Γιάννης Μάγκος - Συνέντευξη Φεβρουάριος 2023 Εκτύπωση

Συντάκτης: Polyneikos

Εμφανίσεις: 389

Γιάννης Μάγκος – Η ζωή μετά τους αγώνες μέχρι την μεταμόσχευση!

Μάγκος 2023

Για τον Γιάννη Μάγκο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις:
Ο πρωταθλητής από την Ρόδο άφησε το στίγμα του από την πρώτη φορά που αγωνίστηκε το 2004 έως και το 2017 που έβαλε τίτλους τέλους στην αγωνιστική του καριέρα!
Το 2017 έως και το 2023 που διανύουμε ακολούθησε μια περίοδο για τον Γιάννη που είχε αρκετές καταστάσεις να διαχειριστεί, ως αθλητής που έχει αποσυρθεί και να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα αλλά και ως άνθρωπος καθώς προέκυψαν διάφορα.Θα θέλαμε να ξετυλίξουμε τα γεγονότα καθώς είναι μια ιστορία που έχει να δείξει και μια άλλη πλευρά, πλην των αγώνων και των διακρίσεων!

5

BB.GR: Γιάννη καλησπέρα. Είναι χαρά μας να σε έχουμε κοντά μας!


Καλησπέρα σας ! Φυσικά σας ευχαριστώ για μια ακόμα φορά γιατί από το 2004 μέχρι σήμερα έχουμε κάνει πολλές συνεντεύξεις!

BB.GR: Θέλουμε πολλά να σε ρωτήσουμε και δεν ξέρω αν πρέπει να αρχίσουμε αντίστροφα! Το καλοκαίρι του 2022 προχώρησες σε μεταμόσχευση νεφρού.
Έχεις μπει - μετά από τα ιατρικά πρωτόκολλα που ακολουθούν μιας τέτοιας επέμβασης - σε μια κανονικότητα;

Λοιπόν .....Όλα καλά -δόξα τον Θεό- έχω μπει πλέον στην καθημερινότητα μου χωρίς έχω αλλάξει πολλά πράγματα στην ζωή μου όχι όμως ότι συνεχίζω ότι ακριβώς έκανα.
Δηλαδή έχω ρίξει τα κιλά μου οπότε τώρα είμαι γύρω στα 94-96 κιλά , πιο φυσιολογικά, γυμνάζομαι 4 φορές την εβδομάδα με πρόγραμμα καθαρά για pumping δηλαδή πολύ ελαφριά κ με περισσότερες επαναλήψεις . Eπίσης έχω κάποιες ασκήσεις που δεν χρησιμοποιώ πια όπως squat, άρσεις, leg curl , leg press, κωπηλατική με μπάρα κ βασικά ασκήσεις που δίνεις μεγάλη πίεση στο κοιλιακό μέρος.
Παρεμπιπτόντως κοιλιακούς μπορώ να κάνω ελεγχόμενα! (γέλιο)
Στο ιατρικό κομμάτι κάνω 1 φορά το μήνα προς το παρόν εξετάσεις στην Μεταμοσχευτική στο Λαϊκό Νοσοκομείο και κάποια στιγμή γίνεται ανά 3 μήνες, εφ΄ όρου ζωής....
Όπως και είναι κ πολλά τα φάρμακα που παίρνω για να «κρατηθεί» το μόσχευμα που και αυτά είναι εφ όρου ζωής αλλά όλα αυτά δεν είναι κάτι  καθώς ζεις απολύτως φυσιολογικά κ απολύτως λειτουργικά.

3

BB.GR: Γιάννη όταν ενημερωθήκαμε για την περιπέτειά σου αιφνιδιαστήκαμε! Κάνοντας ένα «throwback» και έχεις κάνει την ενδοσκόπησή σου, υπήρχαν κάποια σημάδια επιβάρυνσης από τότε που αγωνιζόσουν (και πιθανόν δεν τα είχες εντοπίσει) ή εκδηλώθηκαν όλα μετά τους αγώνες που είχες ηρεμήσει από τις έντονες προετοιμασίες;


Απ' ότι θυμάμαι το 2014 που είχα κάνει εξετάσεις η κρεατινίνη μου ήταν στο 1,5 δηλαδή 0,1-2 μονάδες πάνω γεγονός στο οποίο δεν έδωσα και τόσο σημασία. Μετά κατά καιρούς που έκανα εξετάσεις έπεσε οπότε δεν φαινόταν κάτι σοβαρό.
Η αλήθεια ήταν πως ήμουν τόσο αφοσιωμένος (εσείς γνωρίζεις καλά) και το μόνο που έβλεπα ήταν αγώνες και ο στόχος της ΙFBB Pro Card.
Όταν το 2017 ανακοίνωσα ότι σταματάω δεν είχα κάποια πρόβλημα
Το 2018 Νοεμβρίου κάνω εξετάσεις κ διαγνώστηκα με Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σταδίου 2 (5 είναι τα στάδια)


BB.GR: Πως φτάνουμε λοιπόν από το αρχικό σημείο της διάγνωσης, μέχρι το σημείο για ανάγκη μεταμόσχευσης; Νομίζω πέρασε κάποιος χρόνος. Υπήρχαν ενδιάμεσα στάδια;

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι κάτι που όταν ξεκινήσει φτάνει μέχρι το τέλος δηλαδή στην αιμοκάθαρση. Το πότε όμως είναι άγνωστο
Εμένα σε 4 χρόνια έφτασε η στιγμή αυτή.
Ένα χρόνο πριν μου είπαν οι γιατροί καλό θα ήταν να βρείς αν έχεις κάποιον να γίνει δότης γιατί η κατάσταση προχωράει..
Τώρα κάποιες σοβαρές παρενέργειες δεν είχα εκτός από το τέλος που ο αιματοκρίτης έφτασε 32 κ κάποια οιδήματα στα πόδια
Αλλά μέχρι 3 μέρες από το χειρουργείο έκανα προπόνηση κανονικά!

BB.GR: Τελικά όπως έχεις αναφέρει, δότης νεφρού ήταν η σύζυγός σου, Σταυρούλα Γκασιάμη!
Αυτό και αν δεν ήταν μια ιδιαίτερη συγκυρία: Αξιοθαύμαστο καταρχήν και κάτι που τιμά στην Σταυρούλα αλλά και ιδιαίτερη τύχη για σένα!

Τι να πω τώρα γι΄ αυτό .....
Μόλις το άκουσε μου είπε μην φοβάσαι εγώ θα σου δώσω πες τι πρέπει να κάνω!!
Φυσικά μόλις το άκουσα δεν πίστευα ούτε κ εγώ σ' αυτήν τη δύναμη ψυχής!
Έτσι πήγαμε στο Λαϊκό που μας καθοδήγησαν, κάναμε το τεστ συμβατικότητας και είμαστε συμβατοί με 3 κοινά αντιγόνα.
Αφού η γιατρός μας ρώτησε : «Μήπως είστε αδέλφια ;»
Αυτό μόνο θαύμα είναι γιατί δεν πιστεύω στην τύχη

BB.GR: Γιάννη επειδή είχες μάθει να δουλεύεις στα «κόκκινα» σίγουρα κάποια πράγματα απαιτούσαν προσαρμογή. Αρχικά στην διατροφή, στο σωματικό βάρος και γενικότερα στην καθημερινότητά σου.
Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι η προπόνηση, η διατροφή και ο αθλητικός τρόπος ζωής για σένα είναι στάση ζωής. Τί έχει αλλάξει σε αυτόν τον τομέα, τι προσαρμογές έχεις κάνει;

Σ' αυτόν το τομέα όπως στην διατροφή δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα απλά η λήψη πρωτεΐνης είναι φυσιολογική στο 0,8-1,2 ανά σωματικό κιλό
Στην προπόνηση όπως προανέφερα πολύ light : 15-20 επαναλήψεις με 30-40" διαλείμματα κ αεροβική 30-40 λεπτά 5-6 φορές την εβδομάδα ενώ με βάρη 4 προπονήσεις
Διατροφή ξεκίνησα από την 3η μέρα του χειρουργείου.
Προπόνηση μετά από 2 εβδομάδες με λάστιχα για 60 μέρες κ επειδή έκατσα 53 μέρες στο νοσοκομείο γυμναζόμουν κανονικά στο δωμάτιο μέσα και μετά στον διάδρομο του νοσοκομείου έκανα 40 λεπτά , Πάνω-κάτω πάνω-κάτω! (γέλια)
Είναι τρόπος ζωής δεν αλλάζει αυτό απλά πρέπει να ξέρεις να προσαρμόζεσαι σε όλα τα δεδομένα.

2

BB.GR: Τέλος καλά όλα καλά λοιπόν , έχεις μπει στην σειρά σου! Πάμε σε άλλη συζήτηση: Έντονη η δραστηριότητά σου στα social medias με έμφαση στο αγωνιστικό κομμάτι, παρακολουθείς τις εξελίξεις, σχολιάζεις , συμμετέχεις.
Παράλληλα παρουσιάζεις αθλητές που έχεις υπό την καθοδήγησή σου. Έχεις προσαρμοστεί σε αυτή την ιδιότητα, του να προετοιμάζεις άλλους αθλητές αντί να ετοιμάζεσαι ο ίδιος;

Ναι όντως το bodybuilding είναι κάτι που κυλάει βαθειά μέσα μου οπότε συμμετέχω κανονικά.
Ναι, ετοιμάζω αθλητές και Θα σας πω κάτι ότι δεν το κάνω για λεφτά ή για να ακουστώ το κάνω μόνο κ μόνο από αγάπη γιατί το να ετοιμάζω αθλητές είναι σαν να ετοιμάζομαι εγώ και αυτό μου καλύπτει ένα κομμάτι που πάντα θα μένει ανοιχτό μέσα μου!
Όσοι έχουν ετοιμαστεί μαζί μου γνωρίζουν καλά ότι το ζω και είναι χαρά μου να μου πει κάποιος να τον ετοιμάσω

BB.GR: Ανακοίνωσες πρόσφατα την ίδρυση Α.Σ. Σωματικής Διάπλασης «Ο Ταξιάρχης», ο οποίος εντάχθηκε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης (Π.Ο.Σ.Δ.) .
Μια νέα πρόκληση για σένα ; Θα το συνδυάσεις με κάποιον προσωπικό σου χώρο;

Ναι έκανα τον ΑΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗ και ο σκοπός μου είναι να ετοιμάσω το δικό μας χώρο με την Σταυρούλα που εκεί θα μπορεί να έρχεται μια γυναίκα που απλά θέλει να χάσει κιλά μέχρι κάποιον που θέλει να ετοιμαστεί για αγώνες .
Θα είναι κάτι διαφορετικό από τα γυμναστήρια που υπάρχουν στην Ρόδο

BB.GR: Έχεις αθλητές που ετοιμάζεις ενόψει της τρέχουσας αγωνιστικής season;
Αν ναι, που θα αγωνιστούν;

Ναι, έχω τον Φώτη Χατζηγεωργίου που πολλοί γνωρίζουν ότι θα αγωνιστεί στο
Πανελλήνιο Kύπελλο της ΠΟΣΔ τον Απρίλιο κ στο Πανευρωπαϊκό τον Μάιο στη Ισπανία
Επίσης έναν άλλο αθλητή από την Μυτιλήνη τον Γιώργο Αλλογδέλη που θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στο Βournazos Classic

BB.GR: Την περίοδο που διανύουμε, βλέπουμε έντονη αγωνιστική δραστηριότητα από την Π.Ο.Σ.Δ. στην Ελλάδα, με την διοργάνωση πολλών αγώνων – grand prix.
Έχει αλλάξει ο χάρτης θεωρείς στο άθλημα, στο εγχώριο έδαφος;

Λοιπόν όλοι ξέρουν ότι ήμουν αντιδραστικός στο θέμα ότι έβλεπα το εγχώριο bodybuilding να πεθαίνει
Αλλά σε πολλές συζητήσεις με τον Τάσο Κολιγκιώνη μου έλεγε τα μελλοντικά σχέδια και του είχα πει ότι τον πρώτο αγώνα bodybuilding που θα δω στην Ελλάδα θα είμαι ο πρώτος που θα τον στηρίξω
Και όντως ότι μου είπε το έκανε και όχι μόνο: Αν η τράπουλα έχει 4 άσους ο Τάσος έχει 14 και θα δούμε πολλές εκπλήξεις !

6

BB.GR: Αγώνες αρκετοί, επιλογές πολλές, για όλες τις κατηγορίες για γυναίκες και άντρες .
Παρόλα αυτά οι αθλητές που μας απασχολούν με την αγωνιστική τους δράση είναι συγκεκριμένοι μιλώντας πάντα για αυτούς που κάνουν συχνές παρουσίες.
Υπάρχει περιθώριο και το έδαφος για την άνθηση ξανά του αγωνιστικού bodybuilding; Υπάρχει «η δίψα» θεωρείς στις νεότερες γενιές;

Λοιπόν εγώ πιστεύω αλλά και βλέπω ότι πλέον το ενδιαφέρον για αγώνες είναι μετά από χρόνια στην φάση που πάει να εκτοξευτεί.
Βλέπω καινούργιους αθλητές να θέλουν να αγωνιστούν να ψάχνονται για αγώνες προπονητές κτλ. Η ΠΟΣΔ όπως κ μετά το Οδύσσεια έχει ανοίξει το δρόμο για καινούργιους στόχους και είμαι σίγουρος ότι θα ξαναδούμε να γεμίζουν οι κατηγορίες bodybuilding
Τώρα όσο για τους αθλητές που απασχολούν τα social το μόνο σίγουρο είναι ότι τα Instagram, Τik-Τok, Facebook δεν σε κάνουν πρωταθλητή ούτε καλό αθλητή , αυτά γίνονται επί σκηνής.
Υπάρχουν αθλητές που δεν ανεβάζουν τίποτα και δεν ασχολούνται και όταν ανέβουν στην σκηνή παίρνουν αυτό που πρέπει.

BB.GR: Αν ξεκινούσες τώρα, ποια βήματα θα έκανες ώστε να εξελιχθείς;
Ειδάλλως τι θα συμβούλευες σε αθλητές που επιδιώκουν αγωνιστική εξέλιξη;

Αν θα ξεκινούσα τώρα πραγματικά είναι κάτι που δεν μπορώ να το σκεφτώ και δεν μπορώ να δώσω καθαρή απάντηση γιατί νιώθω την δίψα που είχα βλέπω όμως και το «μετά» και μου είναι δύσκολο γιατί μέσα μου υπάρχει το hardcore!
Πάντως για τα καινούρια παιδιά θα συμβούλευα πρώτα να βάζουν στόχο και προγραμματισμό στο τι θέλουν ακριβώς . Μετά να βρούνε κάποιον προπονητή με εμπειρία που να μπορεί να τους καθοδηγήσει σωστά μέχρι το τέλος να είναι δίπλα τους γιατί προπονητής δεν είναι να δίνω διατροφές και να σου λέω τι ουσίες να χρησιμοποιείς.
Είναι να μπορεί να ανταπεξέλθει στα αθλητικά αλλά και ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας αθλητής σε όλη την προετοιμασία.
Και το βασικότερο: Να τους έχει υγιείς μετά την σκηνή.

7

BB.GR: Γιάννη όλα αυτά σε έχουν φτάσει σε μια γενικότερη αναθεώρηση; Θα έκανες κάποια πράγματα διαφορετικά;

Αυτό που μόνο θα άλλαζα ήταν να μην έχω τόσο πάθος και εθισμό με τους αγώνες οπότε να έδινα χρόνο στο σώμα μου να αναρρώνει κ όχι να το έχω μόνιμα για 14 χρόνια «στα κόκκινα».
Ξέρεις πριν μπω στο χειρουργείο με ρώτησαν «Το μετάνιωσες;»
Τους κοίταξα κ αι είπα «Όχι, το έκανα, το έζησα στο απόλυτο οπότε δεν μπορώ να μετανιώσω για κάτι που εγώ επέλεξα και ήξερα ότι μπορούσε να μου συμβούν πολλά»
Λάθη όσα θες μετά όμως περνάς από το ταμείο

BB.GR:  Γιάννη κάτι για το τέλος; Ποιοι οι στόχοι σου για το επόμενο διάστημα;

Ο στόχος μου όπως είπα είναι να κάνω τον δικό μου χώρο με την γυναίκα μου
και να είμαι εδώ για να βοηθήσω όσους θέλουν.
Τώρα το μήνυμα που θα δώσω είναι ένα :
Το bodybuilding είναι ένα ιδιαίτερο άθλημα όμως ποτέ μην σταματάτε να θυμάστε ότι υπάρχει ζωή μετά από αυτό με ημερομηνία λήξης που την βάζεις εσύ ή ακόμα χειρότερα στην βάζει εκείνο.
Οπότε μην ταυτίζετε το άθλημα με τον χαρακτήρα σας και την ζωή στην κοινωνία γιατί τα μπράτσα δεν μας κάνουν τίποτα παραπάνω από του υπόλοιπους ανθρώπους.
Για αυτό πρόσεχε πως συμπεριφέρεσαι σ' αυτούς που συναντάς όταν ανεβαίνεις γιατί θα τους ξανασυναντήσεις όταν κατεβαίνεις!

BB.GR: Κάτι για τον Επίλογο: Τι θα ήθελες να αναφέρεις σε όσους διαβάσουν αυτή την συνέντευξη; Ένα μήνυμα;

Υ.Γ Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι για άλλη μια φορά σας εύχομαι καλή συνέχεια σε όλο το έργο αυτό που κάνετε στο χώρο του bodybuilding

Με εκτίμηση, Γιάννης Μάγκος , Φεβρουάριος 2023

 

4