Bodybuilding e-Shop

β-αλανίνη: Μπορεί να κάνει τη διαφορά για εσάς; Εκτύπωση

Συντάκτης: Muscleboss

Εμφανίσεις: 15356

β-αλανίνη: Μπορεί να κάνει τη διαφορά για εσάς;Ενώ υπάρχουν πολλά αποτελεσματικά συμπληρώματα στην αγορά για τα οποία οι αθλητές αναρωτιούνται τελικά πόση βελτίωση επιφέρουν, η β-αλανίνη είναι ένα συμπλήρωμα η ευεργετικότητα του οποίου έχει αποδειχθεί επανελειμμένα.
Αν κατανοήσετε τι ακριβώς είναι η β-αλανίνη θα μπορείτε να βεβαιωθείτε οτι μεγιστοποιείτε τα οφέλη της. Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το τι είναι η βήτα-αλανίνη, πώς να τη χρησιμοποιείτε και τι πλεονεκτήματα έχει στην προπόνησή σας.

Τι είναι η β-αλανίνη

Η β-αλανίνη είναι ένα από τα μη-απαραίτητα αμινοξέα το οποίο δε συναντάται εύκολα σε μια συνηθισμένη διατροφή από κοτόπουλο, μοσχάρι, ορό γάλακτος ή ψάρι. Για το λόγο αυτό, η φυσική λήψη μιας σημαντικής δόσης του από τροφές είναι σχετικά δύσκολη.
Όταν απορροφάται από το σώμα μας, η β-αλανίνη μετατρέπεται σε καρνοσίνη (carnosine), η οποία έχει εξυπηρετεί την αύξηση της αντοχής σας, της δύναμής σας, αλλά και της μυικής σας ανάπτυξης.
Για όσους γυμνάζονται σκληρά στο γυμναστήριο, αυτό θα τους βοηθήσει να γυμναστούν ακόμα σκληρότερα με άμεσο αποτέλεσμα τα αυξημένα μυικά κέρδη.
Επιπλέον, για όσους προσπαθούν να προπονηθούν πιο έντονα αυξάνοντας το μεταβολισμό τους, με μικρότερα διαλλείματα, η β-αλανίνη θα τους βοηθήσει να ξεκουραστούν πιο γρήγορα μεταξύ των σετ, να κάψουν περισσότερες θερμίδες και να αυξήσουν την έντση της προπόνησής τους.

Πώς δουλεύει η β-αλανίνη στο σώμα μας

β-αλανίνη: Μπορεί να κάνει τη διαφορά για εσάς;Κοιτώντας με μεγαλύτερη προσοχή το τι κάνει η β-αλανίνη στο σώμα μας, πρέπει να ψάξουμε λίγο καλύτερα την σύνδεσή της με την καρνοσίνη. Είναι μέσω της β-αναλίνης το ότι η καρνοσίνη πραγματικά επιδρά στο σώμα μας, και αυτό πρέπει να κατανοήσουμε σε αυτό το συμπλήρωμα.
Η καρνοσίνη μπορεί να βρεθεί και στους δύο τύπους μυικών ινών του σώματος μας, αλλά έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ίνες τυπου ΙΙ, οι οποίες επικεντρώνονται περισσότερο στις ασκήσεις μέγιστης δύναμης και έντασης.

Όταν πραγματοποιούνται ασκήσεις υψηλής έντασης, το σώμα μας ξεκινά να συσσωρεύει μεγάλες ποσότητες ιόντων υδρογόνου, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα το σώμα μας να εισέρχεται σε μια πιο όξινη κατάσταση. Είναι αυτή η άυξηση ιόντων υδρογόνου που προκαλεί την αύξηση επιπέδων γαλακτικού οξέως στο σώμα μας, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί αίσθημα κούρασης και τελικά προκαλεί το σταμάτημα της άσκησης.
Αν έχετε μεγάλη αύξηση γαλακτικού οξέως στις προπονήσεις σας, αυτό θα είναι ένας περιοριστικός παράγοντας στις συνολικές επιδόσεις σας και μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει τις επιδόσεις σας.
Ωστόσο, όταν η καρνοσίνη, όταν βρίσκεται στο σώμα, λειτουργεί σαν μία ενδοκυτταρική αποθήκη, η οποία βοηθά στην σταθεροποίηση του μυικού pH και ακόμα απορροφά τα πλεονάζοντα ιόντα υδρογόνου που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Όσο περισσότερη καρνοσίνη βρίσκεται στο σύστημά σας, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να υποφέρετε από υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέως.
Η λήψη συμπληρωματικής β-αλανίνης, θα αυξήσει αποτελεσματικά τα επίπεδα καρνοσίνης στο σώμα σας με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρουσιάζονται από δώδεκα εβδομάδες συνεχής λήψης.
Επειδή η λήψη άμεσης καρνοσίνης δεν είναι δυνατή και αποτελεσματική, η συμπληρωματική λήψη β-αλανίνης είναι η καλύτερη επιλογή.

β-αλανίνη: Μπορεί να κάνει τη διαφορά για εσάς;Ποιός δε χρειάζεται β-αλανίνη

Ενώ η συμπληρωματική λήψη β-αλανίνης θα βοηθήσει τους περισσότερους αθλητές, υπάρχει και μαι κατηγορία αθλητών που δε θα δούν μεγάλες διαφορές από τη λήψη της. Αυτοί είναι οι αθλητές αντοχής, απλά γιατί το σώμα τους δεν παράγει τόσο μεγάλες ποσότητες ιόντων υδρογόνου και δεν έχουν τόσο μεγάλη συσσώρευση γαλακτικού οξέως όπως οι άλλοι αθλητές.

β-αλανίνη Vs. Κρεατίνη

Πολλοί άνθρωποι συχνά ρωτούν αν η β-αλανίνη μπορεί να δουλέψει καλύτερα από την κρεατίνη στην αύξηση της δυναμικής εξασκητικής διάρκειας, αλλά είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι κάνουν διαφορετικά πράγματα.
Η κρεατίνη συνεισφέρει στο να επιβεβαιώσει ότι έχετε αρκετά αποθέματα ΑΤΡ (μόριο υψηλής ενέργειας που τροφοδοτεί την άσκηση), ενώ η β-αλανίνη εργάζεται στο να επιτύχει τις καλύτερες συνθήκες γις τη συνέχιση της άσκησης.
Για αυτό το λόγο, είναι ουσιαστικά το καλύτερο να χρησιμοποιείτε και τα δύο συμπληρώματα αν είναι δυνατόν.

Πώς λαμβάνεται η β-αλανίνη

β-αλανίνη: Μπορεί να κάνει τη διαφορά για εσάς;Τυπικά συστίνεται να γίνεται μια φάση φορτώματος στη β-αλανίνη, ξεκινώντας με 6γρ την ημέρα σπασμένα σε 2 με 3 δόσεις μέσα στην ημέρα για τις πρώτες 6 ημέρες. Έπειτα ακολουθεί η φάση της συντήρησης λαμβάνοντας 3 γρ σπασμένα σε 3 δόσεις.
Σημειώστε ότι όταν πρωτοξεκινήσετε να παίρνετε β-αλανίνη μπορεί να νιώσετε μια μικρά τσιμπήματα στο σώμα σας γιατί τα νεύρα κάτω από το δέρμα σας ενεργοποιούνται. Μην ανησυχήσετε αν αισθανθείτε κάτι τέτοιο, στην ουσία είναι καλό σημάδι ότι το συμπλήρωμα δουλεύει όπως πρέπει.
Ακόμη θυμηθείτε ότι συνήθως χρειάζεται περίπου 2 εβδομάδες να παρατηρήσετε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στις επιδόσεις σας, για αυτό αν δεν παρατηρήσετε κάτι αμέσως, μην τα παρατήσετε εύκολα.
Επιπλέον, κάποιοι αθλητές παρατηρούν ότι η β-αλανίνη δουλεύει καλά και προς την αύξηση της αγγειοδιαστολής, καθώς η καρνοσίνη λειτουργεί επίσης και σαν πρόδρομος του νιτρικού οξειδίου.

Η βέλτιστη μίξη β-αλανίνης

Όπως ακριβώς και η κρεατίνη, η β-αλανίνη φαίνεται ότι δουλεύει καλύτερα όταν συνοδεύεται από υδατάνθρακες, λόγω της αύξησης στην ινσουλίνη που προκαλείται, επιταχύνοντας την απορρόφηση από τα μυικά κύτταρα.
Λοιπόν, αν ψάχνετε έναν τρόπο να επιμηκύνετε τις προπονήσεις σας ώστε να προπονήστε σκληρότερα και να επιτυγχάνετε περισσότερα σε κάθε προπόνησή σας, σκεφτείτε σοβαρά τη χρήση β-αλανίνης. Η κόπωση είναι κάτι που αντιμετωπίζουν πολλοί αθλητές, ειδικά όταν βρίσκονται σε φάση δίαιτας και ο,τιδήποτε μπορεί να αυξήσει τη διάρκειά τους θα βοηθήσει σίγουρα στην πρόοδό τους.

(ΜΒ+bbing.com)