Η ιστορία του «ΑΘΛΗΤΗ» Εκτύπωση

Συντάκτης: Polyneikos

Εμφανίσεις: 156

Η ιστορία του «ΑΘΛΗΤΗ»

Δεκαετίες πίσω, το 1966 τα αδέλφια Ανδρέας (αφιέρωμα) και Νίκος Ζαπατίνας ξεκίνησαν κάτι πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή.
Ήταν ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας που εισήγαγε και πουλούσε μικροόργανα γυμναστικής για το σπίτι και συμπληρώματα για αθλητές, προωθώντας ένα νέο άθλημα, που έμελλε να γίνει από τα πλέον δημοφιλή, το Bodybuilding.Το 1966 διοργάνωσαν τον πρώτο αγώνα Bodybuilding στην Ελλάδα ,το MR AΘΗΝΑ, στο θέατρο «Γκλόρια» στην Ιπποκράτους και έκανε εντύπωση στο Αθηναϊκό κοινό. Νικητής ήταν ο Αντώνης Λιβάνιος με δεύτερο τον Βασίλη Μπουζιάνα.
Το 1968, πιο οργανωμένοι πλέον και έχοντας διαδώσει το άθλημα περισσότερο, διοργάνωσαν στο Ξενοδοχείο Χίλτον το πρώτο Mr. Hellas, με νικητή τον Βασίλη Μπουζιάνα.
Δευτερος ο Φίλιππος Στεφανίδης και τρίτος ο Αλέξανδρος Λημναίος, με συμμετοχές γνωστών αθλητών της εποχής όπως ο Γιάννης Κωστογλάκης , ο Τακης Καζάκος κτλ


Παράλληλα, τον Μάιο του 1968, το πρώτο περιοδικό Bodybuilding έκανε την εμφάνισή του στα περίπτερα. Ήταν ο «Σύγχρονος Άδωνις», όπου αργότερα το διαδέχτηκε το περιοδικό «ΑΘΛΗΤΗΣ» και το «Bodybuilding» και ακόμα αργότερα το «Bodybuilding and Fitness».


Τα περιοδικά των εκδόσεων ΑΘΛΗΤΗ

Σύγχρονος Άδωνις
Αθλητής

Από εκεί κι έπειτα ακολούθησαν πολλοί αγώνες και ο Ανδρέας Ζαπατίνας με την δυνατή του προσωπικότητα και τις καλές δημόσιες σχέσεις του στο εξωτερικό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Bodybuilding στη χώρα μας και στην αποδοχή του από το ευρύ κοινό.
Αθλητές-θρύλοι , όπως ο Steve ReevesReg Park, ήταν συχνά προσκεκλημένοι του Ανδρέα Ζαπατίνα στην Ελλάδα, εποχές που ήταν στο απόγειο της δόξας τους.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της παγκόσμιας ομοσπονδίας WABBA, και όταν πλέον διοργάνωνε το Mr. Hellas, πολλοί έμεναν έξω από την αίθουσα, αφού τα εισιτήρια είχαν προ πολλού εξαντληθεί!

Εκείνα τα χρόνια το Bodybuilding ήταν ένα νέο άθλημα και το κοινό ήταν ιδιαίτερα καχύποπτο. Ο Ανδρέας Ζαπατίνας έκανε αγώνα για να βγει το άθλημα από το περιθώριο και μέσω της προσωπικής επαφής που είχε με τους αθλητές στο κατάστημά του, τους συμβούλευε να έχουν ήθος και να είναι ευγενικοί μέσα κι έξω από τον χώρο των γυμναστηρίων γιατί αποτελούν την σημαία του αθλήματος.
Χαρακτήριζε το Bodybuilding ως «Άθλημα σαλονιού» και γι αυτό προτιμούσε να κάνει τις διοργανώσεις του σε γνωστούς χώρους θεάτρου ή σε πολυτελή ξενοδοχεία όπως το Χίλτον. Ήταν ο πρώτος που υποστήριξε στη χώρα μας ότι η γυμναστική με βάρη είναι η βάση όλων των αθλημάτων και ότι τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα ό,τι άθλημα κι αν κάνεις.

Την δεκαετία του ΄80 το Bodybuilding βίωσε μια χρυσή εποχή στη χώρα μας και το κατάστημα «ΑΘΛΗΤΗΣ» υπήρξε ο άψογος διοργανωτής στους αγώνες της εποχής. Οι αθλητές έχαιραν της εκτίμησης του κοινού και ήταν συσπειρωμένοι γύρω από το άθλημα.
Από τις αρχές αυτής της δεκαετίας του `80 και μέχρι το καλοκαίρι του 2014 δύο πρόσωπα ήταν η εικόνα του καταστήματος «ΑΘΛΗΤΗΣ» προς τον κόσμο. 
Οι άνθρωποι αυτοί που υπήρξαν οι υπεύθυνοι του καταστήματος για δεκαετίες ήταν: Ο Νίκος Βουτσίνος και η Μαρίνα Βικελή
Χιλιάδες Bodybuilders αλλά και απλοί αθλούμενοι της χώρας μας αγόρασαν την πρώτη τους πρωτεΐνη, τον πρώτο τους πάγκο γυμναστικής ή την πρώτη τους μπάρα από τον «ΑΘΛΗΤΗ».

Το κατάστημα «ΑΘΛΗΤΗΣ» είναι ίσως το μοναδικό κατάστημα στο είδος του σε ολόκληρη την Ευρώπη, που παραμένει ανοιχτό μετά από σχεδόν 50 χρόνια λειτουργίας και μάλιστα στο ίδιο μέρος!
Η προσήλωσή του στην ποιότητα, αλλά και η αγάπη του κόσμου είναι τα στοιχεία που κράτησαν τον «ΑΘΛΗΤΗ» ζωντανό στις καρδιές όλων όσων έπιασαν, έστω και λίγες φορές μια μπάρα ή δύο αλτήρες στα χέρια τους.

Εντούτοις τα τελευταία χρόνια ήταν πλέον εμφανές ότι ο «ΑΘΛΗΤΗΣ» χρειαζόταν ανανέωση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον αυξημένο ανταγωνισμό. Έτσι λοιπόν, την κατάλληλη χρονική στιγμή, αρχές του 2014, ο Νίκος Ζαπατίνας, μοναδικός πλέον ιδιοκτήτης του «ΑΘΛΗΤΗ», αφότου ο Ανδρέας έφυγε από τη ζωή το 1999, έκανε μία καθοριστική συνάντηση με μια ομάδα παλαιών Bodybuilders που θέλησαν να αναλάβουν το χρέος της συνέχισης του ιστορικότερου καταστήματος της χώρας μας.

Από τα τέλη Αυγούστου και έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014 το κατάστημα ανακαινιζόταν νυχθημερόν. Το αποτέλεσμα που βγήκε ήταν μοναδικό!
Το κατάστημα «ΑΘΛΗΤΗΣ» είναι αυτήν την στιγμή ένα πλήρες κατάστημα αθλητικών συμπληρωμάτων και συναφών ειδών , όπως αρμόζει στην ιστορία των 50 ετών λειτουργίας του!
Οι φίλοι του αθλήματος, παλαιοί και νεότεροι, θα έχουν την ευκαιρία να (ξανα)γνωρίσουν τον σύγχρονο «ΑΘΛΗΤΗ»! 

Σχολιασμός του άρθρου στο Forum του Bodybuilding.gr