Εκτυπώστε το άρθρο

Εισαγωγή στο Bodybuilding - Volume 6

Συντάκτης: Μανώλης Καραμανλάκης

Facebook
Εμφανίσεις: 2051

Εισαγωγή στο Bodybuilding - Volume 6

"Οι γκρίζες ζώνες του αθλητισμού."

148426783 862253174346525 490766507436339233 n

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε ένα θέμα το οποίο, συνήθως, προσεγγίζουμε με ανεπαρκή τρόπο.
Ποιός είναι ο λόγος της ευρείας χρήσης και κυριοτατα κατάχρησης της κατηγορίας αυτής φαρμάκων;
Το κίνητρο τις περισσότερες φορές εδράζεται στην επιθυμία αθλητών, προπονητών και παραγόντων για διάκριση σε υψηλό επίπεδο. Ατυχώς, αυτό σε συνδυασμό με μια ισχυρή επιθυμία ικανοποίησης της "ανάγκης" για αναγνωρισιμότητα και φήμη προάγει μια τάση στον αθλητισμό για νίκη ανεξάρτητα από το κόστος. Η αθλητική διάκριση είναι και ήταν αξιοθαύμαστη.
Με ποιο κόστος εντούτοις και τί εν τέλει περιλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία;

Tα αναβολικά- στεροειδή είναι χημικά παράγωγα της τεστοστερόνης του κύριου ανδρογονου .

Τί είναι τα αναβολικά-στεροειδή;
Πρόκειται για συνθετικά φάρμακα τα οποία έχουν μιμητική δράση των φυσικά παραγόμενων από το σώμα ορμονών. Με απλά λόγια είναι συνθετικά παράγωγα της βασικής ανδρικης ορμόνης, της τεστοστερόνης δηλαδή και έχουν παρόμοια αποτελέσματα.
Ο όρος αναβολικά αναφέρεται στην ιδιότητα των φαρμάκων αυτών να δομουν ιστούς, από την άλλη ο όρος ανδρογόνα αναφέρεται στα κύρια χαρακτηριστικά του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
Τα στεροειδή και η χρήση τους συνδέονται με την προσδοκία της αύξησης της απόδοσης των αθλητών σε επίπεδα που ειδάλλως δε θα έφταναν. Υπάρχουν επιστημονικές και άλλες αποδείξεις (υποκειμενικές) ότι τα αναβολικά-στεροειδη αυξάνουν τη δύναμη,την αντοχή,την ανοχή στον κάματο και την ανάρρωση από το προπονητικό στρες και δη σημαντικά.

-Αναβολικα- ανδρογόνα - στεροειδή.

Η ευρεία αυτή κατηγορία φαρμάκων, όταν χορηγούνται ή λαμβάνονται από τον οργανισμό, ενεργοποιούν τους υποδοχείς των ανδρογόνων στα διάφορα όργανα. Ο πρωταρχικός μηχανισμός της δράσης τους αφορά την άμεση ενεργοποίηση του αντίστοιχου κυτταρικού υποδοχέα με αποτέλεσμα την αύξηση της πρωτεϊνοσύνθεσης. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της αύξησης των μυών του χρήστη και αφορά όλα τα αναβολικά-στεροειδή. Αφού τα ορμονικά επίπεδα αυξάνονται αντίστοιχα αυξάνεται και ο ρυθμος της πρωτεϊνοσύνθεσης. Αύξηση επίσης, ισχυρή, παρατηρείται και στη μεταφορά των θρεπτικών στοιχείων στο κύτταρο. Αυτό και με τη βοήθεια της ινσουλίνης- ορμόνη- μεταφοράς και κοινώς χρησιμοποιούμενη για αυτή της την ιδιότητα στο πλαίσιο της κατάχρησης.
Περαιτέρω,η χρήση στεροειδών, επιδρά έμμεσα δημιουργώντας αντί - καταβολικο αποτέλεσμα και περιβάλλον στα μυϊκά κύτταρα. Ο καταβολισμος των μυών συνιστά διάσπαση μυϊκού ιστού και θεωρείται αρνητικός παράγοντας. Σε συνδυασμό με εντατική προπόνηση και κατάλληλη διατροφή ο οργανισμός κατακρατά περισσότερο άζωτο απ'ό,τι απελευθερώνει.
Ένα θετικό ισοζύγιο αζώτου είναι επιδιωκόμενος σκοπός,όταν αυτό επιτυγχάνεται επιτρέπει την αύξηση της πρωτεϊνοσύνθεσης και των μέγιστων μυϊκών"κερδών" ενώ ως προϋποθέσεις τίθενται:η αυξημένη θερμιδική πρόσληψη, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς των υδατανθράκων,της διαθεσιμότητας των αμινοξέων-μεσω πρωτεϊνών,του ευνοϊκού στην περίπτωση αυτή, ορμονικού περιβάλλοντος. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άνωθεν οδηγούν σε ενισχυμένη μυϊκή ανάκαμψη, γρηγορότερα και προσαρμογές ανάλογες των ερεθισμάτων.
Παρότι, τα αναβολικά-στεροειδή θεωρούνται, γενικά, θεραπευτικά μέσα και μάλιστα με υψηλό βαθμό ασφάλειας, η χρήση τους συνδέεται και εγκυμονεί ένα αριθμό δυσμενών επιπτώσεων για τον οργανισμό (κυρίως σε πλαίσιο κατάχρησης)που είτε αφορούν οργανικές είτε ψυχολογικές συνέπειες. Κυριολεκτικά οποιοσδήποτε κάνει κατάχρηση βιώνει τις επιπτώσεις. Χωρίς εξαίρεση. Επιπρόσθετα, στις παρενέργειες περιλαμβάνονται και αυτές που δεν είναι άμεσα εμφανείς και ορατές στο χρήστη.

Οι παρενέργειες των στεροειδών στον οργανισμό.

- Αυτές αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα, είναι τυπικό να παρατηρούνται αλλοιώσεις στο λιπιδαιμικο προφίλ των χρηστών. Αθηρογενης δυσλιπιδαιμια με μείωση των επιπέδων της HDL και σταθερά ή αυξημένα επίπεδα LDL. Αθηρογονος δράση. Παρακάτω,οι χρήστες διατρέχουν κίνδυνο πάχυνσης των τοιχωμάτων της αριστερής και δεξιάς κοιλίας του καρδιακού μυός. Σε ορισμένες περιπτώσεις και άμεση ζημιά στον καρδιακό μυ προκαλείται.
-  Επηρεάζονται η αρτηριακή πίεση και η πήξη του αίματος. Καθώς τα στεροειδή διεγείρουν την ερυθροποιηση (παραγωγή ερυθρών),η πολυκυτταραιμια είναι το παράγωγο και αντανακλάται τόσο στον αιματοκρίτη όσο και στο ιξώδες του αίματος. Με απλά λόγια το αίμα γίνεται πολύ "παχύ"και αυτό επηρεάζει την καλή κυκλοφορία του αίματος.
- Μια ακόμη παράμετρος κινδύνου είναι και η αύξηση των επιπέδων της Ομοκυστεινης. Τα υψηλά επίπεδα,με τη σειρά τους, συνδέονται με την αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα ενδιάμεσο αμινοξύ του μεταβολισμού της μεθειονινης που παράγεται ως υποπροϊόν.
- Σε ό,τι αφορά τώρα το ανοσοποιητικό σύστημα,τα αναβολικά-στεροειδή, λειτουργούν και ως ανοσοκατασταλτικά και το αντίθετο.
- Επίδραση έχουν και στους νεφρούς και στο ήπαρ. Συσχετίζονται,δηλαδή, με κλινική ηπατοτοξικοτητα . Η πλέον κοινή διαταραχή που προκαλείται κυρίως από τα διά στόματος χορηγούμενα στεροειδή είναι η ενδοηπατικη χολοσταση η οποία οφείλεται σε βλάβη των ηπατικών κυττάρων ή απόφραξη των ενδοηπατικων χοληφόρων.
- Από εκεί και πέρα, συνδέονται με δερματική ακμή,ανδρογενετικη αλωπεκία,με κατακράτηση νατρίου και υγρών, τραυματισμούς των τενόντων και συνδέσμων των μυών.
- Μεταβολή στη λειτουργία των φωνητικών χορδών,γυναικομαστια - ανάπτυξη υπερβολικού αδενικου ιστού. Η γυναικομαστια παρατηρείται όταν υπάρχει έντονη οιστρογονικη δραστηριοτητα . Η ενεργότητα του ενζύμου της αρωματασης σε ορισμένα στεροειδή είναι ισχυρή και προκαλεί το φαινόμενο ενώ σε άλλα η δραστηριότητα αυτή είναι ασθενής και δεν προξενεί.
- Άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια των στεροειδών είναι η αϋπνία, αυτό προκύπτει σε καθεστώς πληθώρας ή έλλειψης ορμονών.
- Κατά τη διακοπή των στεροειδών, δυνητικά, μπορεί να εμφανιστούν καταθλιπτικά επεισόδια στο χρήστη. Τα στεροειδή είναι βλαπτικά και ως προς τη γονιμότητα ενώ τροποποιούν και τη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία εν γένει.

Είναι σύνηθες στο χώρο του αθλητισμού,το Bodybuilding και οι αθλητές του να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος.
Ο λόγος είναι προφανής: Χρειάζεται κάποιος να είναι. Ο βέλτιστος τρόπος αποφυγής αυτού του ρόλου είναι, ασφαλώς,να τον φορτώσεις σε κάποιον άλλο. Τί προσφορότερο λοιπόν να έχεις σε αυτή τη θέση για δεκαετίες τη σωματική διάπλαση. Δεν υπάρχει κουλτούρα δίχως βωμό και η κουλτούρα του αθλητισμού έχει τους ρόλους μοιρασμένους και το βωμό έτοιμο πάντα. Στο κάτω κάτω της γραφής είναι και το πρώτο και το μοναδικό αρνητικό σύμβολο στον αθλητισμό. Έτσι για να μη μπερδευομαστε ως προς το που θα πέσει το ανάθεμα. Είναι φορές που η αθλητική κοινότητα απλώς χρειάζεται κάποιον να πορεύεται λάθος για να κρίνει τη δική της πορεία ορθή.

20121190 156102434961606 1403089794326964408 o

Ποιο το πρόβλημα;

 Το πρόβλημα καλείται Στεροειδή και η χρήση τους!
Περιορίζοντας το στο πλαίσιο της σωματικής διάπλασης και αυστηρά συνδεδεμένο με αυτήν, υποτίθεται ότι μόνο εκεί απαντάται. Η χρήση, ωστόσο, στεροειδών είναι απ'τις κυρίαρχες τάσεις στην κοινωνία. Αντί, λοιπόν, κατευθυντήριων αρχών- αξιών και γραμμής,το ανάθεμα! 

Ποιους αφορά ένα τέτοιο θέμα;

Αφορά όλο τον αθλητισμό, τη showbiz και επαγγέλματα η ενασχόληση σε "χώρο"που απαιτεί ενισχυμένη τη φυσική δύναμη και αντοχή. Στη σημερινή κοινωνία,οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ισχυρό ρίσκο για να πρωταγωνιστήσουν στον αθλητισμό,τον επαγγελματικό τομέα και την ίδια τη ζωή. Γνωρίζουμε, τώρα ότι μερικοί πέσατε από τα σύννεφα. Συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους.

Ποια είναι τα πλέον κοινά χρησιμοποιούμενα στεροειδή;

- Τεστοστερόνη.
-Οξυμεθολονη.
-Τρενμπολονη.
- Οξανδρολονη.
- Στανοζολολη.
- Νανδρολονη δεκανοικη.
- Μεθανδροστενολονη/ Μεθανδιενονη.
- Φλουοξυμεστερονη.
Και ένας ευρύς κατάλογος που συνεχίζει σε αντιοιστρογονα, αναστολείς της αρωματασης ( Arimidex,Aromasin), διουρητικά (Aldactone,Lasix),θυροειδικα (Cytomel,Synthroid,T3,T4), Αυξητικοί παράγοντες (HGH), προαγωγοί της τεστοστερόνης (HCG).

Ενδέχεται να συνδέεται τη χρήση αναβολικών με ταπεινωμένους ολυμπιακούς αθλητές, όμως αυτό είναι επειδή συγχέετε τα πράγματα. Είναι άλλο η ενασχόληση με τον αθλητισμό για λόγους υγείας και άλλο το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον του πρωταθλητισμού. Άλλα κίνητρα, διαφορετικές στοχεύσεις. Αυτό κάνει ορισμένους να παραβλέπουν την επίδραση που ασκεί αυτή η κουλτούρα στους νέους και την κοινωνία γενικά. 
Υπάρχει αναντίρρητα ένα στίγμα γύρω από τα στεροειδή και συχνά είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται με ψιθύρους. Υπάρχει και μια άρνηση συζήτησης του θέματος από το ιατρικό προσωπικό όμως αυτό το αποδίδουμε σε άγνοια και φόβο. Καθώς όμως τα αναβολικά-στεροειδή δεν αφορούν αποκλειστικά τύπους που επιθυμούν να εκπληρώσουν το ιδεώδες των Schwarzenegger, αλλά έχει να κάνει με την εμμονή της επιθυμίας "παραμονής στη νεότητα" και την πίεση που ασκείται στους νέους,κυρίως, ανθρώπους να έχουν "six-pack", είναι θέμα που μας αφορά όλους. Ιδίως αφού χρησιμοποιούνται και για λόγους εκτός της εμφάνισης, για λόγους επαγγέλματος. Έχοντας μεγαλύτερους - ισχυρότερους μυς μπορείς να ανταποκρινεσαι παραγωγικοτερα σε επαγγέλματα που το απαιτούν ή στον αθλητισμό ή και γενικότερα.

Εδώ και κλείνουμε προς ώρας και αυτό το θέμα,η ελπίδα είναι πως ρίξαμε φώς στο σκοτεινό δωμάτιο και τις "γκρίζες ζώνες".