Μαριλένα Στρατή - Νοέμβριος 2016 Εκτύπωση

Συντάκτης: Polyneikos

Εμφανίσεις: 912

Μαριλένα Στρατή - Συνέντευξη στο www.Bodybuilding.gr - Νοέμβριος 2016

Η Μαριλένα Στρατή, αθλήτρια της κατηγορίας Bikini Fitness από το Ναύπλιο ,αγωνίζεται ανελλιπώς από το 2014 με αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό της.
Το 2016 , έχοντας κάνει μια πολύ δυνατή προετοιμασία , αγωνίστηκε στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα "Παναθήναια 2016" και το 29ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ΕΟΣΔ κερδίζοντας την 1η θέση και στους 2 αγώνες!
Πήρε το πρώτο βάπτισμα πυρός σε διεθνείς αγώνες της IFBB στο Amateur Olympia της Ισπανίας. Συνέχισε την διεθνή πορεία της στο Arnold Classic Europe της Bαρκελώνης.
Μαριλένα ευχαριστούμε καταρχήν για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Μ.Σ. Εγώ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε και για τα καλά σας λόγια.

--Είσαι γυμνάστρια στο επάγγελμα από όσο γνωρίζουμε, πόσα χρόνια ασχολείσαι γενικότερα με την προπόνηση;

Μ.Σ. Νομίζω πως από την πρώτη στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου, γυμνάζομαι. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη τώρα, όπως τα περισσότερα κορίτσια ξεκίνησα με την ενόργανη γυμναστική την οποία και συνέχισα για 12 χρόνια και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, ενώ με το bodybuilding, συνολικά ασχολούμαι 7 χρόνια, εκ των οποίων τα 4 λαμβάνω μέρος σε αγώνες.

-- Πως αποφάσισες τελικά να ανέβεις στην αγωνιστική σκηνή;

Μ.Σ. Πιστεύω πως αν αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, θέλεις σε κάποια φάση της ζωής σου να δεις πόσο μετράς, για να το πω απλά. 
Το bodybuilding σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής μου. Ένα από τα λίγα που με γέμιζαν, με χαροποιούσαν. Έφτιαχναν τη μέρα μου. Ήταν λογικό λοιπόν κάποια στιγμή να θελήσω να μπω βαθύτερα μέσα στο χώρο του αθλήματος. Να γνωρίσω από πιο κοντά τη ζωή ενός αγωνιστικού αθλητή. Να μάθω τη γλώσσα τους, να ζήσω την καθημερινότητά τους. 
Όχι ως απλός θεατής αλλά ως αγωνιζόμενη αθλήτρια. Και βέβαια δεν το μετάνιωσα ποτέ.

-- Συμμετείχες πρόσφατα στο Amateur Olympia τον Ιούνιο όπως και Arnold Classic Europe τον Σεπτέμβριο στην Βαρκελώνη
Περιέγραψε μας το επίπεδο της κατηγορίας σου, τις διοργανώσεις;

Μ.Σ. Ασφαλώς θα ήταν πολύ εύκολο να ισχυριστώ ότι τα πάντα ήταν υπέροχα και η διοργάνωση φοβερή κτλ. 
Σίγουρα σε κάποια πράγματα υπήρχε καλύτερη οργάνωση από τους Ελληνικούς αγώνες. Σίγουρα όταν συγκεντρώνονται οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο το επίπεδο ανταγωνισμού είναι υψηλότερο.
Όμως, ειλικρινά πιστεύω ότι η χώρα μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Τόσο σε αθλητές όσο και σε ενδιαφέρον από το κοινό. 
Αν βελτιωθούμε λίγο σε κάποια πράγματα που μας χαρακτηρίζουν και σαν λαό, τότε είμαι σίγουρη ότι οι άλλοι θα έχουν να ζηλέψουν από εμάς. 
-- H κατηγορία Bikini Fitness, έχει εισαχθεί πολύ δυναμικά τα τελευταία 5 χρόνια στους εγχώριους και διεθνείς αγώνες. Ποια η γνώμη σου για την στροφή των γυναικείων κατηγοριών σε πιο χαμηλές κατηγορίες μυικότητας, σε σύγκριση με το παρελθόν

Μ.Σ. Νομίζω ότι είναι γενικό φαινόμενο. Παγκόσμιο ίσως. Δεν είναι τόσο θέμα «γραμμής» ή οδηγίας από την Ομοσπονδία, όσο θέληση των ίδιων των αθλητριών. Είμαι κι εγώ μέσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι το πράγμα είχε ξεφύγει πολύ τα τελευταία χρόνια. 
Οι κορυφαίες αθλήτριες στον κόσμο, χωρίς να είμαι επικριτική απέναντί τους, άλλωστε δική της είναι η ζωή και το σώμα, αλλά πιστεύω ότι είχαν χάσει 100% τη θηλυκότητά τους. Τόσα χρόνια προσπαθεί το άθλημά μας να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τους άσχετους σε κάθε περίπτωση που το κατηγορούσαν, αλλά δεν ήταν και λίγες οι φορές που κάποιες αθλήτριες στο παρελθόν έριχναν νερό στο μύλο των «εχθρών» μας. 
Είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνετε τι εννοώ. 
Τώρα, από ένστικτο ίσως, το γυναικείο bodybuilding έχει επιστρέψει στα υψηλά επίπεδα αισθητικής και ομορφιάς, όπως του αξίζει. 

-- Ποιες οι δυσκολίες μιας προετοιμασίας μιας αθλήτριας της κατηγορίας Bikini Fitness;

Μ.Σ. Οι δυσκολίες δεν διαφέρουν αισθητά σε σχέση με τους αθλητές και αθλήτριες άλλων κατηγοριών. Υπάρχει η δίαιτα που σε τσακίζει σωματικά και ψυχολογικά, υπάρχει η ένταση, οι στιγμές αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Τα πάντα. 
Αν κάτι διαφέρει είναι ότι θα πρέπει παρόλες τις δυσκολίες και τις πιέσεις που δέχεται το σώμα και η ψυχολογία σου, εσύ να διατηρείς την θηλυκή σου πλευρά. Να διατηρείς το χαμόγελο, την γλυκύτητα αλλά και το πάθος που μας χαρακτηρίζει. 
-- Πως προσαρμόζεις το πρόγραμμά σου ώστε να είσαι μέσα στις προδιαγραφές της κατηγορίας προπονητικά/διατροφικά; Πρέπει δηλαδή να βάζεις κάποια «όρια»; 


Μ.Σ. Η προετοιμασία για τους αγώνες αν είχε ένα και μόνο συνώνυμο αυτό θα ήταν η λέξη «όρια». Τα όρια ασφαλώς τα γνωρίζεις εσύ και ο προπονητής σου και πρέπει να υπάρχουν από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα. Αν θέλεις να είσαι σοβαρός και δίκαιος με τον εαυτό σου, αν σέβεσαι αυτό που κάνεις τότε ναι πρέπει να θέτεις όρια. Καλώς ή κακώς ανήκω σε μια κατηγορία που δεν είναι δύσκολο να ξεφύγεις από τους στόχους που έχεις θέσει. 
Και το δυσκολότερο είναι ότι στην συγκεκριμένη κατηγορία δεν υπάρχουν σαφή και ακριβή κριτήρια, που σημαίνει ότι πρέπει να ισορροπούμε ανάμεσα στην έντονη μυϊκότητα και την σκληρότητα (κάτι που δεν είναι δεκτό) αλλά και στην μαλθακή εικόνα όπως των αθλητικών μοντέλων. Κάπου ανάμεσα κινούμαστε και αυτό είναι δύσκολο. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρεις είναι να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση στη διατροφή τουλάχιστον μεταξύ προετοιμασίας και off season. Γι αυτό είμαι αναγκασμένη, αν και πλέον έχει γίνει τρόπος ζωής και αυτό, να μελετώ το σώμα μου, το πρόγραμμα προπόνησης και διατροφής, σχεδόν καθημερινά και να προσαρμόζομαι ανάλογα. 
Οπότε, ναι ασφαλώς θέτω όρια στην καθημερινότητά μου. Μόνο στους αγωνιστικούς μου στόχους δεν βάζω όρια.

-- Μαριλένα ποιοι είναι επόμενοι αγωνιστικοί σου στόχοι που έχεις θέσει στο αγωνιστικό σου πρόγραμμα;

Μ.Σ.
 Για την ώρα έχω ανάγκη από ξεκούραση. Ασφαλώς θα συνεχίσω κανονικά τις προπονήσεις, δεν θα ξεφύγω από το διατροφικό μου πλάνο και όταν νιώσω ότι έχω ξαναγεμίσει μπαταρίες θα μιλήσω με τον Τάσο τον Κολιγκιώνη, τον προπονητή μου και θα σχεδιάσουμε το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς. Μέχρι τότε απολαμβάνω μια σχετική ελευθερία. 

-- Αν σου ζητάγαμε να περιγράψεις με τρείς λέξεις την προσωπικότητα της Μαριλένας , ποιες θα επέλεγες να σε χαρακτηρίσουν;

Μ.Σ. Πεισματάρα. Δυναμική. Εσωστρεφής.


-- Τι θα ήθελες να πεις σε γυναίκες που σκέφτονται την εμπειρία των αγώνων; Θα τις ενθάρρυνες;

Μ.Σ. Ασφαλώς και ενθαρρύνω τις γυναίκες που έρχονται και ζητούν τη γνώμη μου. Οι αγώνες είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Και όχι μόνο η βραδιά που είσαι πάνω στη σκηνή κι εκεί ακριβώς βλέπεις να ολοκληρώνεται το παζλ όσων είχες κάνει τόσο καιρό, αλλά και σε όλη τη μακρά πορεία της προετοιμασίας. 
Αν είσαι αθλήτρια και αποφασίσεις να λάβεις μέρος σε αγώνες να ξέρεις ότι κάπου στην πορεία μπορεί να μετανιώσεις, να κουραστείς, να θες να τα παρατήσεις. Όμως αν συνεχίσεις, αν βρεις τη δύναμης και το κουράγιο, τη στιγμή που θα ανέβεις στη σκηνή, θυμήσου το, θα καταλάβεις για ποιο λόγο το αποφάσισες. Κι εκείνη τη στιγμή δεν θα στη στερήσει κανείς και για κανένα λόγο.

-- Θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για την ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε. Κάτι για το τέλος, για τους αναγνώστες αυτής της συνέντευξης;

Μ.Σ. Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για το ενδιαφέρον που δείχνετε στους αθλητές και το άθλημα γενικότερα. 
Θέλω να παρακινήσω τις νεότερες κοπέλες να ασχοληθούν με το αγωνιστικό bodybuilding γιατί πέρα από τις διακρίσεις, τα φώτα πάνω στη σκηνή και όλη τη μικρή ή μεγάλη δημοσιότητα που μπορεί να αποκτήσουν, τελικά αυτό που μένει για πάντα είναι ο αθλητικός τρόπος ζωής. Δεν είναι λίγο. 
Φτιάχνεις το σώμα σου, χαλυβδώνεις τον χαρακτήρα σου, ανεβάζεις την ψυχολογία σου. Κι αυτά σε συντροφεύουν σε όλη τη ζωή σου.

Με εκτίμηση, Μαριλένα Στρατή


 

Σχολιασμός στο Forum