο η χρήση της εφέδρας και των παραγόμενων από αυτήν αλκαλοειδών δεν πρέπει να παρακάμπτει τις οδηγίες που υπάρχουν στις ετικέτες των διαφόρων βιομηχανικών σκευασμάτων που την περιέχουν. Παρενέργειες που μπορεί να δημιουργηθούν από την χρήση της είναι, γενική ατονία, απώλεια νευρικών αντιδράσεων, υψηλή πίεση του αίματος, καρδιακή αρρυθμία, και άλλες καρδιακές παθήσεις μέχρι και θάνατος. Φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες και λεχώνες. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που έχουν υψηλή καρδιακή πίεση ή γλαύκωμα.

  Ισχυρό διεγερτικό
  Ωστόσο η κακή φήμη της εφέδρας οφείλεται κυρίως στο κύριο συστατικό της την εφεδρίνη, και την χρήση της.

  Η εφεδρίνη θεωρείται ισχυρό αναβολικό και είναι απαγορευμένη η χρήση της ουσίας αυτής σε αθλητικά γεγονότα που έχουν επίσημο ή ημιεπίσημο χαρακτήρα.

  Επίσης η υπερβολική χρήση εφεδρίνης σε συνδυασμό με άλλα διεγερτικά όπως η καφεΐνη ή ακόμα χειρότερα η μεθαμφεταμίνη, μπορεί να επιφέρει καρδιακές παρενέργειες και θάνατο. Είναι γνωστό ότι πολλά εξαρτημένα σε ουσίες άτομα χρησιμοποιούν τέτοια παρασκευάσματα. Τα περίφημα χάπια τύπου "έκσταση" σε έναν από τους πολλούς συνδυασμούς τους έχουν στο περιεχόμενό τους εφεδρίνη.
  Απάντηση με παράθεση
   

 3. 12-01-10 22:19 #3
  Banned
  Εγγραφή
  08-09-2009
  Μηνύματα
  1.803
  Προεπιλογή
  Μπράβο Flinstone. Το πες και το έκανες, πάω να το ξεκοκαλίσω.
  Απάντηση με παράθεση
   

 4. 12-01-10 22:22 #4
  Administrator
  Το avatar του χρήστη Polyneikos

  Εγγραφή
  01-06-2008
  Μηνύματα
  31.501
  Προεπιλογή
  Σπύρο ευχαριστούμε για το άρθρο !!Η αλήθεια είναι ότι ενω σαν λαος έχουμε παραδοση στα βοτανα και στην χρήση τους,οι νεες γενιες τείνουμε να τα ξεχασουμε και αγνοουμε τις ευεργετικες τους δράσεις !
  Απάντηση με παράθεση
   

 5. 12-01-10 22:27 #5
  Το avatar του χρήστη AGGELOS.K

  Εγγραφή
  20-11-2009
  Περ.
  azerbaijan
  Μηνύματα
  650
  Προεπιλογή
  Βότανα μεγάλη και εξαιρετική η δράση τους όπως και η αναφορά τους μπράβο σας παιδια για την καλή δουλειά
  Απάντηση με παράθεση
   

 6. 12-01-10 22:47 #6
  Προεπιλογή
  πολυ ωραιο αρθρο σπυρο βλεπω εισαι ψαγμενος.περιμενουμε και αλλα απο σενα.
  Απάντηση με παράθεση
   

 7. 12-01-10 22:48 #7
  Moderator
  Το avatar του χρήστη TRIANTAFYLLOU

  Εγγραφή
  28-11-2007
  Περ.
  ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ
  Μηνύματα
  22.827
  Προεπιλογή
  μπραβο στο σπύρο πολυ καλό και χρήσιμο άρθρο απο τα πιο χρήσιμα πιστεύω γιατι μας δείχνει ότι η φυση εχει προβλέψει για τα πάντα και τα έχει όλα αρκεί να ξερουμε την ορθή χρήση του καθενός βοτανου και πραγματικα κατατοπιστικό το άρθρο
  Ηλιας Τριανταφυλλου
  Απάντηση με παράθεση
   

 8. 13-01-10 00:02 #8
  Bodybuilding.gr
  Το avatar του χρήστη Muscleboss

  Εγγραφή
  06-04-2005
  Περ.
  All over the World
  Μηνύματα
  10.111
  Προεπιλογή
  Συγχαρητήρια Σπύρο!!! περιμένουμε κι άλλα!

  Δεν ήξερα οτι γίνεται και οφθαλμόλουτρο με βότανα... συνήθως αυή τη λέξη τη είχα συνδυάσει με θεάματα

  ΜΒ
  Παναγιώτης Βίτσας


  Παρακαλώ μη στέλνετε προσωπικά μηνύματα σχετικά με διατροφικές και προπονητικές συμβουλές. Δεν έχω τη δυνατότητα απάντησης. Ευχαριστώ.
  Απάντηση με παράθεση
   

 9. 13-01-10 00:08 #9
  Retired Μod
  Το avatar του χρήστη KATERINI 144

  Εγγραφή
  03-11-2007
  Περ.
  κατερινη
  Μηνύματα
  13.078
  Προεπιλογή
  πολύ κάλο και παρα πολύ χρήσιμο, ευχαριστούμε
  Απάντηση με παράθεση
   

 10. 13-01-10 02:36 #10
  Retired Admin
  Το avatar του χρήστη NASSER

  Εγγραφή
  24-05-2008
  Περ.
  Planet Earth
  Μηνύματα
  13.453
  Προεπιλογή
  Πολυ καλο αρθρο
  Σπυρο αν θες πες μας ποια βοτανα συστηνεις ειδικα σε καποιον που ασχολειται με το αθλημα και γενικα με τον αθλητισμο. Εγω τα βρισκω ολα χρησημα και πολλα απο αυτα τα χρησημοποιω.

  Το καθενα εχει διαφορετικη χρηση και μαλλον δεν εχουμε εικονα ολων των βοτανων.

  Ειμαι σιγουρος πως οι περισσοτεροι κολησαν στην εφεδρα
  Nasser Ammari
  Απάντηση με παράθεση
   

 11. 13-01-10 03:28 #11
  Το avatar του χρήστη gj

  Εγγραφή
  19-11-2008
  Περ.
  sto planiti "xapi"
  Μηνύματα
  925
  Προεπιλογή
  Burn your muscles not your soul...
  Απάντηση με παράθεση
   

 12. 13-01-10 11:05 #12
  Προεπιλογή
  Σε ευχαριστούμε flinstone.
  Νους υγιής εν σώματι υγιή
  Απάντηση με παράθεση
   

 13. 13-01-10 11:09 #13
  Προεπιλογή
  Μπράβο flinstone πολύ καλο αρθρο και πολύ κατατοπιστικο,σε ευχαριστουμε πολύ!!!!
  Απάντηση με παράθεση
   

 14. 13-01-10 12:54 #14
  Προεπιλογή
  Bravo Flinstone πολύ καλό το άρθρο
  Απάντηση με παράθεση
   

 15. 13-01-10 13:16 #15
  Master of Pain
  Το avatar του χρήστη GEORGEXX1

  Εγγραφή
  01-12-2009
  Μηνύματα
  2.469
  Προεπιλογή
  παρα πολυ καλη δουλεια.
  ειναι καιρος να στραφουμε σε πιο φυσικες
  πηγες.
  Απάντηση με παράθεση
   

Σελίδα 1 από 4 123 ... ΤελευταίαΤελευταία