Bodybuilding e-Shop

Παιδιά και προπόνηση με ...Βάρη Εκτύπωση

Συντάκτης: Tasosfit

Εμφανίσεις: 28370

"Η φυσική δραστηριότητα για ένα παιδί, είτε με τη μορφή του παιχνιδιού, είτε με προγράμματα συστηματικής εκγύμνασης, αποτελεί αναπόσπαστο και ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του. Η υποκινητικότητα για ένα παιδί πέρα από τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη του, οδηγεί σε δυσάρεστες ψυχολογικές επιπτώσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη μελλοντική συμπεριφορά του. Η άσκηση βοηθά σημαντικά στη σωστή σωματική διάπλαση του παιδιού, του παρέχει σε ορισμένες παθήσεις όπως του κυκλοφορικού συστήματος, εφόσον η φυσική δραστηριότητα συνεχίζεται και στη μεγαλύτερη ηλικία, το απομακρύνει από κακές έξεις, του ενισχύει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την συμπεριφορά του. Όμως ο οργανισμός του παιδιού εμφανίζει ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με τους ενήλικες, που θα πρέπει να είναι γνωστές ώστε να εφαρμόζονται τα κατάλληλα και ωφέλιμα προγράμματα άσκησης για αυτό." (Αστέριος Π. Δεληγιάννης, Ιατρική της Άθλησης, άσκηση και παιδί, σελ.52).

Παιδιά και προπόνηση με ...Βάρη

Με τα παραπάνω λόγια, ένας από τους διακριτούς καθηγητές μου τόνιζε την σημαντικότητα της άσκησης για τα παιδιά στην ψυχοσωματική τους υγεία. Στην περίπτωση μας ιδιαίτερα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στην τελευταία του πρόταση, για την διαφοροποίηση του οργανισμού των παιδιών από τους ενήλικες.

Για όλους εμάς που ασχολούμαστε επιστημονικά με τον χώρο της άσκησης είναι γνωστό, σχετικά με την προπόνηση δύναμης σε παιδιά, ότι οι σωστές επιβαρύνσεις στις ωφέλιμες περιόδους της βιολογικής ανάπτυξης ενός παιδιού, είναι ευεργετικές και ως προς την ανάπτυξή του και ως προς τα προπονητικά αποτελέσματα. Είναι απλή λογική ότι σε έναν παιδικό οργανισμό ο οποίος βρίσκεται σε ανάπτυξη, όπου τα διάφορα συστήματα του εξελίσσονται παράλληλα αλλά με διαφορετικό χρονισμό, πρέπει να γνωρίζεις κάθε στιγμή τι και πόσο διαθέτει ώστε να εφαρμόσεις τα ανάλογα ερεθίσματα.

Σύμφωνα με την σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία φαίνεται να συγκλίνουν οι απόψεις ότι από την ηλικία των 6-7 ετών, όπου το νευρικό σύστημα έχει εξελιχθεί, μπορούν να δοθούν τα πρώτα ερεθίσματα δύναμης. Λέγοντας όμως δύναμης δεν πρέπει να φανταζόμαστε σ’ αυτές τις ηλικίες παιδιά κάτω από μπάρες ή από πρέσες ποδιών. Σ’ αυτές τις ευαίσθητες φάσεις ανάπτυξης, τα ερεθίσματα είναι με την μορφή ισομετρικών ασκήσεων και ασκήσεων με το βάρος του σώματος, περισσότερο σε παιγνιώδη μορφή. Διαφοροποίηση σ’ ότι αφορά το φύλλο δεν υπάρχει αν εξαιρέσουμε ότι το τέλος της φάσης αυτής, σε σχέση με την δύναμη, έρχεται 1-2 έτη νωρίτερα στα κορίτσια λόγω της προτιμότερης εισαγωγής τους στην προεφηβεία (αγόρια 12-13 ετών, κορίτσια 11-12 έτη).
Με την εισαγωγή στην εφηβεία μια φάση που διαρκεί για τα αγόρια από τα 12-18 έτη ενώ για τα κορίτσια από τα 11-16 μπορούμε να μιλάμε για εφαρμογή προπονητικών ερεθισμάτων με μορφή που παραπέμπει πολλές φορές σε προπονητικά μοντέλα ενηλίκων. Σ’ αυτήν την ηλικία οι μεταβολές στην μέγιστη δύναμη των παιδιών αυξάνει εκρηκτικά, καθαρά και μόνο από αναπτυξιακούς παράγοντες, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε αυτό το δεδομένο και να εφαρμόσουμε σημαντικότερα ερεθίσματα. Συνήθως χωρίζουμε την εφηβεία σε δύο "υποφάσεις" 2-3 ετών η κάθε μια. Στην πρώτη οι δομές της προπόνησης δύναμης αποτελούν ένα μείγμα εκείνων που έχουν προηγηθεί και εκείνων που θα ακολουθήσουν. Οι ισομετρικές ασκήσεις, οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος και πρόσθετα όργανα (ιατρικές μπάλες, συνασκούμενο, ράβδους, αλτήρες, ελαφριές μπάρες, μηχανήματα, μέσα σε πισίνα κ.α.)συγκροτούν την "ύλη" αυτής της φάσης. Στην δεύτερη κύριο λόγω έχουν οι επιπρόσθετες επιβαρύνσεις χωρίς να διαγράφονται όλες οι άλλες, οι οποίες σαφώς όμως καταλαμβάνουν μικρότερο εύρος από ότι στις προηγούμενες φάσεις.

Προσοχή όμως, οι παράμετροι των επιβαρύνσεων σε όλες τις φάσεις διαφέρουν αρκετά από τις επιβαρύνσεις των ενηλίκων. Παράμετροι όπως η ένταση, η διάρκεια, η πυκνότητα, η συχνότητα και η ποσότητα του ερεθίσματος καθώς και η συχνότητα της προπόνησης πρέπει να αποτελούν τον βασικό άξονα εργασίας μας. Έτσι έστω και αν εφαρμοστούν κατά περίπτωση ασκήσεις που απαιτούν μεγαλύτερη ηλικία, εάν οι προηγούμενες παράμετροι της προπόνησης είναι εκπονημένες σωστά δεν διατρέχουμε κινδύνους να δημιουργήσουμε αρνητικές συνέπειες εύκολα.

Επιδιώξτε λοιπόν τα παιδιά σας να κάνουν "βάρη…"αλλά με ανθρώπους που έχουν "βαρύτητα…"

Θα επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι η ανάθεση της γύμνασης είτε ενηλίκων είτε ανηλίκων πρέπει να γίνεται σε ανθρώπους που έχουν την επιστημονική κατάρτιση (καθηγητές φυσικής αγωγής) ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα υγείας, εφόσον έτσι πρέπει πλέον να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα της άσκησης, ως ζητήματα υγείας!

Tasosfit

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Προπονητής Κλασικού Αθλητισμού
Personal Trainer
http://www.tasosfitness.com