Bodybuilding e-Shop

Βιοχημεία και Κυτταρική Λειτουργία Αναβάθμισης Εκτύπωση

Συντάκτης: Αλέξανδρος Αλεξίου

Εμφανίσεις: 247

Βιοχημεία και Κυτταρική Λειτουργία Αναβάθμισης

Ένας από τους κύριους μηχανισμούς του σώματος που ευθύνεται για την ρύθμιση της ομοιόστασης είναι η οξεοβασική ισορροπία .

Ορισμός :  Είναι η ισορροπία οξέων βάσεων (acid base balance) και χαρακτηρίζεται από την διατήρηση σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος σε ένα σώμα,  σε ό, τι αφορά το PH και επιταχύνεται μέσω ρυθμιστικών συστημάτων τα οποία διατηρούν αυτή την ισορροπία σε περιπτώσεις διαταραχής της από εξωτερικούς παράγοντες.

 68f54ebd83ffebd11f28e2005c7e8b2c XL

Τα προϊόντα του μεταβολισμού είναι οξέα τα οποία πρέπει να εξουδετερώνονται για να διατηρηθεί η ισορροπία του PH.

Τα όργανα που εμπλέκονται στο μηχανισμό ρύθμισης είναι οι πνεύμονες και οι νεφροί.

Οι πνεύμονες αποβάλλουν τα οξέα με την εκπνοή σε μορφή διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι νεφροί εκκρίνουν οξέα στα ούρα και ρυθμίζουν τη συγκέντρωση του διττανθρακικού.  Οι τιμές του PH του αίματος κυμαίνονται από 7,35 έως 7,45. 

Η  διαταραχή της οξεοβασικής ισορροπίας που επηρεάζει την αναπνοή ονομάζεται αναπνευστική οξέωση  (χαμηλό PH) ενώ το υψηλό PH οδηγεί σε αναπνευστική αλκάλωση. Κάποιες περιπτώσεις μεταβολικής οξέωσης ή αλκάλωσης οφείλονται σε διαταραχές των ηλεκτρολυτών καθώς και σε ασθένειες όπως ο διαβήτης. Η απώλεια Καλίου μπορεί να ευθύνεται για την αλκάλωση στο αίμα.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να υπάρχει ένας βιοχημικός έλεγχος ηλεκτρολυτών κάθε έξι μήνες για τους αθλούμενους,  ο οποίος να περιλαμβάνει διερεύνηση στο Νάτριο, στο Κάλιο, στο Χλώριο, στο Διττανθρακικό Νάτριο και σε μέταλλα όπως το Μαγνήσιο, το Ασβέστιο,ο Σίδηρος  και ο Φώσφορος αλλά και ιχνοστοιχεία.

Σε ότι αφορά τα ιχνοστοιχεία αυτά είναι ο Χαλκός, ο Ψευδάργυρος, το Σελήνιο και το Φθόριο. Τα ονομάζουμε έτσι γιατί βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες στο σώμα σε σχέση με τα πιο πάνω αναφερόμενα μέταλλα.

Εδώ θα θέσω το ερώτημα : 

Τι κάνουμε εάν διαπιστώσουμε ότι στον βιοχημικό έλεγχο κάποιο στοιχείο αποκλίνει από τις  φυσιολογικές τιμές ;

Παράλληλα με την χορήγηση των σωστών συμπληρωμάτων του συγκεκριμένου στοιχείου το οποίο είναι σε έλλειψη ή σε πλεόνασμα θα πρέπει να εξετάσω και την αιτία που με οδήγησε  στην απόκλιση αυτή.

Ας δούμε λοιπόν μερικές αιτίες, δεδομένου ότι ο βαθμός απορρόφησης ενός στοιχείου από το σώμα μπορεί να επηρεάζεται από παράγοντες όπως :

  1. Αλληλεπιδράσεις από τροφές, πχ κάποια φυτικά οξέα που περιέχονται στα δημητριακά ολικής άλεσης, μπορεί να δεσμεύουν το Ασβέστιο και το Σίδηρο και να εμποδίζουν την απορρόφησή τους.
  2. Η μη σωστή λειτουργία του μικροβιώματος του λεπτού εντέρου λόγω τροφικών δυσανεξιών και ατελή γαστρική πέψη.
  3. Η ιδιότητα των μετάλλων να ανταγωνίζονται μεταξύ τους έτσι ώστε το πλεόνασμα ενός μετάλλου να εμποδίζει την απορρόφηση ενός άλλου.
  4. Τέλος η επιστράτευση των μετάλλων και ιχνοστοιχείων για να εξισορροπούν τον οργανισμό σε περίπτωση καταχρήσεων, αλκοόλ κάπνισμα κλπ.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από την μικρή αυτή αναφορά στα μικροθρεπτικά στοιχεία και συγκεκριμένα στα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, είναι ότι είναι τόσο απαραίτητα στον οργανισμό γιατί εμπλέκονται σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες του οργανισμού και σε όλα τα συστήματα.

Ας φροντίζουμε λοιπόν στην λήψη αυτών όσο το δυνατόν γίνεται μέσω της έξυπνης διατροφής.

Τονίζω το έξυπνης γιατί το  σωστή διατροφή είναι πολύ υποκειμενικό στις ημέρες μας. 

Η παράλληλη  βοήθεια με συμπληρώματα διατροφής , είναι αποδεκτή όπου χρειάζεται,  και με μέτρο πάντα, μετά από αξιολόγηση και εξετάσεις μέτρησης των επιπέδων αυτών (μέταλλα , βιταμίνες, ιχνοστοιχεία).

 

diet tips to alkalise your body

Θα επεκταθώ πιο αναλυτικά και σε επόμενο άρθρο προσεχώς! Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε και στο e-mail μου:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Εύχομαι να είστε υγιείς και να γυμνάζεστε συχνά γιατί η άσκηση έχει τον πρώτο ρόλο για την ψυχική και σωματική υγεία.
Αλέξανδρος Αλεξίου
Πτυχιούχος φυσικής αγωγής από BSA ackademie Saarbruken Germany. NASM CPT PES CES
 

IMG 0023 (1)

 

Σχολιασμός του Άρθρου στο Forum