Bodybuilding e-Shop

Είδη πρωτεΐνης σε σκόνη Εκτύπωση

Συντάκτης: RUHL

Εμφανίσεις: 37863

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης έχουν κάνει μια δραστική επανάσταση κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δέκα ετών. Δέκα έτη πριν δεν είχαν τόσο καλή προτίμηση, δεν αναμιγνύονταν καλά, δεν αφομοιώνονταν καλά, και καταναλώνονταν γενικά μόνο από bodybuilders ή τους σκληροπυρηνικούς αθλητές. Σήμερα υπάρχουν εύγευστες πρωτεϊνικές σκόνες , και χρησιμοποιούνται ουσιαστικά από όλους , συμπεριλαμβανομένων των παππούδων και γιαγιάδων , που κοιτάζουν πως να μείνουν σε φόρμα και υγιείς.

Μερικές ερωτήσεις υποβάλλονται συνήθως όπως για την πρωτεϊνική συμπλήρωση, ποια διαφορετικά είδη είναι διαθέσιμα, ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των διάφορων τύπων, αν θα πρέπει να καταναλώνονται περισσότερες από ένας είδος , και εάν υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπου η κατανάλωση ενός είδους θα ήταν ευεργετικότερη από ένα άλλο.

Κάποια διορατικότητα στις πρωτεΐνες γάλακτος είναι μια καλή αφετηρία για την κατανόηση περισσότερων.

Οι πρωτεΐνες γάλακτος κατατάσσονται σε δύο γενικές κατηγορίες: καζεΐνη και ορρός γάλακτος. Γενικά, η πρωτεΐνη γάλακτος είναι 80% καζεΐνη και 20% ορρός γάλακτος(whey).Η πρωτεΐνη γάλακτος απομονωμένη(Whey isolate) μπορεί να γίνει με τη φυγοκέντρωση (υψηλή ταχύτητα που περιστρέφει) του γάλακτος για να χωρίσει το λίπος από την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, κατόπιν ρυθμίζοντας το pH (μέτρο της οξύτητας) στο ισοηλεκτρικό σημείο (pH όπου η γενική δαπάνη στο δείγμα είναι 0) της καζεΐνης (χαρακτηριστικά ένα pH 4.6), το οποίο αναγκάζει τη μερίδα καζεΐνης για να γίνει αδιάλυτο και το ίζημα (σταθεροποιείτε) από τη λύση.
Η μερίδα ορρού γάλακτος παραμένει διαλυτή (υγρό) και μπορεί έτσι να χωριστεί από τη μερίδα καζεΐνης. Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας εντούτοις. Διάφορες τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν στην καζεΐνη και τον ορρό γάλακτος.

 

Whey Proteins


Whey Protein Concentrate (WPC)Whey Protein Concentrate (WPC)
(Πρωτεϊνική συμπύκνωση ορρού γάλακτος)
[Αφομοιώνεται γρήγορα, περιέχει λακτόζη]

Η WPC γίνεται χρησιμοποιώντας τη διαλυτή μερίδα της απομονωμένης πρωτεΐνης γάλακτος με τον καθαρισμό του και περαιτέρω καθαρίζοντας τον. WPC περιέχει μεταξύ της πρωτεΐνης 70-80% ανά βάρος και περιέχει όλα τα βιοενεργά υπό μέρη του ορρού γάλακτος συμπεριλαμβανομένου του άλφα και της βήτα-λακταλβουμινης, των ανοσοσφαιρινών (IgGs), glycomacropeptides, της λευκωματίνης βοοειδών ορών (BSA) και των δευτερευόντων πεπτιδίων όπως lactoperoxidases, lysozyme και lactoferrin.
Κάθε ένα από τα υπό- μέρη που βρίσκονται στον ορρό γάλακτος έχει τις μοναδικές βιολογικές ιδιότητές του. Μερικές από αυτές τις ιδιότητες περιλαμβάνουν τα αντί-καρκινογόνα αποτελέσματα, τα υπέρ-άνοσα αποτελέσματα, και τα θετικά αποτελέσματα στην υγεία του χωνευτικού συστήματος.

Πλεονεκτήματα:

Περιέχει ένα μεγάλο ποσό διακλαδισμένων αμινοξέων αλυσίδων (BCAA) σχετικά με άλλα είδη πρωτεϊνών και αφομοιώνεται γρήγορα που προκαλεί μια γρήγορη ακίδα στα επίπεδα αμινοξέος πλάσματος, προκαλώντας μια μεγαλύτερη αύξηση στην πρωτεϊνική σύνθεση από άλλους τύπους πρωτεϊνών.
Επίσης κάλλιστα απορροφάται και λαμβάνει ένα κοντινό τέλειο αποτέλεσμα στη βιολογική κλίμακα αξίας, η οποία μετρά πόσο καλά μια πρωτεϊ'νη απορροφάται. Περιέχει επίσης όλα τα προηγουμένως αναφερθέντα βιοενεργα(biofractions), έτσι παίρνετε όλα τα οφέλη υπέρ-υγείας σας.

Μειονεκτήματα:

Αφομοιώνεται γρήγορα και προκαλεί μια μεγάλη ακίδα στα επίπεδα αμινοξέος πλάσματος, το οποίο σημαίνει ότι θα καθαρίσει από το σύστημα κάποιου γρήγορα (περίπου 3 ώρες) και δεν θα κρατήσει τα επίπεδα αμινοξέος πλάσματος ανυψωμένα όσο άλλες πρωτεΐνες. Η WPC μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να αφομοιωθεί δεδομένου ότι περιέχει τη λακτόζη.
Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα βιοενεργά μέρη της WPC και μπορεί να έχουν μικρές η έντονες αντιδράσεις πάνω στον οργανισμό τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι που επηρεάζονται με μια αλλεργία από τα βιοενεργα μέρη εμφανίζουν διάρροια, εμετό, ναυτία, ή πόνο στομαχιού μετά από την κατάποση. Αυτές οι αλλεργίες δεν είναι τίποτα το υπερβολικά ανησυχητικό, αλλά κάποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί έτσι ώστε εάν εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα πρέπει να ξέρουν τι τους το προκάλεσε.

 


Whey Protein Isolate (WPI)Whey Protein Isolate (WPI)
(Πρωτεΐνη ορρού γάλακτος απομονωμένη)
[Αφομοιώνεται γρήγορα, έχει λιγότερη λακτόζη, έχει υψηλότερο κόστος]

H WPI γίνεται ομοίως με την WPC εκτός από ότι υποβάλλεται σε ένα πρόσθετο βήμα του καθαρισμού. Γενικά υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι να γίνει WPI. Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιηθεί μια με εναλλαγή στήλης ιόντων. Ένας δεύτερος τρόπος είναι να περαστεί μέσω μιας σειράς φίλτρων.

Ion-exchange τείνει να αυξήσει το ποσοστό της πρωτεΐνης στο τελικό προϊόν, αλλά αφαιρεί επίσης πολλά από τα βιοενεργά μέρη του ορρού γάλακτος που έχουν τα θετικά οφέλη, και αυξάνει το περιεχόμενο της βήτα-λακταλβουμινης, που είναι η πιο αλλεργική υποδιαίρεση στον ορρό γάλακτος(whey).

Αφ' ετέρου, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία φιλτραρίσματος όπως το διαγώνιο μικροφιλτραρισμα ροής(cross flow microfiltration), η υπερβολικό φιλτράρισμα(ultra filtration), η φιλτράρισμα μικροϋπολογιστών(micro filtration), η αντίστροφη όσμωση, η δυναμικό φιλτράρισμα μεμβρανών, η χρωματογραφία ιονικής ανταλλαγής, το ήλεκτρο-μέγιστο φιλτράρισμα, η χρωματογραφία ακτινωτής ροής, ή η νάνο φιλτραρίσματα(nano filtration) τείνουν να καθαρίσουν το δείγμα ακόμα συντηρώντας πολλών από τα βιοενεργά μέρη στον ορρό γάλακτος. Αυτές οι διαδικασίες καθαρισμού αφαιρούν ουσιαστικά όλη τη λακτόζη και λίπος και έτσι αυτό που μένει είναι η πρωτεΐνη που κυμαίνεται σε ποσοστά 90-96%.

Πλεονεκτήματα:

Το μεγαλύτερο ποσοστό της πραγματικής πρωτεϊνικής σκόνης είναι καθαρή πρωτεΐνη με τους λιγότερους υδατάνθρακες, λίπος, και λακτόζη από την WPC. Η WPI τείνει επίσης να αφομοιωθεί ευκολότερα από την WPC επειδή έχει τη λιγότερη λακτόζη. Προκαλεί επίσης μια γρήγορη ακίδα στα επίπεδα αμινοξέος όπως η WPC.

Μειονεκτήματα:

Εάν χρησιμοποιείται η διαδικασία ion-exchange για να καθαρίσει τη σκόνη, μερικά από τα βιοενεργά υπό- μέρη του ορρού γάλακτος χάνονται. Επιπλέον, η WPI είναι σημαντικά δαπανηρότερη από την WPC.Η WPI τείνει επίσης να γίνεται αφρώδης όταν αναμιγνύεται. Έχει επίσης το μειονέκτημα ενός σχετικά γρήγορου χρόνου εκκαθάρισης στον οργανισμό, όπως και η WPC(περίπου 3 ώρες).

 


Hydrolyzed Whey Protein (HWP)Hydrolyzed Whey Protein (HWP)
(Υδρολυμένη πρωτεΐνη ορρού γάλακτος)
[Αφομοιώνεται ακόμα πιο γρήγορα, έχει υψηλότερο κόστος και όχι τόσο συμπαθητική γεύση]

Η HWP γίνεται με την έκθεση του μέρους ορρού γάλακτος στα ένζυμα, τα οποία "τεμαχίζονται επάνω" στις πρωτεΐνες που είναι πιο κοντά στην πεπτίδιακη μορφή.

Πλεονεκτήματα:

Πολύ γρήγορα και εύκολα αφομοιώνεται και προκαλεί σπάνια αλλεργικές αντιδράσεις. Περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης, και προκαλεί επίσης μια γρήγορη ακίδα στα επίπεδα αμινοξέος (όπως η WPC & WPI).

Μειονεκτήματα:

Η γεύση της είναι ανυπόφορη (δηλαδή πρέπει να κρατηθεί η μύτη σας για να την πιει κάποιος). Κοστίζει περισσότερο (από την WPC ή WPI), και περιέχει λίγα βιοενεργά υπό- μέρη. Έχει επίσης το μειονέκτημα ενός σχετικά γρήγορου χρόνου εκκαθάρισης στον οργανισμό, όπως και η WPC & WPI).