Μίστερ Ελλάς 1957 - Ένας αγώνας που δεν ολοκληρώθηκε! Εκτύπωση

Συντάκτης: Polyneikos

Εμφανίσεις: 656


Μίστερ Ελλάς 1957 - Ένας αγώνας που δεν ολοκληρώθηκε!
Ο πρώτος αγώνας bodybuilding στην Ελλάδα!Τον Νοέμβριο του 1957 η εφημερίδα "Αθλητική Ηχώ" από κοινού και σε συνεργασία με τον γνωστό κονφερασιέ της εποχής Όμηρο Αθηναίο συνδιοργάνωσαν και παρουσίασαν το Μίστερ Ελλάς 1957 ως το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγιναν αγώνες σωματικής διάπλασης που για το ευρύ κοινό σίγουρα ήταν - αν όχι ασυνήθιστο- κάτι πρωτοποριακό !

 

MISTER ΕΛΛΑΣ 1957

 

Όμηρος Αθηναίος

 

ΑΘΗΝΑΟΣ


Χρονολογικά είναι ο πρώτος αγώνας σωματικής διάπλασης στην Ελλάδα - θα είχε την μορφή διαγωνισμού - και θα είχε διάρκεια 2 μηνών καθώς οι συμμετέχοντες αθλητές ξεπέρασαν τους 160!
Η ανάδειξη του νικητή δεν είχε κριτές αλλά γινόταν απο τους θεατές, οι οποίοι ψήφιζαν μέσω χειροκροτήματος ώστε να προχωρήσουν οι αθλητές στην επόμενη φάση.
Ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου στο θέατρο "Κoτοπούλη" (νυν Rex) και το γεγονός δεν άφησε αδιάφορο και τις εμπορικές επιχειρήσεις που προσέφεραν στους αθλητές δώρα αξίας 110.000 δραχμών, πόσο διόλου ευκαταφρόνητο για την εποχή!

4

Πέρα όμως από τους ενθουσιώδεις υποστηρικτές, υπήρχαν και ενάντιοι της διοργάνωσης.
Ο Δημήτρης Ψαθάς δημοσιογράφος στις εφημερίδες "Νέα" & "Βήμα" - συγγραφέας ήταν ιδιαίτερα πολέμιος έναντι σε αυτό το γεγονός και αρθρογραφούσε με αρνητικές κριτικές για αυτό το εγχείρημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι νεαροί διαγωνιζόμενοι είχαν παρασυρθεί μιας και η συντηρητική κοινωνία της εποχής, είχε συνδυάσει την σύγκριση σωμάτων ως γυναικεία αποκλειστικότητα, κάτι που θεωρούταν καλλιστεία.
Ο αγώνας έμεινε στα χρονικά με την ιδιαιτερότητα ότι δεν ολοκληρώθηκε και δεν ανέδειξε νικητή διότι παρενέβησαν οι Αρχές και τον διέκοψαν στα τέλη του Νοεμβρίου μετά από συνεχείς καταγγελίες.

Bίντεο με πληροφορίες και φωτογραφίες από το Mr Ελλάς 1957Το βίντεο επιμελήθηκε ο Γιώργος Μποτίνης, αθλητής που διαγωνίστηκε και κατετάχθη 5ος στο Mr Αθήνα 1966 και οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο "Οι Πρωτοπόροι" και το site  "Η Ιστορία των Δυναμικών Αθλημάτων", του Γιώργου Μποτίνη

Σχολιασμός Άρθρου στο Forum