Bodybuilding e-Shop

Οδηγός Σούπερ-Σετ Εκτύπωση

Συντάκτης: Muscleboss

Εμφανίσεις: 91028

Εισαγωγή

Οδηγός Σούπερ-ΣετΗ μέθοδος προπόνησης σούπερ-σετ αποτελεί μια από της σκληρότερες προπονητικές μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί στο bodybuilding. Η σωστή υιοθέτηση των σούπερ-σετ πραγματικά ξεχωρίζει τα αγόρια από τους άντρες. Εν συντομία λοιπόν σούπερ-σετ εννοούμε την επίθεση που γίνεται σε μια μυϊκή ομάδα με δύο συνεχόμενες ασκήσεις, χωρίς διάλλειμα μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μετά το τέλος ενός εξαντλητικού σετ κάμψεων δικεφάλων από καθιστή θέση και ενώ οι δικέφαλοι παρακαλούν για ξεκούραση, συνεχίζουμε χτυπώντας τους αμέσως με κάμψεις στραβόμπαρας σε μαξιλάρι.

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να αναλύσει τι ακριβώς μπορούν να κάνουν τα σούπερ-σετ για εσάς και πώς ακριβώς πρέπει να υιοθετούνται στο προπονητικό σας πρόγραμμα. Αυτή η προπονητική μέθοδος δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται τυχαία, αλλά με προσοχή και γνώση και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο.
Ένας από τους κυριότερους λόγους που τα σούπερ-σετ είναι δημοφιλή είναι γιατί αποτελούν ίσως την αποτελεσματικότερη προπονητική μέθοδο αιφνιδιασμού που υπάρχει. Πραγματικά μπορεί να δείτε αποτελέσματα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί αυτή η βίαιη μέθοδο προπόνησης προκαλεί άμεσες προσαρμογές σε έναν αριθμό συγκεκριμένων φυσιολογικών αντιδράσεων.

Αγγεία, Τριχοειδή και Μυϊκότητα!

Τα μυϊκά αγγεία δεν συμβάλουν μόνο στο συνολικό μέγεθος των μυών μας αλλά και στο πόσο καλά λειτουργούν οι μυς. Το μυϊκό πρήξιμο που επιτυγχάνεται στην προπόνηση συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων τριχοειδών αγγείων στους μυς, πράγμα που συνεπάγεται μεγαλύτερο μέγεθος, αυξάνει την ικανότητα των μυών για την αποβολή των ανεπιθύμητων στοιχείων και προάγει την απορρόφηση στοιχείων απαραίτητων για την μυϊκή ανάπτυξη όπως κρεατίνη και γλουταμίνη. Σχετικά με την εμφάνισή σας ανάπτυξη των αγγείων αποτελεί εμφανές σημάδι μυϊκότητας. Παρατηρήστε και μόνοι σας μετά από ένα έντονο σούπερ σετ πόσο αυξάνεται η φλεβικότητα και η μυϊκότητα των μυών σας μετά από ένα έντονο σούπερ-σετ!

Διέγερση μυϊκών ινών

Οδηγός Σούπερ-ΣετΥπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών τύπων ινών σε κάθε μυ. Αν επιθυμείτε τη μέγιστη ανάπτυξή τους με την άσκηση θα πρέπει να προκαλέσετε υπερτροφία το δυνατόν σε περισσότερες μυϊκές ίνες. Βασικά χρειάζεται μια ποικιλία αριθμού επαναλήψεων για να επιτεθείτε σε όλους τους τύπους των μυϊκών ινών. 6 με 8 επαναλήψεις χτυπούν κυρίως το μεγαλύτερο μέρος των τύπου 2 γρήγορης σύσπασης ινών (fast twitch fibers, ΙΙΒ). Παρόλα αυτά μετά από αυτές τις επαναλήψεις συνεχίζει να υπάρχουν πολλές τύπου 2 ίνες υψηλού αριθμού επαναλήψεων (Type IIA) αλλά και ίνες αργής σύσπασης τύπου 1. Με τα σούπερ-σετ πετυχαίνουμε το λεγόμενο «μ? ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια». Με το πρώτο σετ πρέπει να φτάσουμε την μυϊκή αστοχία (muscle failure) περίπου στην 7η επανάληψη. Στην επόμενη άσκηση, που ακολουθεί χωρίς διάλλειμα, πρέπει πάλι να φτάσουμε τη μυϊκή αστοχία περίπου στις 7 με 8 επαναλήψεις. Με αυτό τον τρόπο επωφελούμαστε τόσο από την βαριά προπόνηση όσο και από την προπόνηση υψηλού αριθμού επαναλήψεων. Έτσι η υιοθέτηση των σούπερ-σετ διεγείρει την υπερτροφία στο μεγαλύτερο μέρος ινών ταχείας σύσπασης αλλά και σε σημαντικό αριθμό ινών αργής σύσπασης. Όσο περισσότερες μυϊκές ίνες διεγείρετε, τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη θα έχετε.