Bodybuilding e-Shop

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος ή Καζεΐνης; Εκτύπωση

Συντάκτης: Διονύσης (beefmeup)

Εμφανίσεις: 30694

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος ή Καζεΐνης;

Καμιά φορά το να επιλέξουμε ποια μορφή πρωτεΐνης θα καταναλώσουμε είναι ένας λόγος προβληματισμού για τον μέσο αθλούμενο..
Ουσιαστικά δυο είναι οι βασικότερες μορφές πρωτεΐνης σε συμπλήρωμα στο "οπλοστάσιο" που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
Αυτές είναι η καζεΐνη και ο ορός γάλακτος, και καμιά φορά αναφερόμαστε σε αυτές ως αργής κ γρήγορης αφομοίωσης, αντίστοιχα ..
Το άρθρο αυτό έχει σκοπό να ρίξει λίγο φως στο εν λόγω θέμα, οπότε ας δούμε την κάθε μια και τις χρήσεις της ξεχωριστά..

WHEY

01 176 173 whey protein 900gr web

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένα υποπροϊόν της παραγωγής του τυριού. Όταν παρασκευάζεται το τυρί, περισσεύει ένα μέρος σε υγρή μορφή. Αυτό το υγρό είναι ο ορός γάλακτος κ είναι λιγότερο από 1% πρωτεΐνη. Συμπυκνώνεται, ξηραίνεται και έτσι μας δίνει σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος η οποία θεωρείται ότι είναι "γρήγορης δράσης "..αλλά τι εννοούμε ακριβώς με αυτό?

Η αναφορά αυτή για την ταχύτητα δράσης της γίνεται ως προς τον χρόνο μεταβολισμού της. Συγκεκριμένα τον χρόνο που θα χρειαστεί το σώμα να την διασπάσει(χωνέψει),να την απορροφήσει στην ροή του αίματος, να περάσει στον σωματικό ιστό και εν τέλη να εκπληρώσει τον σκοπό της το μεταβολικό μονοπάτι του οργανισμού.

Οι κυριότερες οδοί του μονοπατιού αυτού είναι η δημιουργία νέων πρωτεϊνών από τα αμινοξέα, με την δεύτερη εναλλακτική να είναι η οξείδωση της σε ουρία πιθανόν -υπό συνθήκες- γλυκόζη..
Η ουρία είναι το κύριο συστατικό των ουρών και η γλυκόζη είναι η βασική μονάδα των υ/ων.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος κάνει περίπου 20 λεπτά μέχρι να περάσει στην ροή του αίματος.
Στο χρονικό όριο των 20 έως 40 λεπτών το επίπεδο των αμινοξέων στο αίμα μας θα έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο, μέσα σε μια ώρα θα έχει περάσει τις διαφορές μεταβολικές οδούς που αναφέραμε πιο πάνω..(11,12,13,14)

Η μυική ανάπτυξη που μπορεί να έχουμε, εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της πρωτεϊνοσύνθεσης και της διάσπασης αυτής..(1). Αν η σύνθεση νέων μυικών πρωτεϊνών είναι σε μεγαλύτερο βαθμό από την διάσπαση των πρωτεϊνών, έχουμε κέρδη σε καθαρή μυθική μάζα.

Οπότε με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος θα χρειαστεί περίπου 40 λεπτά για τα αμινοξέα και την πρωτεϊνοσύνθεση να κάνει κορύφωση και μετά από μια ώρα θα έχουμε επαναφορά σε φυσιολογικά επίπεδα(5,14)
Όλες αυτές οι αλλαγές γίνονται πολύ γρήγορα στο σώμα αν συγκρίνουμε αυτή την μορφή πρωτεΐνης με την καζεΐνη, η ακόμα και με κανονικό φαγητό..

ΚΑΖΕΪΝΗ

H καζεΐνη θεωρείται μια μορφή πρωτεΐνης "αργής" απορρόφησης όταν καταναλώσουμε ένα ρόφημα με καζεΐνη τα αμινοξέα στο αίμα και η πρωτεϊνοσύνθεση θα κάνουν κορύφωση 3-4 ώρες μετά..(5,12).


01 136 043 MICELLAR CASEIN 1kg 800x800 for web


Παρόλα αυτά η κορύφωση των αμινοξέων δεν συγκρίνεται με αυτήν της whey. Σε μια κλίμακα από το 1-10(με το 10 να είναι το πιο υψηλότερο),η whey αγγίζει το 10 ενώ η καζεΐνη θα έφτανε πολύ χαμηλότερα..
Πάλι όμως αυτό δεν την κάνει μια κακή πηγή πρωτεΐνης μιας και δύναται να σταματήσει τον μυικό καταβολισμό ο οποίος έχει να κάνει με το θετικό ισοζύγιο πρωτεϊνικής σύνθεσης όπως αναφέραμε και πιο πάνω..

Με βάση τα παραπάνω, κάποιος μπορεί να σκεφτεί "γιατί να μην τις ανακατέψω για να έχω συνδυαστικά αποτελέσματα?"
Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υποψιών μας την ιδιότητα που έχει η καζεΐνη να γίνεται μια μορφή ζελέ στο στομάχι(12).
Αυτό από μονό του είναι αρκετό για να καθυστερήσει την πέψη, λοιπών πρωτεϊνών που θα ληφθούν μαζί της και ουσιαστικά να απορροφηθούν όλες με αργότερα ρυθμό.

Επίσης κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί και το εξής: "Τότε γιατί να μην παίρνω συνεχώς μόνο whey, έτσι ώστε να έχω μονίμως ανεβασμένα επίπεδα αμινοξέων στο αίμα..?"
Αλλά ούτε και αυτό είναι λύση που να αποφέρει κέρδη μιας και το να έχει κάποιος αυξημένα επίπεδα αμινοξέων στο αίμα ή απλά να έχει μια θετική πρωτεϊνική ισορροπία στο σώμα του, από μονό του δεν είναι αρκετό για να δώσει έναυσμα για πρωτεινοσύνθεση (2,3,11),και δεν οδηγεί σε αυξήσεις στην μυική μάζα..(18 )

Τότε τι οδηγεί, είναι μια λογική ερώτηση? Όλα τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν προς μια κατεύθυνση. Ότι είναι η ακριβής και μεγάλη αύξηση στην ποσότητα των αμινοξέων στο αίμα που προκαλεί αυξημένη πρωτεινοσύνθεση(2,5,11,20,15,13).
Αν μπορούσαμε να βάλουμε έναν ενδοφλέβιο ορό για να αυξήσουμε δραματικά τα επίπεδα αμινοξέων και να τα κρατήσουμε αυξημένα, θα βλέπαμε μια μεγάλη αύξηση στην πρωτεινοσυνθεση, καθώς και μια πτώση της διάσπασης της.(11,2).
Μετά όμως από περίπου 2 ώρες, τα επίπεδα της σύνθεσης θα εξισωθούν και θα επανέλθουν στο φυσιολογικό παραλή την κατά πολύ αυξημένη ροή αμινοξέων..(2). Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι εάν τα επίπεδα αυτά είναι πολύ ψηλά και η πρωτεινοσύνθεση πέφτει, με την κατανάλωση επιπλέον αμινοξέων σε εκείνη την φάση μπορούμε να επιτύχουμε περαιτέρω αύξηση στην πρωτεινοσύνθεση(11).

ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΛΥΣΗ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια διατροφή με αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι μια προϋπόθεση για μυική μάζα.(1,9,13,15,16,19). Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να βρούμε μια μέση οδό.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, αν καταναλώνεις τόσο όσο θα σου δίνει υψηλά επίπεδα αμινοξέων για μεγάλο χρονικό διάστημα αρκετή από την πρωτεΐνη αυτή θα καταλήξει στην τουαλέτα...(1,2,5,11,17).
Αλλά από την άλλη, μην πιστεύετε τον μύθο που προσπαθούν να περάσουν κάποιοι ότι το σώμα μπορεί να αφομοιώσει συγκεκριμένη ποσότητα πρωτεΐνης ανά φορά λήψης της.

Αρχικά, το παραπάνω είναι κάτι γενικό, τι ακριβώς σημαίνει "αφομοίωση" και "ανά φορά" περίπου το 50% της πρωτεΐνης που καταναλώνουμε χρησιμοποιείται από τον μυικό ιστό.. 20% δεσμεύεται από αλλού είδους λειτουργίες και ότι περισσέψει οξειδώνεται..(11,5,1)
Και αυτό είναι κάτι που γίνεται συνεχώς, κάθε φορά που προσλαμβάνουμε πρωτεΐνη..

Οπότε που καταλήγουμε??
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι χρειαζόμαστε αυξημένη πρωτεινοσύνθεση και μειωμένο καταβολισμό της πρωτεΐνης.
ξέρουμε επίσης ότι η whey είναι η πιο αποτελεσματική πρωτεΐνη όσον αφορά την αυξημένη πρωτεινοσύνθεση και η καζεΐνη είναι η πιο αποτελεσματική όσον αφορά το να μειώνει τον καταβολισμό της πρωτεΐνης. Δεν μπορούμε όμως να τα χρησιμοποιήσουμε μαζί μιας και η καζεΐνη θα "ακυρώσει" τον αρχικό σκοπό της whey.

Παρόλα αυτά έχουμε ακόμα ένα δεδομένο να εξετάσουμε και αυτό είναι το φαγητό. Γενικά οι πρωτεΐνες από τρόφιμα διασπώνται αργά. Αυτό σημαίνει ότι προκαλούν μια ήπια και σταθερή ροή αμινοξέων στο αίμα, περίπου όπως η καζεΐνη.
Τα περισσότερα τρόφιμα όμως δεν περνούν την ίδια μορφή με την καζεΐνη στο στομάχι και κατά συνεπεία δεν επιβραδύνουν την πέψη των υπολοίπων πρωτεϊνών που λαμβάνουμε.

Οπότε ας μιλήσουμε λίγο για τον χρονισμό λήψης τους συνδυαστικά..


ΒΗΜΑ 1ο:  Λήψη whey μετά από γεύμα.

Καταναλώστε ένα σέικ whey πρωτεΐνης μετά από ένα κανονικό γεύμα...κάνοντας το αυτό, δημιουργούμε ένα παραγωγικό περιβάλλον στο σώμα για μυθική ανάπτυξη.
Μετά το κανονικό γεύμα θα έχουμε καταπιεσμένο τον ρυθμό μυικού καταβολισμού.
Αρχικά δίνοντας μια αργή απελευθέρωση αμινοξέων στο σώμα και στην συνέχεια με την προϋπόθεση ότι στο γεύμα που προηγήθηκε υπήρχαν πηγές υ/α θα έχουμε διεγείρει την αύξηση της ινσουλίνης η οποία με την σειρά της μπορεί να μειώσει τον μυικό καταβολισμό (11,5,3,8,14).
Αυξάνοντας τα επίπεδα της πριν από ένα σέικ με whey, έχουμε πετύχει μια καλή βάση για αναβολισμό.(14,10,11).
Υπάρχει μια μικρή διαφορά χρόνου από την στιγμή που θα πίπτουν οι υ/ες και την ώρα που θα έχουμε την κορύφωση της ινσουλίνης. Υπάρχει μια περίπτωση εξ αιτίας του γεγονότος ότι η πρωτεΐνη whey απορροφάται πολύ γρήγορα οι κορυφώσεις από αμινοξέα και ινσουλίνης να μην συμπέσουν, έχοντας σαν αποτέλεσμα κάτι λιγότερο από το ιδανικό(11,14).Μόλις η whey αφομοιωθεί τα επίπεδα των αμινοξέων θα πέσουν πάλι κάπως..παρόλα αυτά δεν θα πέσουν τόσο χαμηλά όσο υπό φυσιολογικές συνθήκες μιας και έχουμε ήδη δώσει στο σώμα μια αργή αλλά σταθερή ροή από αμινοξέα με το κανονικό γεύμα που πήραμε νωρίτερα.
Οπότε με βάση τα παραπάνω αυτό το μικρό κόλπο έχει αποτελεσματικά διεγείρει την πρωτεινοσύνθεση, καθώς επίσης και την καθυστέρηση του καταβολισμού της πρωτεΐνης.

ΒΗΜΑ 2ο:  Λήψη καζεΐνης μέσα σε περιθώριο 3 ωρών.

Καταναλώνουμε ένα γεύμα/σέικ που έχει κατά βάση την καζεΐνη μέσα στις επόμενες 3 ώρες. Δυο ώρες μάλιστα θα είναι ιδανικότερα.
Αυτό που θέλουμε εδώ είναι να πέσουν τα επίπεδα αμινοξέων λίγο έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη κορύφωση στην συνεχεία.
Ο ρυθμός της πρωτεινοσύνθεσης είναι άμεσα εξαρτώμενος από τις αλλαγές των επιπέδων αμινοξέων στο αίμα. Ακολουθώντας το δεύτερο βήμα με το γεύμα από καζεΐνη θα επιτρέψουμε αυτή την μείωση των αμινοξέων, αλλά παρόλα αυτά θα τα κρατήσουμε σε επίπεδα άνω του φυσιολογικού. Αυτό θα κρατήσει την πρωτεινοδιάσπαση στο ελάχιστο..
ΒΗΜΑ 3ο:  Επαναλάβετε τα 2 πρώτα βήματα!!!

Ένα κανονικό γεύμα ακολουθούμενο από ένα σέικ whey πρωτεΐνης και στην συνεχεία ένα γεύμα/συμπλήρωμα που έχει βάση την καζεΐνη.
Ουσιαστικά αυτό που καταφέρουμε με αυτήν την μέθοδο είναι να δημιουργήσουμε αυξομειώσεις στα επίπεδα των αμινοξέων στο αίμα, πράγμα που καθορίζει την πρωτεινοσύνθεση(2,5,11,20,15,13),αλλά ταυτόχρονα κρατώντας χαμηλά στο ελάχιστο την πρωτεινοδιάσπαση με την συνεχή ροή αμινοξέων λόγω της καζεΐνης!
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την βέλτιστη μυική πρωτεϊνοσύνθεση τις ώρες που χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα διατηρώντας καθαρή μυυική μάζα, ιδιαιτέρα σε περιόδους υποθερμικής διατροφής!

Περιληπτικά λοιπόν, η καζεΐνη είναι μια "αργή" πρωτεΐνη που έχει αντικαταβολές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμποδίσει την προτεϊνοδιάσπαση.
Η Whey από την άλλη πλευρά είναι μια "γρήγορη" πρωτεΐνη που έχει αναβολικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι διεγείρει κατά πολύ την πρωτεινοσυνθεση, αλλά δεν εμποδίζει τον καταβολισμό(5,12,2).
Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις δυο ταυτόχρονα, αλλά μπορούμε να καταφέρουμε παρόμοια αποτελέσματα μέσω της συνδυαστικής διατροφής μας.
Και τέλος αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι δραστική αύξηση των αμινοξέων έχει ως αποτέλεσμα την πρωτεινοσυνθεση.

Καταλήγοντας αν έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στις δυο αυτές μορφές πρωτεΐνης ως προς το ποια είναι καλύτερη, η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερη πρωτεΐνη, αλλά ιδανική χρήση και των δυο μαζί συνδυαστικά! 

(beef+bbcom)

ΠΗΓΕΣ


1.Anders H. Forslund, Leif Hamraeus, Roger M. Olsson, Antoine E. El-Khoury, Young-Ming Yu, and Vernon R. Young (1998 ). The 24-h whole body lecine and urea kinetics at normal and high protein intakes with exercise in healthy adults. Am. J. Physiol Endocrinol. Metab. 38, E310-E320.
2.Bohe J., F. AiliLow, R.R. Wolfe, and M.J. Renne (2001). Latency and duration of stimulation of human muscle protein synthesis during continuous infusion of amino acids. J. Physiol, 532, 2, 575-579.
3.Bos C., Metges C. C., Gaudichon C., Petzke K. J., Pueyo M. E., Morens C., Everwand J., Benamouzig R., and Tome D (2003). Postprandial Kinetics of Dietary Amino Acids Are the Main Determinant of Their Metabolism after Soy or Milk Protein Ingestion in Humans; J. Nutr.,133,5, 1308-1315.
4.Bryner R.W., Ullrich I, Saunders J., Donley D., Hornsby G., Kolar M., Yeater R (1999). Effects of resistance vs. aerobic training combined with an 800 calorie liquid diet on lean body mass and resting metabolic rate, J. Am. Coll. Nutri, 18,1, 115-121.
5.Dangin M., Biorie Y., Rodenas-Garcia C., Gachon P., Fauquant J., Callier P., Ballevre O., and Beaufrere B (2001). The digestion rate of protein is an indipendant regulating factor of postprandial protein retention, Am. J. Physiol. Endocrinol. Metab, 280 E340-E348.
6.Dolezal Brett A., and Jeffery A. Potteiger (1998 ). Concurrent resistance and endurance training influence basal metabolic rat in nondieting individuals. J. Appl. Physiol; 85, 2. 695-700.
7.El-Khoury E., A. Forslund, R. Olsson, S. Branth, A. Sjodin, A. Andersson, A. Atkinson, A. Selvaraj, L. Hambraeus and V. R. Young (1997). Moderate exercise at energy balance does not affect 24-h leucine oxidation or nitrogen retention in healthy men, 273, E394-E407.
8.Gaudichon C., Mahe S., Benamouzig R., Luengo C., Fouillet H., Dar S., Oycke M., Rerriere R., Rautureau J, and Tome D. (1999). Net Postprandial utilization of [15N]-Labeled milk protein nitrogen is influenced by diet composition in humans., J. Nutr.,129, 890-895.
9.Kobayashi H., E. Borsheim, T. G. Anthony, D. L. Traber, J. Badalamenti, S. R. Kimball, L. S. Jefferson, and R. R. Wolfe (2003). Reduced amino acid availability inhibits muscle protein synthesis and decreases activity of initiation factor eIF2B; Am J Physiol Endocrinol Metab. 284,3, E488-498.
10.Kreider RB, et al. (1996). Effects of ingesting supplements designed to promote lean tissue accretion. Int. J.Sport Nutrition 6,3, 234-236.
11.Miller S. L., Tipton K. K., Chinkes D. L., Wolfe S.E., and Wolfe R.R. (2003). Independent and combined effects of amino acids and glucose after resistance exercise. Med Sci. Sports. Exerc., 35, 3, 449-455.
12.Mahe R., Roos N., Benamouzig R., Davin L., Luengo C., Ganon L.,Gausseres N., Rautureau J. and Tome D (1996). Gastrojejunal kinetics and the digestion of [15N]beta-lactoglobulin and casein in humans: the influence of the nature and quantity of the protein. Am J. Clin Nutr, 63, 546-552.
13.Pannemans DL, D Halliday and KR Westerterp (1995). Whole-body protein turnover in elderly men and women: responses to two protein intakes J. Am. Clin. Nutr, 61, 33-38.
14.Rasmussen B. B., Tipton K.D., Miller S. L., Wolf S.E., and Wolfe R.R (2000). An oral essential amino acid-carbohydrate supplement enhances muscle protein anabolism after resistance exercise J. App. Physiol, 88, 386-392.
15.Robinson SM, C Jaccard, C Persaud, AA Jackson, E Jequier and Y Schutz (1990). Protein turnover and thermogenesis in response to high-protein and high-carbohydrate feeding in men Am. J. Clin. Nutr, 52, 72-80.
16.Thureen P.J., Melara D., Fennessey P.V., and Hay,Jr. W.W. (2003). Effect of low versus high amino acid intake on very low birth weight infants in the early neonatal period, Pediatric Res, 53 24-32.
17.Tipton, K.D., B.E. Gurkin, S. Matin, and R.R. Wolfe (1999). Nonessential amino acids are not necessary to stimulate net muscle protein synthesis in helthy volunteers. J. Nutr Biochem., 10, 89-95.
18.Wolfe R.R. (2001). Control of muscle protein breakdown: Effects of activity and nutritional states. Int. J. Sport Nutr. And Exerc Metab., 11, S164-S169.
19.Williams S. B., G. Bartsch, N. Muurahainen, G. Collins, S. S. Raghavan, and D. Wheeler (2003). Protein Intake Is Positively Associated with Body Cell Mass in Weight-Stable HIV-Infected Men J. Nutr., 133,4 1143-1146.
20.Υoshizawa F. Takashi N., Nishizawa N., and Ryuhei Funabiki (1997). Protein synthesis and degradation change rapidly in response to food intake in muscle of food-derived mice, J. Nutr. 127, 1156-1159.