Bodybuilding e-Shop

Κρεατίνη - Η πιο δημοφιλής ενδογενής ουσία! Εκτύπωση

Συντάκτης: Βασίλης Λεϊμονίτης

Εμφανίσεις: 5041

Κρεατίνη - Η πιο δημοφιλής ενδογενής ουσία!

Η κρεατινίνη είναι ένα αμινοξύ, ένας φυσικός μεταβολίτης στο ανθρώπινο σώμα που είναι γνωστό για την παροχή ενέργειας στους μυς, με τη μορφή ATP ( τρι φωσφορικό άλας αδενοσίνης). Αυτό το παραγωγο του αμινοξέος προωθεί την δύναμη και την ανάπτυξη των μυών. Η κρεατίνη δεν  είναι απαραίτητο στοιχείο διατροφής, είναι ένα αμινοξύ που κατασκευάζεται στο ανθρώπινο σώμα από L-αργινίνη,γλυκίνη, L-μεθειονίνη. Η κρεατίνη στο ανθρώπινο σώμα λειτουργεί με τους παρακάτω τρόπους:

  1. Να παρέχει πρόσθετη ενέργεια για τους μυς μας

Το σώμα μας έχει μία ένωση που ονομάζεται ATP ( τρι-φωσφορική αδενοσίνη). Σκεφτείτε το ΑΤΡ ως μία ουσία που περιέχει ενέργεια. Αυτό που είναι σημαντικό να ξέρετε για το ΑΤΡ είναι ότι το σώμα μπορεί πολύ γρήγορα να πάρει την ενέργεια από μία αντίδραση του ΑΤΡ. Έχετε άλλες πηγές ενέργειας, όπως υδατάνθρακες και το λίπος αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μετατραπούν σε  χρησιμοποιήσιμη πηγή ενέργειας. Όταν κάνετε μία έντονη, γρήγορη η εκρηκτικη δραστηριότητα - όπως η άρση βάρους ή ένα σπριντ, οι μύες σας πρέπει να συσταλούν και χρειάζεται μία γρήγορη πηγή ενέργειας. Αυτή η άμεση ενέργεια προέρχεται από το ΑΤΡ.

Εδώ είναι όπου αποκτά ενδιαφέρον Όταν οι μύες σας χρησιμοποιούν το ΑΤΡ για ενέργεια συμβαίνει μία χημική διαδικασία που το ΑΤΡ διασπάται σε δύο απλούστερα συστατικά στο ADP (δι-φωσφορική αδενοσίνης) και σε ανόργανο φωσφορικό άλας (Ρ). Αυτή η διαδικασία μετατροπής του ATP σε ADP απελευθερώνει την ενέργεια που δίνει στους μυς σας την ικανότητα σύσπασης. Δυστυχώς δεν έχουμε μία ατελείωτη παροχή ΑΤΡ. Στην πραγματικότητα, οι μύες μας περιέχουν μόνο αρκετά ΑΤΡ για να διαρκέσουν περίπου 0-15 δευτερόλεπτα στη μέγιστη άσκηση. Σε περίπτωση που αναρωτιόσαστε – όχι, το ADP δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει περισσότερη ενέργεια για τους μυς μας.

Εδώ είναι που έρχεται η κρεατίνη ή πιο συγκεκριμένα η φωσφορική κρεατίνη (CP). Αυτό που πρέπει να ξέρετε τώρα είναι ότι η πλειοψηφία της κρεατίνης που αποθηκεύεται στους μυς ενώνεται με τον ελεύθερο φώσφορο που βρίσκεται μέσα στους μύες και μετατρέπεται σε φωσφοκρεατίνη (CP). H CP είναι σε θέση να αντιδράσει με το ADP το σώμα μας και να μετατρέψει το «άχρηστο» ADP πίσω στο «σούπερ χρήσιμο» ως πηγή ενέργειας -ΑΤΡ. Γεμίζει έτσι το μηχανισμό ATP=ADP + ενέργεια. Περισσότερο ΑΤΡ στο σώμα μας τι σημαίνει περισσότερα καύσιμα για τους μυς μας.

ΑΤΡ=ADP + ενέργεια -------------- ADP+CP=ATP+C

  1. Διόγκωση των μυών μας

Διόγκωση είναι η διαδικασία εισχώρησης υγρών στα κύτταρα των μυών και άρα αύξηση του όγκου των μυών. Η κρεατίνη έχει αποδειχθεί ότι «τραβά» νερό στα κύτταρα των μυών μας, αυξάνοντας το μέγεθος τους.

  1. Ρυθμιστικό συσσώρευσης γαλακτικού οξέος.

Νέα έρευνα έχει δείξει ότι η κρεατίνη μπορεί να βοηθήσει εξουδετερώνοντας το γαλακτικό οξύ που συσσωρεύεται στους μυς μας. Επιστημονικά Είναι μία περίπλοκη διαδικασία - Βασικά η κρεατίνη δεσμεύεται με ένα ιόν υδρογόνου και αυτό βοηθά να καθυστερήσει την συσσώρευση γαλακτικού οξέος.

  1. Αυξάνει την πρωτεϊνική σύνθεση

Υπάρχουν κάποια δεδομένα που δείχνουν ότι η κρεατίνη βοηθά το σώμα να μπει σε μία πιο αναβολική κατάσταση όπου η πρωτεϊνοσύνθεση μπορεί να συμβεί.Η μεγαλύτερη πρωτεϊνική σύνθεση σημαίνει μεγαλύτερο κέρδος τους μυς.

01 136 004 Creatine Monohydrate 400g web

Η πλειοψηφία των ερευνών συμφωνεί επί του παρόντος στα παρακάτω για το τι ρόλο παίζει η κρεατίνη στο σώμα μας:

  • Να παράσχει πρόσθετη ενέργεια για τους μυς μας -ADP σε ΑΤΡ.
  • Διόγκωση των μυών μας.
  • Ρυθμιστικός παράγοντας συσσώρευσης του γαλακτικού οξέος.
  • Αυξάνει την πρωτεϊνική σύνθεση.

Χρήσιμες πληροφορίες για την κρεατίνη:

  • Η κρεατίνη δεν είναι απαραίτητο στοιχείο διατροφής, καθώς κατασκευάζεται στο ανθρώπινο σώμα από L-αργινίνη,γλυκίνη, και L-μεθειονίνη. Ένας μέσος άνθρωπος 75-80 kg μπορεί να αποθηκεύσει 120-130gr κρεατίνης στους μυς του.
  • Με την πρόληψη κρεατίνης από συμπληρώματα η ικανότητα αποθήκευσης μπορεί να αυξηθεί περίπου 30%. Δηλαδή άλλα 35-40 gr ακόμα.
  • Μετά την κατάποση της κρεατίνης χρειάζεται περίπου μία ώρα για να φτάσει στο αίμα.
  • Στο αίμα η κρεατίνη θα παραμείνει για περίπου μία με μιάμιση ώρες.